Läs och lär!

Ibland tänker jag på en kvinna som var släkt till min förste sambo på 1970-talet. En äldre släkting, kanske faster till sambons mamma eller moster till hans pappa. Jag träffade henne aldrig men de talade ibland om henne, för hon var lite annorlunda än de flesta andra. Hon var inte nämnvärt intresserad av socialt umgänge, i stället läste hon böcker. Hon låg på sängen och läste, på dagen eller på natten. Hon var gift och pensionär, barnen var vuxna och hade flyttat hemifrån. Man talade om henne med både beundran, för att hon gjorde som hon ville, och lite lätt överseende för att hon inte var som alla andra. Makarna hade var sitt sovrum för att hon skulle få eget rum där hon kunde ligga vaken och läsa när hon inte kunde sova på nätterna.
Jag önskar att jag kunde komma på vem hon var, men det gör jag inte. Ändå känner jag mig lite besläktad med henne eftersom jag ärvt min mammas sömnproblem och ligger vaken många nätter. Då går jag upp, lägger mig i soffan för att inte väcka maken, och läser några kapitel i en bok. Ibland går det några timmar och sedan kan jag somna igen. Sömnproblem är mycket vanliga, det vet jag.

bok2

Att läsa böcker har alltid sysselsatt mig, sedan jag lärde mig läsa i första klass. Vi är många som aldrig slutade sluka böcker, tror jag. Att ha en bok på gång för en stunds läsning varje kväll, det tror jag många av er har.
Som släktforskare så finns det så mycket att hämta i litteraturen, både i fackböcker och skönlitteratur. Biografier och historiska romaner läser jag med stort nöje. Och fackböcker är inte bara pliktläsning utan ofta både roande och intressanta.

När vi flyttade till Västerås 2019 hamnade vi på 10 minuters promenad från ett fint stadsdelsbibliotek, som jag utnyttjar frekvent. Fantastiskt bra, tycker jag. Där har jag på fjärrlån kunnat låna faktaböcker om medeltida släkter i Dalarna, en svenskamerikans biografi, lokalhistoriska böcker som gett stoff till släkthistorien, utöver allt det jag bara läst för nöjes skull.
Historiska romaner kan säga mycket om den tid då våra gamla släktingar levde, om författaren gjort en bra research. Någon annans privata släkthistoria kan ge mig förståelse för mina egna släktingars liv.

En bok jag läste ut här om natten och som jag vill rekommendera är "Broarna" av den åländske författaren Sebastian Johans som skriver om en utvandrarfamilj i hans släkt (jag tror att det är tre generationer före honom men vet inte säkert) och som återvände hem efter några decennier i New York. Så vitt jag förstått bygger den i stort sett på verkliga händelser. Den boken gillar jag, den säger mig något om livet för utvandrarna men är också en fin beskrivning av en äldre generation. Mycket gripande.
Nyss läste jag också "Fartygets ögon" och "Bara en mor" av norske Roy Jacobsen, tredje och fjärde delen av hans serie om Ingrid Marie Barrøy som bor på en ö i Nordnorge. Böckerna följer hennes liv från födelsen i början av 1900-talet och fram till slutet av seklet. Han har fått mycket beröm för dessa historiska romaner, med rätta. De rekommenderas.

Bland fackböckerna ingår bygdeböcker, alltså lokalhistoriska böcker, det vi kallar hembygdsböcker. Så mycket kunskap jag fått från sådana om de bygder där min släkt bott, eller mina barns fars släkt eller min makes. Den lokala historien kan ge mycket information om platser jag själv inte känner till särskilt väl.
Därför är jag extra glad för att jag brukar få årsboken "Hallandsbygd" (tack snälla moster Signe!) varje år. Den ges ut av hembygdsföreningarna i mellersta Halland, just där jag har min hembygd och min släkt, och innehåller diverse berättelser om allt möjligt som kan inordnas under begreppet hembygdshistoria.
Hembygdsböcker brukar jag annars skaffa genom Bokbörsen.

Släktforskares egna släktböcker gillar jag också att läsa. En del av dem har jag bloggat om under årens lopp. Framför allt vill jag uppmuntra alla som känner för det att skriva sin släkthistoria. Det finns släktforskare som skriver romaner som bygger på verkliga personer och händelser och det finns de som håller sig enbart till de fakta som kommer fram i arkivhandlingarna.
Jag är själv en av de senare, jag har svårt att skriva det som är hitte-på, även om jag ibland tar upp egna reflektioner och funderingar från min släktforskning i mina släktböcker. Min släkthistoria vill jag få på pränt, för att på så sätt föra den vidare till kommande generationer.
Ett bra sätt att få inspiration och väkgledning i skrivandet är att läsa vad andra skriver.

bok1

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hjalmar och Jenny Söderlund
Spara, eller
 

Kommentarer 5

Stefan Simander den lördag, 04 februari 2023 04:49

Biblioteket i Västerås var min oas under ungdomsåren!
Senare sökte jag rätt på släktforskarsamlingarna, särskilt den fina nu digitaliserade Hülpherska samlingen där!

Biblioteket i Västerås var min oas under ungdomsåren! Senare sökte jag rätt på släktforskarsamlingarna, särskilt den fina nu digitaliserade Hülpherska samlingen där! :D
Eva Johansson den lördag, 04 februari 2023 14:28

Stefan: Jag förstår, det är ett fint stadsbibliotek vi har. Och även filialen här i Skiljebo.

Stefan: Jag förstår, det är ett fint stadsbibliotek vi har. Och även filialen här i Skiljebo.
Eva Nilsson den söndag, 05 februari 2023 17:50

Tack för ett intressant och trevligt inlägg med bra tips. Jag ska låna Roy Jacobsen böckerna, jag har aldrig hört talas om dom. Hälsningar från ännu en bokslukare

Tack för ett intressant och trevligt inlägg med bra tips. Jag ska låna Roy Jacobsen böckerna, jag har aldrig hört talas om dom. Hälsningar från ännu en bokslukare :D
Gunnel Eriksson Nauclèr den tisdag, 07 februari 2023 15:58

Hej Eva,
jag undrar bara om du brukar hålla föredrag på temat Sjöfolk.
Jag ingår i en programgrupp för en större släktforskarförening
i Storstockholm. Gärna i såfall digitalt, men vi kommer även att
anordna sk hybridmöten from hösten 2023.
Mvh Gunnel E Nauclèr

Hej Eva, jag undrar bara om du brukar hålla föredrag på temat Sjöfolk. Jag ingår i en programgrupp för en större släktforskarförening i Storstockholm. Gärna i såfall digitalt, men vi kommer även att anordna sk hybridmöten from hösten 2023. Mvh Gunnel E Nauclèr
Eva Johansson den tisdag, 07 februari 2023 20:03

Gunnel: Hej! Ja, det gör jag. Maila till mig på info@slaktforskaren.se så kan vi diskutera vidare.

Gunnel: Hej! Ja, det gör jag. Maila till mig på info@slaktforskaren.se så kan vi diskutera vidare.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild