Rötterbloggen
Rötterbloggen

Symbolfrågan

Symbolfrågan

I dessa yttersta dagar må bloggaren vara ursäktad om han för en gångs skull blir rejält politisk - partipolitisk till och med. Dock bara i en enda fråga, nämligen den som berör oss alla såsom varande släktforskare och kulturkonsumenter: Inträdesavgifterna på våra nationella museer!

Sedan tre månader lever vi i ett politiskt vakum med en övergångsregering som, i avvaktan på att partierna och deras ledare käbblat klart, har att sköta den löpande verksamheten på det att konungariket Sverige inte ska avstanna. Så står det i grundlagen. En övergångsregering får således inte introducera nya kontroversiella frågor, bestämma om nya skatter eller avgifter, utan lägga en fullkomligt neutral budget, byggd på föregående års siffror och överväganden. Detta har övergångsregeringen nu gjort och lämnat över till riksdagen för beslut. Då kommer radarparet Ulf och Ebba med sina i hast hopkomna och partipolitiskt motiverade budgetreservationer, som mirakulöst vinner kammarens gillande. Det kan tyckas märkligt att de regerande partierna, de som faktiskt fortfarande har ansvar för riket, i detta sammanhang är förbjudna att agera politiskt, medan det för oppositionen är fullt tillåtet att hitta på i princip vad som helst. Förmodligen kunde inte grundlagsförfattarna ens föreställa sig en sådan situation, som den vi nu upplever.

Bland de prioriterade frågor som M och Kd nu lyckats få igenom riksdagen finns alltså inträdesavgifterna på våra statliga museer. Det var Socialdemokraterna som en gång införde gratisprincipen. Motivet då var, att kultur som bekostas med allmänna medel också skall komma alla till del. Det ska inte vara så att det bara är de välbärgade som ska få ta del av gemensamma satsningar, som ändå till 90% eller mer finansieras via skattsedeln. För fattiga familjer, studenter och pernsionärer var det tidigare uteslutet att besöka våra museer, inträdesvgiften utgjorde en allt för hög tröskel.

Satsningen blev en succé. Plötsligt ökade antalet besökare på de 18 statliga museerna lavinartat. Det var vid dessa museer gratisprincipen gällde:

 • Armémuseum 
 • Etnografiska museet
 • Hallwylska museet
 • Historiska museet
 • Livrustkammaren
 • Medelhavsmuseet
 • Moderna Museet
 • Naturhistoriska riksmuseet
 • Sjöhistoriska museet
 • Östasiatiska museet
 • Nationalmuseum
 • Medeltidsmuseet
 • Riksidrottmuseet
 • Flygvapenmuseum i Linköping
 • Marinmuseum i Karlskron
 • Skoklosters slott
 • Statens centrum för arkitektur och design
 • Världskulturmuseet i Göteborg

Även de fortfarande avgiftsbelagda museerna fick sig en skjuts i och med att tröskeln var sänkt och aptiten retad. 

Så fick Sverige en alliansregering och en av dess första åtgärder blev att återinföra avgifterna på de statliga museerna. Det är svårt att riktigt förstå motiven bakom detta beslut. I rikets sammanlagda budget handlar det ju om växelpengar, varför det bara går att tolka agerandet ur en ideologiskt uppfostrande synvinkel: Du ska göra rätt för dig! Här ska minsann inte finnas några onödiga subventioner! Kultur ska kosta! Det finns inga gratisluncher - vänj dig vid det! Eller något i den stilen.   

Så föll alliansregeringen 2014 och vi fick en ny koalition mellan S och Mp - som i sin tur återinförde gratisprincipen på de statliga museerna med samma motiv som förra gången. Detta kom att gälla från och med den 1 februari 2016 och hann återigen bli en succès pyramidal, inte minst sedan nyrenoverade Nationalmuseum efter många och långa år i höstas slog upp sina portar. Den renoveringen har kostat skattebetalarna 1,2 miljarder kronor, en investering som den inkuppade budgeten nu kommer att urvattna eftersom entréavgiften effektivt kommer att hämma publikströmmen. Liksom förra gången.

Varför gör M och Kd så här? Är frågan verkligen av sådan vikt att den nödvändigtvis måste finnas med i statskuppen? Tydligen har den för dessa partier kommit att bli en prestigefylld

SYMBOLFRÅGA

och då vet man ju hur politiker blir. Då biter inga argument i världen, ingen logik och inga vädjanden. Nu återgår museerna till sin diskreta tillvaro med tomma lokaler och desillusionerade chefer och utställningskuratorer. Verksamheterna kommer fortfarande att kosta skattebetalarna lika mycket men så många färre kommer i fortsättningen att utnyttja dem.

Vad blir då nästa steg för kulturprofilerna Ulf och Ebba? Är det inte ganska självklart? Den 1 februari i år blev det gratis att använda Riksarkivets digitala resurser, kyrkoböcker, mantalsländer, domböcker, rullor och allt det andra som utgör nationens minne. För första gången i landets historia blev släktforskningen helt demokratisk, tillgänglig för alla utan kostnad. För fattigpensionärer såväl som för skolungdomar. För ensamstående föräldrar såväl som för arbetslösa och utslagna. Lita på att M och Kd inte kommer att nöja sig med museerna. Som ett brev på posten kommer återinförandet av Riksarkivets avgifter.

Riksarkivet sorg

 

Det kanske inte vore så dumt med ett extraval i alla fall .... 

 

Bilden på Nationalmuseum från museets egen hemsida. Bilderna på politikerna från Riksdagen.se (open)

Vapenskölden från WIKIPEDIA.

 

 

Slutet gott, eller …..?
Böcker för barn
 

Kommentarer 6

Guest - Micke den måndag, 17 december 2018 09:53

Ett riktigt lågvattenmärke måste detta anses vara, att nedlåta sig och göra ett partipolitiskt inlägg här på Rötter, särskilt av en f.d. ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.

Detta politiska budskap har även funnits en kort stund på FaceBook nu på morgonen innan det raderades.

Det hade räckt att skriva något i stil med "På grund av det politiska läget så finns ingen möjlighet att avgiftsbefria våra museer" och inte fara ut i någon vänstervriden tankeverkstad och prata om kulturprofiler, statskupp och liknande floskler.

Jag anser att styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund borde ta sig en riktig funderare på vilka "stollar" som man släpper loss på sin hemsida och som anser att det är OK att använda den för för politisk propaganda.

Apropå kulturprofiler så påminner Rosvall om en annan s.k. kulturprofil, båda dekorerade med kunglig medalj, men anser sig kunna gå utanför gällande regelverk och etiska spelregler.

Ett riktigt lågvattenmärke måste detta anses vara, att nedlåta sig och göra ett partipolitiskt inlägg här på Rötter, särskilt av en f.d. ordförande i Sveriges Släktforskarförbund. Detta politiska budskap har även funnits en kort stund på FaceBook nu på morgonen innan det raderades. Det hade räckt att skriva något i stil med "På grund av det politiska läget så finns ingen möjlighet att avgiftsbefria våra museer" och inte fara ut i någon vänstervriden tankeverkstad och prata om kulturprofiler, statskupp och liknande floskler. Jag anser att styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund borde ta sig en riktig funderare på vilka "stollar" som man släpper loss på sin hemsida och som anser att det är OK att använda den för för politisk propaganda. Apropå kulturprofiler så påminner Rosvall om en annan s.k. kulturprofil, båda dekorerade med kunglig medalj, men anser sig kunna gå utanför gällande regelverk och etiska spelregler.
Bengt Welander den måndag, 17 december 2018 21:24

Heder åt Ted Rosvall som vågar "ryta" till mot detta kulturella vansinne att avgiftsbelägga något som tillhör oss alla. Som historieintresserad pensionär med låg pension ser jag omgående hur mina nöjen med museibesök och släktforskning naggas ordentligt i kanten. Jag säger till politikerna: Gör om, gör rät. Se på England, där är det fri entré till de flesta statliga museum, och har varit så i många år.

Heder åt Ted Rosvall som vågar "ryta" till mot detta kulturella vansinne att avgiftsbelägga något som tillhör oss alla. Som historieintresserad pensionär med låg pension ser jag omgående hur mina nöjen med museibesök och släktforskning naggas ordentligt i kanten. Jag säger till politikerna: Gör om, gör rät. Se på England, där är det fri entré till de flesta statliga museum, och har varit så i många år.
Ted Rosvall den måndag, 17 december 2018 21:52

Ja, fast England är kanske ändå inte det bästa exemplet. Där är det nämligen svindyrt att släktforska! För varje födelse- vigsel- eller dödsattest du beställer - och dem kan du knappast vara utan - måste du betala £9.25 (omkring SEK 110). Det blir pengar det. Minsta lilla släktutredning kan gå på tiotusentals kronor.

Men museerna är som sagt ofta gratis. Det är de t.o.m. i Donald Trumps USA, åtminstone i Washington D.C. som i detta avseende kan jämföras med Sveriges huvudstad, Stockholm. T.o.m. i ett land där business är religion har man fortfarande råd att avstå från inträdesavgifter. Smaka på den, Ulf och Ebba!

Ja, fast England är kanske ändå inte det bästa exemplet. Där är det nämligen svindyrt att släktforska! För varje födelse- vigsel- eller dödsattest du beställer - och dem kan du knappast vara utan - måste du betala £9.25 (omkring SEK 110). Det blir pengar det. Minsta lilla släktutredning kan gå på tiotusentals kronor. Men museerna är som sagt ofta gratis. Det är de t.o.m. i Donald Trumps USA, åtminstone i Washington D.C. som i detta avseende kan jämföras med Sveriges huvudstad, Stockholm. T.o.m. i ett land där business är religion har man fortfarande råd att avstå från inträdesavgifter. Smaka på den, Ulf och Ebba!
Guest - Tommy Myrsell den tisdag, 18 december 2018 14:38

Detta inlägg vore legitimt ifall avgifter verkligen återinfördes för Riksarkivets resurser, då rörde det direkt föreningens område släktforskning, och kunde därför vara befogat. Men jag kan inte anse att partipolitiska inlägg, och personliga politiska åsikter rörande andra kulturområden hör hemma på Rötter, och känner mig besviken över detta inlägg. Jag tycker det är mycket olyckligt att Rötter ska tillåtas vara en arena för privatpersoners politiska utspel och åsikter, det är inte för att få del av dessa som jag befinner mig här, det finns helt andra, och mycket bättre arenor på nätet för detta. Kan inte Rötter tillåtas vara en arena för släktforskning!

Detta inlägg vore legitimt ifall avgifter verkligen återinfördes för Riksarkivets resurser, då rörde det direkt föreningens område släktforskning, och kunde därför vara befogat. Men jag kan inte anse att partipolitiska inlägg, och personliga politiska åsikter rörande andra kulturområden hör hemma på Rötter, och känner mig besviken över detta inlägg. Jag tycker det är mycket olyckligt att Rötter ska tillåtas vara en arena för privatpersoners politiska utspel och åsikter, det är inte för att få del av dessa som jag befinner mig här, det finns helt andra, och mycket bättre arenor på nätet för detta. Kan inte Rötter tillåtas vara en arena för släktforskning!
Dick Martinsson den onsdag, 19 december 2018 07:58

Välskrivet som vanligt.
Synd att inskränkta människor som håller på sitt lag ägnar sig åt plumpa påhopp i kommentarerna.

Förmågan att kunna erkänna när ens lag gör fel är tyvärr inte alltför utbredd bland Ulfs och Ebbas sympatisörer..


Välskrivet som vanligt. Synd att inskränkta människor som håller på sitt lag ägnar sig åt plumpa påhopp i kommentarerna. Förmågan att kunna erkänna när ens lag gör fel är tyvärr inte alltför utbredd bland Ulfs och Ebbas sympatisörer..
Guest - Guest den torsdag, 20 december 2018 22:02

Det känns tråkigt att politik ska nästla sig in överallt. Släktforskning borde vara partipolitiskt obundet. Jag gillar Rötterbloggen och där vill jag läsa om sådant som är relaterat till släktforskning.

Sätts det i verket att riksarkivets material ska kosta pengar att nå igen, så blir frågan relevant. Just nu är det bara spekulationer. I släktforskningens värld är källhänvisningar a och o ...

Det känns tråkigt att politik ska nästla sig in överallt. Släktforskning borde vara partipolitiskt obundet. Jag gillar Rötterbloggen och där vill jag läsa om sådant som är relaterat till släktforskning. Sätts det i verket att riksarkivets material ska kosta pengar att nå igen, så blir frågan relevant. Just nu är det bara spekulationer. I släktforskningens värld är källhänvisningar a och o ...
Redan registrerad? Logga in här
Guest
23 april 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
334 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
159 inlägg
Helena Nordbäck
150 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
101 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser