Kort om kort

Ett namn, ett kungarike för ett namn. Visst finns det många gånger som jag önskat att jag haft ett namn på åtminstone någon av de personer som finns ett kort. I lådan som blev kvar när allt delats av släktingen, så fanns det kort. Ganska många hyfsat stora kort, många med en byskola i bakgrunden, andra med ett missionshus där det fanns både en massa människor i vuxen ålder likväl de med bara barn. Kanske var det församlingen som höll till där som mangrant samlats och så fyllde man på med ett kort med de som gick i den söndagsskola man hade för barn. Kort efter kort, men inget namn, varken på hus eller människor.

Men fotografens stämpel fanns på ett flertal, alla från trakten av Arboga och en del med angivande av Örebro. Och eftersom den senaste ägaren bodde i Götlunda, det som finns i Närke, så blir det ett något avgränsat område att söka i. Götlunda förresten, om vi tar ett rejält sidospår, ger lite bryderier om man vill använda län som någon form av källa.  Låg fram till 1974 i Örebro län, fördes då till Västmanlands län. Skönt att det alltid legat i Närke i alla fall.

I författarens ägo

I bunten med korten som kopplar till Arbogatrakten så finns det ett som sticker ut, och som gör mig förbryllad. Visserligen finns det en sjö, Hjälmaren som ligger där, men kortet visar en besättning ombord på en båt som ser ut att ha en mast som för tankarna till en seglande skuta. Det verkar också hänga någon form av flagga bakom några av männen, för det är bara män på bilden. Och att det inte är en Hjälmarskuta, om nu någon sådan funnits i den grunda sjön, det torde vara säkert när jag ser stämpeln i det nedre högra hörnet. Där står Modern Photo Co, Castle Street, Bristol.

Varför finns det en kort från England, med som jag tycker mig se, uppklädda besättningsmän, om vi bortser från han som verkar vara kock. Två av dem har dessutom hatt, så de ser än mer felplacerade ut. Utan namn, varken på person eller fartyg, inte ens ett årtal är angivet, finns det inte så mycket att göra. Jag får fortsätta fundera på hur kortet hamnat bland de andra mer jordnära motiven. Kanske finns det någon närking bland männen. Och på tal om något helt annat, så slår det mig att det inte finns en enda som har skägg. Mustascher finns med på kortet, men inte skägg. Där föll min bild av sjöbusar i bitar, de ska ju ha ett stort skägg och vara rödbrusiga.

Efter att ha suttit med funderingarna kring sjömännen och deras koppling till ägaren av bunten så kan jag inte bli att plocka fram en bild som låg i ett hörn av lådan, ett kort där jag vet vem personen är, så några sådana funderingar behöver jag inte ha, men desto mer kan jag undra hur man fick huvudbonaden på bilden att sitta fast och, hemska tanke, vad hände när det kom en vindpust. Satt schabraket så hårt att det inte lossade så fanns det ju en risk att hela människan blåste iväg.

I författarens ägo


Så avslutande fundering får bli: Vart ska hatten gå med dig, min vän?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Torpet där farfars far föddes
Reinhold och Hedvig Karlsson
 

Kommentarer 1

Ann-Christin Magnusson den torsdag, 13 oktober 2022 16:27

Tack för att du delger oss dina funderingar kring din kort-skatt. Alltsedan jag började intressera mig för de gamla foton jag har efter mamma o pappa, så har jag både lärt mig mycket om hur de har arrangerats genom tiderna och lärt mig att titta 'runt' på varje foto. Som du konstaterar finns det mycket att se även utanför personerna. Tyvärr jag kan inte hjälpa dig med några namn - men Rötterbloggen har ju många kunniga läsare. Det enda jag kan kommentera är damen men den otroliga hatten: att damerna hade långa hårnålar att sticka genom hatten och den uppsatta frisyren. På Tradera finns just nu ett antal eleganta varianter att beskåda. Och köpa om man nyttjar hatt och uppsatt hår. Har sett på foton av min mormor (1882-1962) där hon och hennes väninnor poserar i tjusiga hattar, för att inte tala om släktingar som skickade bilder från Amerika.
Hälsningar,
Ann-Christin

Tack för att du delger oss dina funderingar kring din kort-skatt. Alltsedan jag började intressera mig för de gamla foton jag har efter mamma o pappa, så har jag både lärt mig mycket om hur de har arrangerats genom tiderna och lärt mig att titta 'runt' på varje foto. Som du konstaterar finns det mycket att se även utanför personerna. Tyvärr jag kan inte hjälpa dig med några namn - men Rötterbloggen har ju många kunniga läsare. Det enda jag kan kommentera är damen men den otroliga hatten: att damerna hade långa hårnålar att sticka genom hatten och den uppsatta frisyren. På Tradera finns just nu ett antal eleganta varianter att beskåda. Och köpa om man nyttjar hatt och uppsatt hår. Har sett på foton av min mormor (1882-1962) där hon och hennes väninnor poserar i tjusiga hattar, för att inte tala om släktingar som skickade bilder från Amerika. Hälsningar, Ann-Christin
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild