När du kommer till Släktforskardagarna i Västerås i augusti rekommenderar jag varmt att du också planerar för ett besök på Vallby friluftsmuseum. Det är så fint där och väldigt intressant för oss som är intresserade av vanliga människors historiska liv.
Här finns gårdar och byggnader från 1600-talet till 1900-talet. Bergsmansgården från 1600-talets Ramsberg. Norrsyltagården från 1800-talets Munktorp. Den gamla köpmansgården från Västerås och arbetarbostaden från tidigt 1900-tal. Byskolan i Råsbo. Soldattorpet som stått i Rytterne socken. Lillhärads prästgård från 1750. Skarprättaregården från Västerås.
Och väldigt mycket mer.
Jag har varit där många gånger och det har verkligen gett en fin inblick i hur man bodde och arbetade förr. Och så är det väldigt trevligt att promenera på området. Många hus att gå in i, aktiviteter och lekmöjligheter för barn.
Som nyinflyttade i Västerås åkte vi dit en söndageftermiddag första sommaren i stan, och jag blev verkligen förtjust ända från början. Och imponerad av hur mycket som finns att se. Sedan har vi återvänt många gånger, flera gånger med barnbarnen och ibland bara för att promenera en vända och ta en fika.
För mig som släktforskare är det extra intressant att kunna besöka en gammal bondgård eller ett soldattorp, för att kunna bättre förstå hur mina gamla släktingar levde. Det är hus med höga trösklar och lågt i tak, väggfasta sängar och bänkar, stor öppen spis i stugan och mörkare inomhus än vad vi är vana vid.
Sådana här friluftsmuseer är jag mycket förtjust i och jag tror att Västerås har ett av de finaste.
Mina egna bilder från Vallby 2019–2022:
Norrsyltagården från Munktorps socken. Läs mer här.
Inifrån Norrsyltagården.
Från lanthandeln. Den stod i Uttersberg i Heds socken. Läs mer här.
Bergsmansgården från Grimsö bergsmansby i Ramsberg. Läs mer här.
Prästgården byggdes 1750 i Ytter-Åby i Lillhörads socken. Läs mer här.
Byskolan byggdes 1877 i Råsbo i Nora. Läs mer här.
Lärarinnan hade sin bostad i skolan förr i tiden. Det minns jag från min skoltid på 1960-talet, då jag gick i småskola. Så här ser det ut i Råsbo skola.
Herrgården från Hallstahammar har fantastiska takmålningar. Läs mer här.
Herrgården.
Det är väldigt fint i Vallby.
När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.
Kommentarer 6
Vallby friluftsmuseum är guld värt!
Stefan: Det håller jag verkligen med dig om.
Vi stannar ofta i Vallby och äter lunch när vi kör genom Sverige och där är verkligen vackert. Tyvärr har vi inte tagit oss tid att undersöka muséet vidare, men var har varit in i skylt-museet. Efter att ha sett dina fina bilder så ska vi nog stanna lite längre och gå runt i de olika byggnaderna. Och under släktforskardagarna ska jag verkligen försöka ta mig dit.
Neta: Jag är säker på att du kommer att tycka att det är intressant. Jag är verkligen förtjust i att gå runt där. Och ibland åker vi också dit bara för att äta och ta en promenad efter maten.
Eva, du gör ett fantastiskt jobb med att "sälja" det gamla Västerås till besökarna på Släktforskardagarna!
Och vad kan passa bättre än en tur på Vallby Friluftsmuseum?
Passar alla åldrar.
Christina: Tack! Det finns så mycket fint i Västerås som verkligen är roligt att kunna få andra att också se. Vallby tror jag passar särskilt bra för släktforskare, vi som funderar på hur våra gamla släktingar bodde en gång i tiden.