Karl Åström

Karl Åström och Eugenia Lindström Bjurfors BtkKarl Åström och Eugenia Lindström. Vigda 1911. Foto: Hulda Jonsson, Burträsk. Privat bildsamling.Karl Alexander Åström kom till världen den 19 november 1878 i Inneråträsk, Sävar församling. Han var äldst av nio barn till gästgivaren samt storbonden Anders Åström, bördig från Skivsjön, Degerfors och hans hustru Maria Karolina Åström, barnfödd i Ånäset, Degerfors. De lärospån som Karl fick i hemmet blev bestående värden.
1911 vigdes han med Eugenia Margareta Lindström född 1889-11-05 i Söderliden, Burträsk, dotter till bonden Gustaf Ulrik Lindström och hans maka Christina Magdalena Burström. Eugenia var yngst av fyra syskon. Det första året efter vigseln bodde Karl och Eugenia i Inneråträsk men 1912 flyttade de, tillsammans med deras ettåriga dotter, till Bjurfors, Burträsk. Där övertog de ett större hemman tillsammans med en bror till Karl. Ytterligare en dotter föddes i familjen. Eugenia insjuknade i tuberkulos och vårdades på Mörsils sanatorium i Jämtland. Där somnade hon in på nyårsdagen 1917 och efterlämnade make samt två döttrar, den yngsta var två år. Karl gifte om sig 1919 med Elsa Edit Olsson född 1900-12-24 i Nordmaling. Hon hade tidigare arbetat på gården. Samma år som vigseln ägde rum, blev de föräldrar till en son. Karl och Elsa sålde 1923 sin del av hemmanet och flyttade till Levar, Nordmaling där de köpt sig en jordbruksfastighet, nära sjukstugan.
En stor sorg för Karl och Elsa var när deras son avled av lunginflammation vid fyra års ålder 1923. 1925 föddes ytterligare en son i familjen. 1958 överlämnades hemmanet till sonen.
Karls största intressen var det egna jordbruket och hemmet. Han hade dock ett fritidsintresse, det var trädgårdsskötsel. Han och Elsa hade erhållit utmärkelser vid trädgårdssällskapets årsmöten. Karl Åström tillhörde en tid Nordmalings kommunalfullmäktige. En del andra förtroendeuppdrag hade han också.
Elsa somnade in 9 februari 1966 på sjukstugan i Nordmaling. Karl avled på Nordmalings kronikerhem efter en längre tids sjukdom den 22 maj 1967.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Försvunnen konstnär i hamn
Läs tidningen!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 januari 2023

Captcha bild