Kakor efter maten

grankotte

Läser en nutida Kalle Anka till middagen. Det är ganska sorglig läsning. Tidningen är full med ömkligt förklädda moralkakor för barn. Kalle går på klassfest, och det betonas att det spelar absolut ingen roll att man inte är rik, eller har dålig klädsmak, man kan visst vara en bra människa ändå. Och den frodige kommissarie Karlsson på lunch stöter ihop med en vacker flicka, råkar i trubbel och bestämmer sig för att hädanefter ska han ’träna på lunchen’ istället. Musse Pigg råkar ut för en beväpnad skurk, men skurken ångrar sig och ber om ursäkt för att han var dum…

När jag som barn prenumererade på Kalle Anka, var bovarna bovar, äventyren var spännande och humorn befriande galen. Figurerna liknade inte helt och hållet ’vanliga’ människor, och alla vuxna var inte ansvarskännande och beskyddande. Jag minns med stor saknad kusin Knase, och, som bifigur, en polkafriserad jaguar som ständigt blev störd i sin middagsslummer…

Minns också en hembygdsbok jag läste för länge sedan, där en man som var ung på 1930-talet beskrev sin barndom. Hur man från skräphögar plockade bråte, som kunde användas som kälkar, kojbyggnadsmaterial eller för att bygga piratskepp med…. Ungarna var ute sommar som vinter och lekte i skog och mark.

Idag går föräldrar och släktingar in i välmatade leksaksbutiker och köper avancerad elektronisk utrustning för tusenlappar till barnen. Allt är förprogrammerat, installerat och klart. Det saknas bara batterier…

Ibland får man nästan lust att skrika: ’Hecklefjäll! Ge ungarna ett par pinnar, några kottar, och en gammal blomkruka, och dom har uppfunnit hundra nya lekar på en dag!’

Stackars ungar, får de inte ha någon fantasi alls nuförtiden? Men det är kanske brist på fantasi och improvisationsförmåga som krävs, när de växer upp, och får ta del av knapptryckar-samhället. Inga improviserade kojor i skogen, inga iskanerallyn, inga låtsaslekar längre.  Det är kanske lika bra att de sitter inne och tittar på DVD eller spelar dataspel istället. Förresten får de flesta inte gå ut ensamma längre, allra minst ut i skogen. Deras föräldrar tror att där är fullt av pedofiler.

Föräldrarna hör nämligen till en generation som (kanske) har för mycket fantasi….

Slutligen ett litet citat från Albert Einstein: ”Fantasi är viktigare än fakta, för fakta är begränsat, men fantasin spänner över hela världen.”

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Var det skillnad på en ryttare och en husar?
Quatsch-Litteratur
 

Kommentarer 1

Lars Åhnström den fredag, 15 december 2017 11:17

Hecklefjäll ! Hu,nu har Helena uppfunnit ett nytt kraftuttryck tänkte jag. Men ack så fel jag tycks ha när jag letar efter ordet på internet.Dra åt Hecklefjäll, sa tidigare generationers svenskar, ett kraftuttryck som betydde Dra åt Helvete!.Tydligen är jag inte tillräckligt gammal, född på 50-talet. Håller i övrigt med i mycket av tankarna angående dagens curlingbarn. Tacka vet jag Emil i Lönneberga och hans gelikar.

Hecklefjäll ! Hu,nu har Helena uppfunnit ett nytt kraftuttryck tänkte jag. Men ack så fel jag tycks ha när jag letar efter ordet på internet.[i]Dra åt[/i] Hecklefjäll, [i]sa tidigare generationers svenskar, ett kraftuttryck som betydde Dra åt Helvete![/i].Tydligen är jag inte tillräckligt gammal, född på 50-talet. Håller i övrigt med i mycket av tankarna angående dagens curlingbarn. Tacka vet jag Emil i Lönneberga och hans gelikar.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild