Johan Anton Söderström

Harald Lindmark och J. A. SöderströmFotot föreställer Harald Lindmark från Ljusvattnet, Burträsk till vänster och J. A. Söderström, Kalvträsk till höger. De var goda vänner. Okänd fotograf. Privat bildsamling. Johan Anton "Janne" Söderström föddes 23/12 1888 i Kalvträsk, Burträsk socken som son till Nils Gustaf Söderström och hans hustru Katarina Juliana Edström. "Janne" var yngst av sex syskon. Vid cirka 18 års ålder började han att arbeta som järnvägsrallare. Han var i Norrbotten vid banbyggen där. Åren 1907-1909 deltog han vid liknande byggen i Skellefteåområdet. Därefter bar det av till Porjus för att arbeta med samma yrke. 1911 övergav han rallarsysslan och återvände till sin hembygd. Med tiden förärades han med en mängd olika förtroendeuppdrag.
1914, samma år som första världskriget bröt ut, sökte och erhöll "Janne" tjänsten som fjärdingsman inom Burträsk övre distrikt, vilken tjänst han innehade till den 15 april 1930 när en ny polislag trädde i kraft.
1917 ingick "Janne" äktenskap med Magda Helena Lindgren född 1894-05-22 i Lidsträsk, Burträsk, dotter till nämndeman Otto Lindgren och hans hustru Maria Lovisa Rönnmark. Makarna Söderström köpte ett hemman i Kalvträsk och uppförde en ny gård, till största delen på egen hand. Jordbruk bedrevs på fastigheten fram till 1927. Tre barn fostrades i familjen.
J. A. var under en lång följd av år ordförande i valnämnden, sedan 1919 ledamot i taxeringsnämnden till 1936, när han blev nämndens ordförande. Han hade även varit ledamot i kommun- och kyrkofullmäktige samt suppleant i kommunalnämnden.
Under tiden arbetslösheten förelåg som störst var J. A. vice ordförande i arbetslöshetskommittén. Som bankman tjänstgjorde han när Allmänna Sparbanken bedrev bankrörelse i Kalvträsk.
Vidare var han under olika perioder tummare (virkesmätare), först åt Bure AB och senare åt Robertsfors AB. Därutöver var Söderström vägvakt i flera års tid på Kalvträskvägen samt när vägbrytning pågick biträdde han även som schaktmästare.
I sin hemtrakt hade "Janne" gjort sig känd såsom en mångkunnig och duktig man, som man kunde rådfråga om allt. Han bistod ofta folk med allehanda räkne- och skrivgöromål, som bouppteckningar, arvskiften, deklarationer m.m. 1939 blev han dessutom nämndeman i Burträsk tingslags häradsrätt, som det hette på den tiden.
Under krigsåren 1944-1945 fick Söderström uppdraget att vara inkvarteringsnämndens ordförande. Av praktiska skäl flyttade "Janne" med sin hustru Magda till Burträsk samhälle 1946. Det gjorde inte att hans arbetsbörda minskade, snarare tvärtom. Han blev då också gatunämndens ordförande. Han tjänstgjorde också i rätt stor utsträckning på fögderiets häradsskrivarkontor. En åttatimmars arbetsdag var ingenting för "Janne".
"Janne" Söderström blev på 1950-talet också överförmyndare, sedan 1953 var han föreståndare för Skellefteå Sparbankskontor i Burträsk.
Som person var J. A. vänsäll, hjälpsam, präktig, trevlig och språksam samt en humorist, han hade alltid ett skämtsamt ord på sina läppar. Han var omtyckt av de som lärde känna honom.
J. A. Söderström somnade in på Skellefteå lasarett 13 juni 1978, 89 år ung. Hustrun Magda levde till 29 juli 1989.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Ja, de e våren...
Sökandet efter Frida
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild