Jag vill ha en nörd-app!!!

Jag vill ha en nörd-app!!!

I helgen som varit reste vi genom Tivedsskogarna från Askersund till Kristinehamn och tillbaka, på väg 205. En väg, som liksom många andra i Sverige, kantas av storskogen och där man ser enstaka skyltar för enskild väg rakt in i djupaste skogen.

Det är ganska tråkigt att köra bil, efter några tester av det magra utbudet på radion (valanalyser och sport) börjar jag fundera över vägskyltarna och de fåtaliga hus som skymtar. Visst, jag har läst en del om Tivedenområdet, men jag blir mer och mer nyfiken, precis som en äkta nörd ska bli. Tänk om man kunde få höra berättelser om livet här i skogarna förr under resan.

När jag kommer hem kan jag kolla på datorn. Bara namnet Guldsmedsboda är ju spännande, den övergivna brukslängan längs vägen väcker nya frågor. Vem bodde här och vad gjorde de? Ännu mer spännande är historien om mordet i Sirsjötorp som jag hittar när jag googlar. Efter ett tag hittar jag ”Skogens pärlor” på Skogsstyrelsens hemsida (http://www.skogsstyrelsen.se/skogensparlor), där kan man zooma in en karta och klicka på olika punkter, då kopplas man till Riksantikvarieämbetets Fornsök eller till Skog och Historia, ett arbetsmarknadsprojekt som kartlagt kulturhistoriska lämningar i våra skogar. Skogens pärlor finns som app också. Där hittar man massor av kolmilor, gruvhål, boplatser och platser med kulturell betydelse, men inte några detaljerade uppgifter. Fortfarande finns det ändå mängder av information att leta efter, i kyrkböcker och andra släktforskarhjälpmedel. Vi har många och långa mil med liknande vägar i Sverige, vägar som väcker nyfikenhet. Precis som utlagda foton på Facebook eller Anbytarforum väcker diskussioner och detektivarbete så väcker vägen genom den stora skogen lusten att leta, det blir gärna så när man är en äkta nörd.

Att köra bil och samtidigt fippla med en app är inte att rekommendera, än mindre försöka leta i kyrkböcker under färd. Tanken slår mig – varför finns det inga nördappar? Något man kan lyssna på under färd och som tar upp intressanta historier om livet och folket längs en väg. Precis som man kan hyra inspelade guider på muséer. Troligen är det dålig mobiltäckning längs många av våra fina vägar, så en fil att ladda ner för avlyssning i mobilen eller i bilradion kanske fungerar bättre. I vissa (sällsynta) fall kanske även medpassagerarna vill höra.  En levande beskrivning av trakten kan också locka till flera stopp längs vägen och små utflykter från den fastlagda rutten. Den kan locka till fördjupade studier när man kommer hem och kanske till och med till ett besök hos de lokala föreningarna i framtiden. Släkt- och hembygdsföreningarna sitter på en skattkista med information, kan det vara något för dem?

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Det kom ett mejl...
Det florerande utbudet

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 4

Anders Pemer den tisdag, 23 september 2014 11:46

Åh, vilken bra idé!!

Åh, vilken bra idé!!
Patrick von Brömsen den tisdag, 23 september 2014 12:45

Verkligen ett trevligt förslag! Det går nog att utveckla mera, vem blir först?

Verkligen ett trevligt förslag! Det går nog att utveckla mera, vem blir först? :D
Barbro Andréll den måndag, 06 oktober 2014 15:43

Den här möjligheten, eller i alla fall en liknande idé, finns redan.Gå in på http://tidsmaskinen.certec.lth.se/ och välj Historiska rundor - tidsmaskinen och kolla hur det kan se ut i Skåne.mvh Barbro i Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening

Den här möjligheten, eller i alla fall en liknande idé, finns redan.Gå in på http://tidsmaskinen.certec.lth.se/ och välj Historiska rundor - tidsmaskinen och kolla hur det kan se ut i Skåne.mvh Barbro i Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening
Chris (Kerstin) Bingefors den måndag, 06 oktober 2014 15:50

Tack Barbro, den ser lovande ut!

Tack Barbro, den ser lovande ut!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild