Jag har varit på vernissage!

Jag har varit på vernissage!

 

Jojomän – på Svenska Migrationscentret här i Karlstad. ”Rosebud Sioux – ett folk i förvandling” heter utställningen.

På bilden ser ni Claes-Håkan Jacobson, undertecknad och vår landshövding, tillika invigare av Släktforskardagarna, Kenneth Johansson.

Som av en händelse så heter ett av våra föredrag på Sfd2014 likadant som utställningen! Jo, visst är det samma person, som ligger bakom, nämligen Claes-Håkan Jacobson! Men nu vet jag att det även finns en kvinna bakom detta! Nämligen hans fru Eva Andersson. Jag träffade dem båda på vernissagen förstås. Vilka eldsjälar! Och vilken berättarglädje dessa två har.

Jag måste erkänna att indianer inte är mitt största intresse, men för många betyder väl indianer något speciellt. Många har läst indianböcker och lekt indianer som barn. För dessa borde såväl föredraget som utställningen vara mycket intressant. För ännu fler faktiskt. För utställningen visar inte bara fotografier, nej även traditionellt konsthantverk. Så jag stötte på några bekanta ansikten bland besökarna bl a vår hemslöjdskonsulent här i Värmland, som med stort intresse hängav sig åt hantverket, vilket jag också blev mycket imponerad av. Så även om ens största intresse inte är indianer så är det en mycket sevärd utställning. Och visst är det fascinerande att höra berättelserna.

Utställningen kommer att vara öppen under Släktforskarhelgen och dessutom har Svenska Migrationscentret beslutat att besökare till Släktforskardagarna får gå in på utställningen till halva priset!

Ett annat bekant ansikte på vernissagen var Kristin Mikalsen, som är intendent på Svenska Migrationscentret och har hjälpt till i utställningsarbetet. Kristin är också en av våra föreläsare. Eftersom hon kommer från Norge så faller det sig väl naturligt att hennes föredrag har titeln ”Norges roll i den svenska utvandringen”.

Apropå Norge, vi förväntar oss naturligtvis många norrmän till Släktforskardagarna. Helt naturligt eftersom vi har så nära till Norge. Många av oss har släkt och anor på norska den sidan och många norrmän har detsamma i Sverige.  Idag har vi många som åker härifrån till Norge för att arbeta. Bättre lön och bättre arbetsmiljö! Vi har minsann halkat efter.

Jag var i Oslo för ett par veckor sedan, såg Operan, Rådhuset och Edvard Munchmuséet. Och åt förstås på Aker Brygge! Men det var inte billigt vill jag lova. Inte med svenska mått mätt i alla fall. Men det var i alla fall en härlig dag. Och så fick jag chansen att tänka på nåt annat än Släktforskardagarna!

Glöm inte att kolla på hemsidan www.sfd2014.se eller på Facebook! Där kommer mycket information framöver!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

»Under musik restes stången»
10 genvägar i forskningen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild