Hur hitta

När jag sitter med min släktforskning, så slår det mig ibland hur olika källorna kan se ut. Ibland rikt detaljerade, med alla uppgifter som gör det möjligt att bilda sig en uppfattning om personen som en gång levde och verkade. Det finns ju raka motsatsen också, ett knappt läsligt namn med ett födelseår. Ingen ort, inga datum, hur gör jag för att hitta personen i andra böcker och hur ska jag kunna förstå vem hon/han var och hur var det liv som levdes.

Hur ser det ut idag, hur skapar vi oss en bild av en person som vi kommer på har någon form av kontakt med min egen släkt. Tankegångarna om vad som finns att hitta, vilket liv levde den person som dyker upp som ett namn på en skärm. Har jag tur så finns det kanske lite mer än bara födelsedatum och ort, kanske ett yrke angivet.  Men allt finns inte möjlighet att googla fram, var personen lite till åren så finns det inte mycket på internet, så var kolla då. Lite för sent för att hitta i Genealogiska Föreningens digitaliserade familjenyheter, kanske en tidning har en dödsannons som egentligen inte säger så mycket och numera skrivs inte många minnesord i våra tidningar.

Det blev aktuellt i veckan när en inte alltför avlägsen släkting gick bort, vilka spår kommer framtidens släktforskare att hitta. Kan jag på något sätt förmedla en bild och hur ska den kunna hittas bland alla miljarder av tecken som far runt på nätet. Om jag skriver ner på ett papper, hur ska någon då hitta papperet, för någon samlad minnnespärm lär knappast finnas. Och jag kan knappast lägga en bilaga i någon kyrkbok heller, för det finns ju inga sådana längre. De register som finns runt folkbokföringen är det väl ingen som vet hur långe de sparas och om de går att läsa.

Eget foto från GFs bibliotek

Undrar om det finns någon som har funderat på att skapa en tjänst för att spara livsbeskrivningar för framtiden.  Inte för att jag vet hur det ska gå till, det är knappast tänkbart att lägga ner dokument i plåtlåda och mura in någonstans, men kanske finns det en annan lösning.  Fast det gäller ju att någon kan hitta på en lösning som bevarar och gör det möjligt att i en framtid återfinna informationen. Fast vem vet, det kanske inte finns några släktforskare som håller på i framtiden, alla kommet bara att vara intresserade av framtiden istället för det som hänt förut, ingen koppling bakåt som beskriver hur det blev som det blev.

Men det sistnämnda är nog tack och lov fel, det kommer alltid att finnas de som vill förstå och kunna använda det som hänt för att förklara både nutid och framtid. Men då är vi tillbaka, hur tror du att det kommer att gå för framtida släktforskare att hitta uppgifter om oss som lever nu.  Har du en bra idé och är det något vi kan göra bättre för att underlätta för framtiden

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mer information i alternativ källa
Det var en gång...
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - Sune Hansson den söndag, 20 februari 2022 11:33

Bra fråga!
Vi släktforskare borde skapa skapa en site där alla som har info om en person som avlidit kan göra sina noteringar om personen. Det kan vara personliga minnen, på nätet funna kopplingar. Den siten skulle vara öppen "för all framtid" så att nya noteringar kan landa där för andras nytta.
Något som påminner om begravningsbyråernas minnessidor inför begravningen med med lång framtid.
Problemet är väl att den kanske bli sökbar först efter 70 år?

Bra fråga! Vi släktforskare borde skapa skapa en site där alla som har info om en person som avlidit kan göra sina noteringar om personen. Det kan vara personliga minnen, på nätet funna kopplingar. Den siten skulle vara öppen "för all framtid" så att nya noteringar kan landa där för andras nytta. Något som påminner om begravningsbyråernas minnessidor inför begravningen med med lång framtid. Problemet är väl att den kanske bli sökbar först efter 70 år?
Tomas Bremholm den måndag, 21 februari 2022 13:57

Håller med Sune H ovan. En mycket relevant och viktig fråga att diskutera. Själv är jag medlem i DIS och de/vi har en möjlighet att "donera" sin släktforskning för framtida bruk, förutom DISBYT som är lite mer av databaskaraktär. Men då blir det ju inte tillgängligt för de som använder andra program än DISGEN.
Så någon form av lagringsplats på webben vore önskvärt. Tanken med liknande som begravningsbyråerna är bra. Det finns också "Livsarkivet" att använda för sig själv och sina anhöriga. Men det måste ju vara ett än mer öppet och tillåtande system. Men då kommer ju finansieringsfrågan. Det måste nog vara reklamfinansierat eftersom "donatorerna" knappast kan betala räkningar längre, och efterlevande kanske inte har intresse. Någon slags kombination av "Find a Grave" och "Svenskt Porträttarkiv" kanske? Detta kanske är en så stor fråga att det finns behov av att lyfta i något större sammanhang?

Håller med Sune H ovan. En mycket relevant och viktig fråga att diskutera. Själv är jag medlem i DIS och de/vi har en möjlighet att "donera" sin släktforskning för framtida bruk, förutom DISBYT som är lite mer av databaskaraktär. Men då blir det ju inte tillgängligt för de som använder andra program än DISGEN. Så någon form av lagringsplats på webben vore önskvärt. Tanken med liknande som begravningsbyråerna är bra. Det finns också "Livsarkivet" att använda för sig själv och sina anhöriga. Men det måste ju vara ett än mer öppet och tillåtande system. Men då kommer ju finansieringsfrågan. Det måste nog vara reklamfinansierat eftersom "donatorerna" knappast kan betala räkningar längre, och efterlevande kanske inte har intresse. Någon slags kombination av "Find a Grave" och "Svenskt Porträttarkiv" kanske? Detta kanske är en så stor fråga att det finns behov av att lyfta i något större sammanhang?
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild