Alla vi som släktforskat ett tag, har väl råkat ut för ’problem’, alltså bortsprungna anor som inte låtit sig hittas. Undertecknad är inget undantag från detta. Jag sitter fast i Varberg, Halland, med ett krögarpar som verkar ha uppstått ur tomma intet. Nils Sörensson Spångberg gifter sig i Varberg på själva annandag jul 1763 med Gunnil Larsdotter. Först mot slutet av deras levnad, kommer födelseåren med i husförhörslängden, men ingenstans står det någon födelseort, inte heller i dödboken. Han dör 1790 i Varberg, och hon 1800 därstädes. Och ja, jag har provat mantalsböckerna. Nils finns med året innan han gifter sig, som ölbryggarlärling i Varberg. Men det står ingenting om varifrån han kommer. Och nej, han verkar inte höra till klockarsläkten Spångberg från Snöstorp.
Lite längre uppåt landet, i Bromma, Stockholm, gifter sig min anfader, jägare Lars Nyström, år 1778 med en mamsell Margareta Ringström, född 1753, okänd ort. Senare flyttar de till Östra Ryd i Uppland. Där avlider de så småningom. Ingenstans i husförhörslängderna står det någon födelseort på Margareta (ofta kallad Greta). Hon dör också utan noteringar om saken. Där sitter jag minst lika fast.
Andra ’fällor’ har jag dock slunkit ur, ofta med hjälp av vänliga släktforskare. Jag blev lite förvirrad när jag började reda ut mina dala-anor på farfars morfars sida, men när jag efter ett par generationer i Hedemora hamnade i Stora Skedvi, fick jag mycket hjälp av Leif G Olofsson. Han är ett exempel på bra ’hjälpare’ som sätter ut beteckning på de kyrkböcker han använder, så att man enkelt kan kontrollera uppgifterna.
Ja, kontrollera uppgifterna. För ni litar väl inte blint på aldrig så erfarna och hjälpsamma släktforskarkollegor? Vem som helst kan läsa fel, eller blanda ihop två personer med samma namn och bostadsort! Så in i längden måste man, och kontrolläsa att uppgifterna verkligen stämmer. Eller, som en av mina släktforskarkollegor brukade inleda sina kurser i släktforskning med: ”Lita inte på din fru! Lita inte på din son, din gamla moster eller gammelfarfar!” Visst, det är förstås inte så spännande att ’kontrolläsa’ uppgifter som du (troligen) redan har, men framför allt i vår digitala släktforskartid, är det extremt viktigt att lämna korrekta uppgifter (som då förhoppningsvis också blir kontrollerade en extra gång). Ibland undrar jag om det inte vore bättre att bara lämna registernummer och ingen text när man hjälper någon som kört fast. Istället för att svara: ’XX flyttade från X till Y år MMMM’ så svarar man med ’Blomstermåla AI:24 sid 123’ så får den hjälpsökande själv slå upp det i kyrkböckerna.
Hursomhelst, jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som hjälpt mig att komma vidare genom åren! Även om inte varje bokstav eller siffra stämt, så har jag alltid fått den hänvisning eller indikation på hänvisning jag behövt för att få upp trådarna igen, och forska vidare.
Bilden: Varbergs kyrka, i vars nedbrunna föregångare paret Spångberg alltså ska ha gift sig… Foto: författaren.
När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.
Kommentarer