Heta ämnen

Rykande aktuellt ämne är hur nya upptäckter välter det som tidigare gällde. Och det är allt från nya arkeologiska upptäckter som kombineras med nya kunskaper om hur vi mäter förfluten tid och biologiska kunskaper om människokroppen och dess DNA. En del av dessa upptäckter publiceras i vetenskapliga tidskrifter och når många av oss genom att det skrivs om den i populärvetenskap, andra kommer oss till del via elektroniska media, inklusive vår svenska TV.

I veckan läste jag om nya fynd i östra Europa, forskarna kunde se på skelett som är flera tusen år gamla att de har skador och förslitningar som är typiska för de som ridit mycket på hästar. Enligt vad forskarna säger så är det de äldsta bevisen på ryttarkonsten. Att tidpunkten flyttas längre tillbaka än vad vi trott tidigare är inte bara spännande, det gör att vi måste till viss del skriva om historien. Kanske inte den viktigaste upptäckten, men en bland många som hela tiden lär oss nytt.

Och i en annan tidskrift påvisas nyheter om den befolkning som fanns före och under den senaste istiden. Isen bredde ut sig från norr och människorna fick flytta söderut för att överhuvudtaget överleva. Det som får mig att fundera lite extra är om vi verkligen kan säga när de första innevånarna fanns i det som nu är Norden. Fanns det en civilisation här uppe i norr, som sedan fick förflytta sig söderut. Ja, vem vet, några spår finns inte kvar, det såg isen till, men tanken kan ju få flyga.

För en tid sedan så skrevs det om nya metoder att räkna ut när träd växte, träd som sedan användes för att bygga både det ena och det andra.  Solaktiviteter kan utläsas från träden och vi vet genom olika källor när det förekommit olika typer av aktivitet. Att nu kunna se att träden som använts fälldes ett visst år för 1000 år sedan låter otänkbart, men nu kan vi.  Backspegeln blir hur klar som helst och vi slipper alla bråk om några hundra år hit och dit.  Att några uppförde bostäder på den amerikanska kontinenten för 1000 år sedan, med samma utseende som de finner bland vikingabygder gör det svårare och svårare att argumentera för att det inte gick att segla dit.

Fri bild av Evan Dennis på Unsplash

På ett helt annat sätt aktualiserades återigen styrkan och faran med genetisk genealogi, släktforskning med hjälp av DNA. Uppdrag granskning i Sveriges Television kan klart visa hur tre halvsyskon inte har de fäder som det påståtts, utan att andra personer blivit pappor, helt utan egen vetskap eller godkännande. Tankarna flyger iväg, förstod läkaren som bröt mot alla regler att hans handlande skulle komma fram. Förstod han att han lurade inte bara män utan de barn som kom till när insemination utfördes på helt fel sätt och att dokumentation medvetet blev fel.

Att få veta att pappa inte var medveten om handlingen, att barnet inte fick information om vem som var pappa, hur kunde det ske och hur mycket av detta förekommer i andra sammanhang än de nu påvisade. En annan del av programmet visade på det som det talas ganska tyst om, donatorer som kan ha ända upp till hundratals barn, de flesta då omedvetna om alla de halvsyskon de har. Inte lär det bli lättare att släktforska i framtiden med dessa händelser.

Och så lite av en av mina käpphästar, hur gör vi med kunskap som vi får genom släktforskning, om andra personer. När vi hittar adoptionshandlingar, när vi genom DNA-matchningar ser mönster som inte stämmer eller genom andra fynd får veta hemligheter om andra människor. Berättar vi, håller vi tyst, är det allas rätt att få veta sin bakgrund som är det viktigaste, även när personen själv inte är intresserad eller vilka etiska kompasser bör vi använda. Svåra frågor som det talas ganska lite om.

Att jag, när jag letar efter en okänd förälder, oavsett i vilken generation det är, ber någon att testa sig, för min skull, talar vi då om det som kan komma fram. Hur berätta, om vi ska berätta, det som vi hittar när det inte varit klart för den testade vad som kan vänta. Svåra frågor som jag anser vi behöver lyfta mer, och inte bara propagera för att fiska i alla dammar, att få ut mest för pengarna och andra former av ganska ovidkommande propaganda. Att förbereda sig själv för svaret som kommer och att också förbereda andra på det som vi drar in dem in, är viktigt och något som vi måsta tala mer om.

Håller du med eller har du andra tankar, ju fler som tänker och tycker desto bättre blir det säkert  i framtiden.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Boktips om serieroman
Dalarna förr, då och nu...
 

Kommentarer 4

Gäst
Gäst - KarinBirgit den torsdag, 09 mars 2023 05:05

Ska ta med denna krönika till min släktforskarcirkel. Diskuterade detta igår och krönikan belyser de dilemman som kan uppstå. Det är lätt att glömma eftertanken när det är mycket att lära av olika metoder som nybörjare.

Ska ta med denna krönika till min släktforskarcirkel. Diskuterade detta igår och krönikan belyser de dilemman som kan uppstå. Det är lätt att glömma eftertanken när det är mycket att lära av olika metoder som nybörjare.
Stefan Simander den torsdag, 09 mars 2023 06:16

Du har sått ett frö om betänkligheterna kring sådda frön!

Du har sått ett frö om betänkligheterna kring sådda frön! :p
Claes-Göran Österberg den torsdag, 09 mars 2023 12:37

Intressanta tankar och viktiga att reflektera över. Jag har den senaste funderat mycket på hur vi skall hantera DNA-test som är tagna på släktingar. Jag administrera några stycken på släktingar varav en av dem har dött.
Vad skall man göra med det testet? Låta det vara kvar hos testföretaget eller skall man ta bort?
Hur skall man ställa sig till detta är en fundering jag haft den senaste tiden.

Intressanta tankar och viktiga att reflektera över. Jag har den senaste funderat mycket på hur vi skall hantera DNA-test som är tagna på släktingar. Jag administrera några stycken på släktingar varav en av dem har dött. Vad skall man göra med det testet? Låta det vara kvar hos testföretaget eller skall man ta bort? Hur skall man ställa sig till detta är en fundering jag haft den senaste tiden. :(
Michael Lundholm den torsdag, 09 mars 2023 23:51

Jag har inte så många jag bett testa sig men när det skett har jag varit tydlig med att man kan få svar på frågor som man inte ställt. Jag tror att det är utomordentligt viktigt att göra detta. Alla vill inte ha svar.

Jag har inte så många jag bett testa sig men när det skett har jag varit tydlig med att man kan få svar på frågor som man inte ställt. Jag tror att det är utomordentligt viktigt att göra detta. Alla vill inte ha svar.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2023

Captcha bild