Hemlighuset

Hemlighuset

I lördags befann jag mig i Stockholm för diverse möten, och strax före klockan 11 på förmiddagen råkade jag passera förbi Kungliga Biblioteket, Sveriges Nationalbibliotek. Det hade bildats kö framför dörren och, nyfiken som jag är, gick jag närmare för att se vad som var på gång. Inget särskilt, visade det sig, bara normal öppningstid. Hmm… tänkte jag, öppnar KB så sent som klockan 11 på lördagar? Nå, då har de väl öppet desto längre på eftermiddagen? Så icke! Redan klockan 15.00, efter blygsamma fyra timmar, slår de väldiga dörrarna igen och utestänger därmed effektivt alla kunskapstörstande medborgare från nationens främsta biblioteksinstitution. Tittar man på veckans övriga dagar, så är öppettiderna även där rätt snålt tilltagna; 9-19 måndag till torsdag, 9-18 på fredagar och på söndagar är det helt stängt. 

För vilka är då dessa tider avpassade? I första hand för stockholmare, daglediga sådana, pensionärer och arbetslösa, studenter av olika slag, akademiska forskare, doktorander o.s.v.

Vi andra, vi som tillhör den arbetande befolkningen och vi som bor utanför Stockholms län, göre oss icke besvär. Detta kan synas märkligt med tanke på att KB faktiskt är ett riksintresse – en institution som vi alla är delaktiga av, betalar för och därmed borde ha rimlig tillgång till.

Man kan jämföra med motsvarande institutioner i några andra Europeiska länder:

Köpenhamn (Den sorte diamant): Måndag-lördag 8-22 (stora läsesalen 9-21)

Helsingfors  Måndag-fredag 8-20, lördag 11-17

London (British Library)  Måndag-torsdag 9.30-20, Fredag 9.30-18, Lördag 9.30-17, Söndag 11-17

Paris (Bibliothèque nationale de France): Tisdag-lördag 10-20, Söndag 13-19

Man kan också jämföra med några av huvudstadens mest frekventerade museer, varav en del anses vara av sådant utomordentligt riksintresse att det dessutom återigen har blivit gratis att besöka dem:

Naturhistoriska riksmuseet: Tisdag-söndag 10-18

Nordiska museet: Alla dagar 10–17, onsdag 10–20

Moderna museet: Tisdag 10–20, Onsdag-söndag  10–18

Medelhavsmuseet: Tisdag-fredag  12-20, Lördag-söndag 12-17

Vasamuseet: Juni-augusti dagligen 8.30-18, september-maj  dagligen 10-17, Onsdag 10-20

Nobelmuseet: Tisdag 11–20, Onsdag–söndag 11–17, juni-augusti alla dagar: 9–20

Det går också an att jämföra med Stockholms stadsbibliotek (Odenplan), som har öppet Måndag-torsdag 9 –21, Fredag 9 –19, Lördag-söndag 12-16  – d.v.s. ett generöst öppethållande som ger alla, även förvärvsarbetande, goda möjligheter. 

Men behöver vi verkligen fysiskt besöka vårt Nationalbibliotek? Räcker det inte med alla digitala kataloger och register, som vi ju kan få tillgång till från våra hem eller ifrån närmsta kommunbibliotek?

b2ap3_thumbnail_aftonbladet.jpgb2ap3_thumbnail_aftonbladet.jpg 

Nej, det gör det sannerligen inte! Riksarkivet ruvar nämligen på en hemlig skatt långt där nere i underjorden. TIDNINGAR.KB.SE - de digitaliserade och sökbara svenska dagstidningarna från 1863 och fram till våra dagar. En otrolig guldgruva av historisk och kulturell information, som endast kan läsas på plats! Jag prövade mig fram i lördags, och hittade på kort tid så oerhört mycket spännande information, att jag nästan grät av frustration. Information som jag INTE kommer åt hemifrån. KB skyller på ”Upphovsrätten” och rödmarkerar i ett slag de 150 senaste åren av digitala tidningar. Ett sanslöst beslut, som så vitt jag vet saknar motstycke i världen. Om denna tillgänglighetsskandal har jag redan skrivit ett par gånger, bl.a. här: 

http://www.genealogi.se/blog/entry/rikstaeckande-historisk-genealogisk-kaellskatt-oeppnad-men-bara-foer-stockholmare

Efter att nu på plats ha fått pröva på databasen TIDNINGAR är jag än mer upprörd över hur KB fortsätter att reservera en högintressant resurs, tillkommen med hjälp av dina och mina skattepengar, för ett ringa fåtal! Stockholmare, nämligen! Och daglediga! För alla andra har Kungliga Biblioteket utvecklats till ett HEMLIGHUS!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Skärsaxa, askfis eller påsklåska
Glöm inte dopvittnena!
 

Kommentarer 1

Chris (Kerstin) Bingefors den måndag, 21 mars 2016 06:37

Universitetsbiblioteket i Uppsala, Carolina:Må-fr 8.30-21lö-sö 9-18

Universitetsbiblioteket i Uppsala, Carolina:Må-fr 8.30-21lö-sö 9-18
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild