Hedvig Hurtig

hedvigHedvig träffade sitt livs kärlek Arvid när hon var 25 år gammal. Men snart skildes de åt och det skulle dröja 20 år innan deras vägar möttes igen.

Hedvig Olofsson (1889-1982), var född och uppvuxen i Umeå. Hon växte upp på en gård i början på nuvarande Norrlandsgatan, det som i dag kallas för "ner på stan", en promenad till centrum på cirka 10-15 min. På den tiden när hon växte upp var hennes hem långt utanför stan eftersom det var skog i nuvarande stan. Hedvig har berättat att de tog häst och vagn och åkte in till Umeå cirka en gång per år.

Hon utbildade sig till sjuksköterska och arbetade mestadels i Umeå förutom de sista åren var hon "översköterska" i Nordmaling, möjligen var översköterska det vi i dag kallar för avdelningssköterska eller distriktssköterska.

1914 träffade hon Arvid Hurtig i Umeå, när han var där och gjorde lumpen. En kaffekanna, en sockerskål och en gräddsnipa finns bevarad hos ett barnbarn till Arvid, där är det ingraverat "Hedvig 1914 24/12". När Arvid genomfört lumpen kom han och Hedvig ifrån varandra.

Arvid var busschaufför till yrket och 1923 inrättade den första lokala busslinjen i Norrbotten. Sträckan var Luleå - Svartöstaden och passagerarkabinen var en träkur som monterades på en lastbil. Det fanns plats för åtta passagerare. Firman som döptes till Bilbolaget Hurtig & Co blev grunden till dagens LLT. Han gifte sig med en annan kvinna och fick med henne tre barn. Arvid blev änkeman och var ner till Norrköping och hälsade på släkten (han var född i Östergötland och hans bror bodde i Norrköping) och på tåget tillbaka till Luleå träffade han Hedvig igen och tycke uppstod. 1945 gifte de sig och bosatte sig i Luleå.

Hedvig var en helt underbar människa. En sonhustru till Arvid kallade henne för en ängel. 1982 avled hon och är begravd på Luleå innerstads kyrkogård tillsammans med Arvid.

Fotot är från min morfars mors album, hon var kusin till Hedvig.

 

Anton RosendahlAnton Rosendahl är en ung släktforskare från norra Västerbotten med ett stort intresse för gamla porträttbilder och vad de berättar. I några gästbloggar här på Rötter kommer han berätta om ett urval av de bilder han fastnat för och om livsödena som döljer sig bakom dem.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktträd i husförhörslängden
Brålanda - världens centrum?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild