Imorgon den 24 november är det 80 år sedan en av de största sjökatstroferna inträffade på svenskt vatten. 84 människors liv gick förlorade, bara två av dem som befann sig ombord överlevde.
Idag fortsätter jag på marint tema, som förra veckans blogginlägg. Men nu handlar det om något av det värsta som kan hända på havet. I förra blogginlägget nämnde jag att omkring 2000 svenska sjömän förlorade livet under andra världskriget. 22 av dem var ombord på passagerarfartyget S/S Hansa för 80 år sedan.
De andra 62 som omkom var passagerare.
De två som överlevde var andrestyrmannen Arne Thuresson och passageraren Arne Mohlin.
S/S Hansa. Bild från Wikipedia.
Hansa torpederades strax före klockan sex på morgonen den 24 november. Skeppsklockan återfanns och hade stannat på 05.57. Det tog lång tid efteråt att fastställa exakt vad som hänt, ända till 1992.
Många gånger har jag tänkt på detta, vad som hände med S/S Hansa. Det var ganska välkänt under min uppväxt, men framför allt då jag arbetade till sjöss på 1970-talet. Faran är på något sätt alltid närvarande ute på havet, även om vi i fredstid inte hade anledning att befara något liknande.
Passagerarna kom från hela landet, men en hel del från Gotland. Torpederingen och förlisningen var inte bara en sjökatastrof utan en katastrof för hela Gotland och landet i övrigt. En av de omkomna var en kamrat till mina barns farfar.
Fem av de omkomna besättningsmännen, de vars porträttfoto jag hittat i Svenskt Porträttarkiv:
Det finns så vitt jag vet tre böcker om Hansakatastrofen. En av dem har jag, den heter "Hansakatastrofen" och är skriven av KG Andersson, utgiven 1977. I den berättar han det man då visste och där finns också en lista på alla omkomna.
En annan bok är "Vägen till Gotlands historia" av Roger Öhrman från 1994. Kanske är det en artikel i denna bok, det vet jag inte för jag har inte läst den.
Den senaste boken är "S/S Hansa – Minnet av en sjökatastrof" och utgiven i år. Författarna är Jakob Ringbom och Lars Almgård Kruthof. Jakob Ringbom är barnbarn till Jens Ringbom som var lättmatros ombord på S/S Hansa den ödesdigra dagen för 80 år sedan. En ung man som snart skulle fylla 23 år men aldrig fick se sina båda söner växa upp. En av dessa söner är musikern Göran Ringbom, far till författaren Jakob Ringbom.
Det finns alltså mycket information att ta del av för dig som har någon av de omkomna i ditt släktträd.
Om Hansakatastrofen på Wikipedia.
Sjöhistoriska Museets sida om Hansakatastrofen.
En dokumentär från Sveriges Radio om Hansa, producerad 2017.
Nyhetsinslag från Sveriges Radio från 2023.
För tio år sedan firade jag jul på Gotland och vi besökte då domkyrkan. Där finns en minnesplakett med namnen på de omkomna och en liten minnesutställning.
På Fornsalen i Visby öppnades en minnesutställning om S/S Hansa i somras, om den pågår fortfarande vet jag inte. På söndag eftermiddag hålls en föreläsning om Hansakatastrofen på Fornsalen.
Mina bilder från Visby domkyrkas minnesutställning vid mitt besök där i december 2013. Det var dunkelt och svårt att fotografera. På plaketten finns alla namn på de omkomna.
När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.
Kommentarer 4
Det finns ytterligare en bok
"Den torpederade gotlandsbåten HANSA människor, minnen, mysterier" av Roger Bengtsson Jurgen von Zweigbergk utgiven 1992. Därutöver har jag skrivet en artikel i medlemsbladet Tunarötter om katastrofen. Nr 2 2019.
Bakgrunden var att Ragnar Halldén revisor född i Borlänge omkom i olyckan. Den som är intresserad kan kontakta föreningen Släkt och Bygd i Borlänge slaktbygd@yahoo.se
om man vill ta del av artikeln.
Håkan: Tack så jättemycket för denna information! Så bra att veta.
Min 100-åriga svärmor förlorades sin far när Hansa torpederades. Hon minns som igår hur familjen fick beskedet och den Minnesgudstjänst som sedan hölls av Marinstaben för hennes far. Han hette Överste Rolf Lindqvist och satt i Marinstaben och var på väg till Gotland för att säkerställa bl.a. livsmedelsförsörjningen på ön. Det var hans Adjutant Arne Molin som var en av de överlevande. Molin berättade efteråt i ett brev till änkan hur det hela gått till och att det hade varit omöjligt att knacka på överstens hytt (de flesta låg och sov) dels hade han själv inte överlevt, dels väckte man inte en överordnad om man inte visste precis vad som hänt. Molin vaknade av smällen och när han kom upp på däck var halva Hansa redan på väg ned i djupet. Hansa är en gravplats, inga försök har gjorts för att bärga henne eller de omkomna.
Barbro: Så förfärligt sorgligt för din svärmor och hennes familj, och för alla övriga anhöriga! En ofattbar katastrof.