Rötterbloggen
Rötterbloggen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Han åkte inte till USA

I fredags kväll började jag leta efter ett par emigranter som jag har i släkten. Det är min fars två morbröder som hette Karl och John Kristoffersson. 2012 letade jag efter dem också, men hittade inte så mycket. Nu ville jag göra ett försök igen eftersom det tillkommer nytt material hela tiden. Och det bar frukt.

Karl föddes 1879 och John 1891, så det var tolv år mellan dem. De var sju syskon i familjen och min farmor Gerda var nummer fem. De bodde på Mute nr 8 i Rolfstorps socken i Halland. Att min far hade morbröder som emigrerade har jag hört talas om redan som barn, men visste inte mycket mer tills jag började släktforska. Min far har aldrig träffat någon av dem eftersom de åkte långt innan han föddes.

Karl som var äldst emigrerade först. När vet jag inte, det är fortfarande ett mysterium. 1920 ansökte han om att få bli amerikansk medborgare och i dokumentet (som jag nu hittat på Ancestry) står det att han och hustrun Elin kom till Seattle i USA från Vancouver i Kanada 1909. Han åkte alltså inte till USA! Inte så konstigt att jag inte hittar hans emigration då. För den har jag letat efter.

I församlingsboken i Rolfstorp står det att han flyttar till Falkenberg i december 1902. Därifrån flyttar han till Varberg men prästen har inte skrivit vilket år och församlingsboken sträcker sig till 1911, så det kan vara vilket år som helst fram till början av 1909. Än har jag inte letat igenom alla flyttlängderna, men det kommer jag nog att göra. Jag vill ju veta.


När han ansöker om amerikanskt medborgarskap bor Karl och Elin i Baring i staten Washington.

 


Till vänster: John och Karl sitter medan Karls hustru Elin står bakom dem. Vi är inte helt säkra på vem som är vem av bröderna här, det står inget på baksidan av fotot, men jag tycker att det ser ut som om mannen till höger är den äldre. Kvinnan är i alla fall den enes hustru och eftersom John inte gifte sig förrän 1924 måste det vara Elin. Bilden till vänster ät troligen John.

Karl hette Otto som andra namn. Ganska tidigt har jag fått veta att Karl i USA bytte efternamn till Otén, vilket gör jag det lättare att hitta honom i arkiven. Även lillebror John bytte efternamn och i 1930 års folkräkning stavas namnet Oteen. Tack vare det har jag kunnat hitta fler uppgifter. 

Idag har jag letat efter möjligheten att hitta emigranter i Kanada, bland annat i databaser hos Library and archives Canada, men utan resultat. Kanske hittar jag uppgifter senare, det här är ju inte färdigt än. På Can Genealogy finns många släktforskningslänkar för Kanada.
Tidigare har jag hittat Karl i den amerikanska folkräkningen 1920. Då bodde han och hustrun Elin (som kallas Ellen) i Madera i Kalifornien, innan de flyttade till Baring i Washington. Det stämmer bra med vad jag hört av en av mina fastrar. Hon har berättat att de två bröderna bodde på var sin kust i USA, förmodligen längre ifrån varandra än mellan Sverige och Florida. Lillebror John slog sig nämligen ner i Florida, och enligt min faster hade han en apelsinodling där.

Delvis var det rätt men inte helt. För Karl bodde faktiskt ihop med John i Florida ett tag, åtminstone enligt folkräkningen 1930. Då har bröderna förenats och arbetade båda två på en kycklingfarm i Fort Pierce. John hade gift sig med Opal som var 14 år yngre. Runt 1938 fick paret en son.

Innan Karl kom till Florida hade han varit hemma i Sverige och vänt 1922-23, enligt Emiweb och kyrkböckerna. Elin dog 1921 och kanske började han då längta hem. Men bara ett år senare återvände han till USA, och där gifte han om sig 1931. Då hade han flyttat tillbaka till Kalifornien och slagit sig ner i Inglewood i Los Angeles. På Familysearch har jag hittat hans militära inskrivningsdokument till andra världskriget 1942 och då uppger han lillebror John som närmast anhörig, så de två bröderna höll nog kontakten även om de bodde i var sin ände av det stora landet.

Karl dog 1966 och John levde till 1983. När jag ikväll läste detta kom de plötsligt väldigt nära. Jag som var i USA 1977, tänk om jag känt till detta då!

Båda två levde alltså ganska länge, till 87 och 91 år. John blev också amerikansk medborgare.


Sista livstecknet är så vitt jag vet ett julkort till min farmor från hennes bror John 1979. Under hans lite darriga handstil har någon annan skrivit själva julhälsningen. Kanske är det hans hustru Opal, kanske sonen. Jag får för mig att det är en kvinna som skrivit.

Båda Karls hustrur var av svensk härkomst även om Mary var född i Kansas. Johns hustru Opal ska jag se om jag kan hitta mer uppgifter om, det enda jag vet är att båda hennes föräldrar föddes i Washington.

I går såg jag också att min fars morbror Johan skulle ha utvandrat till Amerika 1924, åtminstone enligt församlingsboken. Men jag undrar om han kom iväg? Eller så ångrade han sig och åkte hem snart för så vitt jag vet var han kvar i Sverige resten av livet.

Uppgifterna i USA kommer ju från sekundärkällor, indexerade databaser, vilket man måste komma ihåg. Men en hel del stöds av inscannade dokument och en del av dessa kan laddas ner. Tänk om de visste om att jag skulle kunna sitta hemma i Sverige i dag och läsa om deras liv där.

Det finns fortfarande mycket kvar att ta reda på, men det känns som om det rasslade till i går kväll sedan jag hittat den rätta stavningen av efternamnet. Så himla roligt detta är!

 

 

 

 

 

 

 

Satiren som vapen
Ärliga beskedliga män och dygdiga gudfruktiga kvin...

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 4

Fredrik Mejster den söndag, 11 januari 2015 09:46

Har du sett att han var tillbaka i Sverige 1923? Han finns med på passagerarlistor från Göteborg och kallar sig då Karl O. Kristoffer[sson] Otén.

Har du sett att han var tillbaka i Sverige 1923? Han finns med på passagerarlistor från Göteborg och kallar sig då Karl O. Kristoffer[sson] Otén. :)
Eva Johansson den söndag, 11 januari 2015 12:17

Fredrik! Ja, det har jag sett. Karl var hemma mindre än ett år och bodde då i Vassända-Naglum, dvs Vänersborg. Hans far och hans syskon i Sverige bodde kvar i trakten av Varberg, men där bosatte han sig aldrig under den tiden. Min farfar kommer från Vänersborg och kanske tipsade han sin svåger om arbete där, men det är ingen som vet idag. Det jag är mest nyfiken på är när han lämnade Sverige första gången och varför det blev Kanada. Han finns ju inte med i Ellis Islands databas så han har förmodligen åkt till Kanada från Sverige eller kanske Danmark eller Norge. Det återstår att se om jag kan få fram det.

Fredrik! Ja, det har jag sett. Karl var hemma mindre än ett år och bodde då i Vassända-Naglum, dvs Vänersborg. Hans far och hans syskon i Sverige bodde kvar i trakten av Varberg, men där bosatte han sig aldrig under den tiden. Min farfar kommer från Vänersborg och kanske tipsade han sin svåger om arbete där, men det är ingen som vet idag. Det jag är mest nyfiken på är när han lämnade Sverige första gången och varför det blev Kanada. Han finns ju inte med i Ellis Islands databas så han har förmodligen åkt till Kanada från Sverige eller kanske Danmark eller Norge. Det återstår att se om jag kan få fram det.
Mats Ahlgren den söndag, 11 januari 2015 23:18

Och att han bodde i Kitsap, Washington september 1918 vet du säkert också, enligt WW1 draft card

Och att han bodde i Kitsap, Washington september 1918 vet du säkert också, enligt WW1 draft card
Eva Johansson den måndag, 12 januari 2015 06:50

Mats: Ja, det hittade jag på Ancestry. Det finns mer uppgifter om bröderna och som jag inte skriver om här, bland annat om deras efterlevande.Tack för engagemanget, både Mats och Fredrik!

Mats: Ja, det hittade jag på Ancestry. Det finns mer uppgifter om bröderna och som jag inte skriver om här, bland annat om deras efterlevande.Tack för engagemanget, både Mats och Fredrik!
Redan registrerad? Logga in här
Guest
4 juli 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
293 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
117 inlägg
Helena Nordbäck
114 inlägg
Anton Rosendahl
60 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser