Hälften av barnen dog

gravsten barn Gallared

Den här gravstenen vittnar om ett par föräldrars gränslösa sorg över sina döda barn för länge sedan. De båda bröderna kom aldrig att träffas för de dog som ganska nyfödda. Sedan dog deras lillasyster. Så en syster till, och en bror.

"Minnet öfver tvenne kära bröder". När jag såg gravstenen första gången tänkte jag att det måste ha varit älskade och efterlängtade barn. Den här familjen var ju på inget sätt unik, tusentals barn dog innan de blev vuxna om vi går några generationer bakåt i historien. Men barn fick nog sällan sådana här gravstenar, de las ofta i någon vuxens grav.

Stenen står vid Gällareds kyrka i Halland. De båda bröderna var Thore och Johannes Emanuel Bengtsson. Föräldrarna hette Bengt Nilsson och Pernilla Torsdotter och familjen bodde på en gård i Yttra Berg.

Familjens historia är förfärligt sorglig, som så många andras. Thore och Johannes Emanuel var föräldrarnas första barn, födda 1836 och 1837. Thore dog två månader gammal och Johannes Emanuel fem veckor gammal. 1838 föddes systern Johanna och dog efter drygt fem månader. Eftersom en syster nämns på gravstenen är den nog rest 1839 eller 1840. 1840 föddes Nils Petter. Han blev Bengts och Pernillas första barn som överlevde till vuxen ålder. Sedan föddes Inger Kerstin 1842 och dog efter en månad. Johanna föddes 1842 och överlevde. Tilda och Sofia föddes 1845 och 1848. De blev vuxna och gifte sig vid ett gemensamt dubbelbröllop 1870. Det blev Sofia och hennes make Carl Aron Carlsson som tog över gården.

Lillebror Sven Carl föddes 1850 och dog efter drygt en månad. Sist kom Albertina 1852 och även hon överlevde.

Av makarnas totalt tio barn dog alltså hälften. Nils Petter, som var den äldste överlevande, blev heller inte gammal. Han dog i lunginflammation när han nyss fyllt 28 år. Då hade hans far dött i samma sjukdom året innan. Det blev döttrarna som förde släkten vidare.

Att mista hälften av sina barn, eller mer, det har jag sett även i andra familjer i kyrkböckerna. Och säkert har du som släktforskare också många gånger stannat upp inför alla dessa döda barn och känt dig gråtfärdig. Jag är oerhört tacksam över att vi nu lever i en tid där barn överlever. Mina egna barn, mina barnbarn och andras barn. De här barnen dog av det som kallades slag, som kanske var plötslig spädbarnsdöd, men också av kikhosta och bröstfeber (kanske var det lunginflammation?). Det går inte att sätta sig in i hur livet tedde sig för dessa föräldrar, när barn efter barn dog. Men gravstenen påminner oss om deras sorg, fast det är så länge sedan.

Även om jag har en hel del släkt i Gällared så ingår inte denna familj i min släkt.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

"Per Larsa" Brännström
Något nytt i Märsta?
 

Kommentarer 6

Gäst
Gäst - Kent Olsson den måndag, 29 april 2019 11:24

I våra resor runt om i Sverige med vår husbil är Gällereds kyrka en av dem som jag har besökt.
Invid kyrkan fanns några gravstenar som jag fotograferade och då av dig få historian kring en av dom var och är jätteintressant.

I våra resor runt om i Sverige med vår husbil är Gällereds kyrka en av dem som jag har besökt. Invid kyrkan fanns några gravstenar som jag fotograferade och då av dig få historian kring en av dom var och är jätteintressant.
Eva Johansson den måndag, 29 april 2019 11:27

Kent: Ja, kyrkan ligger ju alldeles intill vägen mot Ullared. Det finns fler intressanta äldre gravstenar sparade där. Våra kyrkogårdar bär på mycket historia.

Kent: Ja, kyrkan ligger ju alldeles intill vägen mot Ullared. Det finns fler intressanta äldre gravstenar sparade där. Våra kyrkogårdar bär på mycket historia.
Magnus Sälgö den måndag, 06 Maj 2019 23:26

Jag kopplar ihop platsen för gravstenarna med andra källor via Wikidata se exempel

https://2.bp.blogspot.com/-GHiZEiw_qmU/XNCltmamb6I/AAAAAAAAzAM/JuJ84r9YSS0C31eErjrdbRgUio_0Uh7XACLcBGAs/s640/bok.png

Jag kopplar ihop platsen för gravstenarna med andra källor via Wikidata se [url=https://minancestry.blogspot.com/2018/03/norra-begravningsplatsen.html]exempel[/url] [img]https://2.bp.blogspot.com/-GHiZEiw_qmU/XNCltmamb6I/AAAAAAAAzAM/JuJ84r9YSS0C31eErjrdbRgUio_0Uh7XACLcBGAs/s640/bok.png[/img]
Eva Johansson den tisdag, 07 Maj 2019 09:13

Spännande! Det här känner jag igen, jag tror att du skrivit om det i släktforskningsgruppen på Facebook.

Spännande! Det här känner jag igen, jag tror att du skrivit om det i släktforskningsgruppen på Facebook.
Magnus Sälgö den tisdag, 07 Maj 2019 13:59

Skillnaden nu är att Wikidata går att installera lokalt och heter Wikibase och är gratis på samma sätt som man kan installera sin egen Wiki.... tanken med Wikibase är att göra saker som ovan dvs. bygga upp egen data eller en institution som Riksarkivet publicerar sitt data mer intelligent som data som kan jämföras med etc...

Intressant men lite tekniskt avancerat så vi får väl se var det slutar.... jag var i Göteborg i förra veckan och pratade på Linked Data Sweden https://www.youtube.com/watch?v=mpLcTSG7VPg om denna möjlighet.... en kyrkogård är ju en bra plats att hitta många kopplingar till olika saker och ting.....

Skillnaden nu är att Wikidata går att installera lokalt och heter Wikibase och är gratis på samma sätt som man kan installera sin egen Wiki.... tanken med Wikibase är att göra saker som ovan dvs. bygga upp egen data eller en institution som Riksarkivet publicerar sitt data mer intelligent som data som kan jämföras med etc... Intressant men lite tekniskt avancerat så vi får väl se var det slutar.... jag var i Göteborg i förra veckan och pratade på Linked Data Sweden https://www.youtube.com/watch?v=mpLcTSG7VPg om denna möjlighet.... en kyrkogård är ju en bra plats att hitta många kopplingar till olika saker och ting.....
Eva Johansson den tisdag, 07 Maj 2019 17:18

Ja, för mig låter detta mycket avancerat och alldeles för avancerat för att jag själv ska ta itu med det. Men det är fantastiskt bra att det finns dem som du, som har både kunskap och idéer för att ro sådant här i land.

Ja, för mig låter detta mycket avancerat och alldeles för avancerat för att jag själv ska ta itu med det. Men det är fantastiskt bra att det finns dem som du, som har både kunskap och idéer för att ro sådant här i land.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
23 april 2024

Captcha bild