Rötterbloggen
Rötterbloggen

Guldgruva!

Det finns många olika ställen man kan hitta information på och det är inte alltid som de hittas när man känner ett behov av att hitta den där viktiga pusselbiten.  Många timmar läggs ner för att fylla sida upp och sida ner med information, men hur gör vi för att det ska synas? Och hur gör vi för att det ska underhållas, så att det upplevs som ett levande material. Ett material som rör sig i takt med tiden och som så många gånger som möjligt ger de svar som förväntas. En ekvation som kanske inte är så lätt att få ihop, men det finns möjligheter att lösa det mesta. Varför inte arbeta tillsammans, varför inte bygga ut och bygga på det levande materialet?

Den här lilla bloggen ligger som en delmängd i ett större sammanhang, Rötter, som innehåller en hel massa olika ”fack” där det sparas allehanda olika information. När jag går in på den sidan så slår det mig att det finns en hel del material som för många ligger lite undangömt. Det är inte bara nyheter som presenteras, det finns en hel mer. Men om jag inte vet vad det finns, om jag inte tar den lilla tiden att snoka runt i de olika facken, eller kanske är det bättre att säga rummen, vad vet jag då?I listen som ligger ganska högt upp på första sidan finns en ruta som egentligen borde heta ”Sesam öppna dig”, för det är resultatet när du trycker på Faktabanken. Det dyker upp en mer än 20 olika delar som ryms under den ganska spartanska knappen. Visst kan det verka vara en blandning av olika ämnen, känns nästan som lite av plockepinn. De olika rubrikerna spänner över ett stort område och det kanske spretar lite. Men vad gör det, blir bara så mycket mer spännande att utforska alla skrymslen och vrår.

Att klicka på Wiki-rötter är en höjdare. Ja inte själva klickandet utan det som dyker upp på skärmen. Där ligger 1 286 olika artiklar, en del korta, andra längre. Där finns också nyckeln till hur dessa kommit till eftersom det står ”Alla är välkomna att skriva”.  Det är grundtanken i begreppet Wiki att det är ett gemensamt skrivande som ger mer och mer spänst i innehållet, som lyfter alla artiklar och som skapar nytt.

Har du varit inne och tittat i denna guldgruva?  Om inte, ta en sväng och bekanta dig med det som finns. När du gjort det så kanske, när andan faller på, du skriver en egen artikel eller rättar en befintlig. Ju fler som lägger ner lite tid, desto bättre blir det (hoppas jag).

Guldgruvan väntar på dig, ta en tur och kolla vad som finns.

https://wiki.genealogi.se/index.php?title=Huvudsida

Skinnbracka och cujon
I kjolvattnet på Kvinnodagen
 

Kommentarer 1

Magnus Sälgö den onsdag, 13 mars 2019 13:47

Rötter är en WIki vilket innebär att man skulle kunna koppla på ett datalager som heter Wikidata --> att WikiRötter skulle kunna ta del av allt metadata vi byggt upp där....

* Alla Svenska Församlingar
https://salgo60.github.io/Svenskaforsamlingar
* samma för alla svvenska Socknar
** Nu kopplar vi in Anbytarforums sockengrupper
https://phabricator.wikimedia.org/T217548
* Andra svenska kopplingar vi har
https://www.wikidata.org/wiki/Template:Sweden_properties

Mer info i FB gruppen "Släktforskning Semantisk Web"
https://www.facebook.com/groups/345973895882090/

Rötter är en WIki vilket innebär att man skulle kunna koppla på ett datalager som heter Wikidata --> att WikiRötter skulle kunna ta del av allt metadata vi byggt upp där.... * Alla Svenska Församlingar https://salgo60.github.io/Svenskaforsamlingar * samma för alla svvenska Socknar ** Nu kopplar vi in Anbytarforums sockengrupper https://phabricator.wikimedia.org/T217548 * Andra svenska kopplingar vi har https://www.wikidata.org/wiki/Template:Sweden_properties Mer info i FB gruppen "Släktforskning Semantisk Web" https://www.facebook.com/groups/345973895882090/
Redan registrerad? Logga in här
Guest
24 oktober 2019
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
256 inlägg
Ted Rosvall
247 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
87 inlägg
Helena Nordbäck
81 inlägg
Gästbloggare
27 inlägg
Anton Rosendahl
24 inlägg