Rötterbloggen
Rötterbloggen

Gott Nytt Släktforskarår!

Årets första dag, då ska jag naturligtvis börja med att önska er alla ett riktigt Gott Nytt Släktforskarår! Det kan också vara på sin plats att både blicka bakåt och framåt.

Ser jag bakåt finns det mycket att glädjas över även om pandemin lagt sig som en våt filt över våra liv. Bästa tre julklapparna för släktforskare tror jag var Sveriges dödbok 1830-2020, förlängning av Arkiv Digitals databas Befolkningen i Sverige bakåt till år 1800 och samma företags tillägg av sökbara bouppteckningar. Mycket bra hjälpmedel som underlättar för mig som släktforskar. Tack!

Den nya Sveriges dödbok får mig också att se framåt. För oss med Macdator går den inte att använda, inte utan tilläggsprogram och det hoppar jag över. I stället har jag kommit överens med ett par släktforskare i min släkt om att jag får skicka frågor om sökningar i databasen. För mig kommer det nog att fungera bra en tid men i längden är det ohållbart om jag ska fortsätta arbeta som släktforskare.

Så för det nya året hoppas jag på att en nätbaserad databas blir verklighet. Alltså att jag genom inloggning och abonnemang kan få tillgång till Sveriges dödbok. Visserligen har de flesta i Sverige PC men jag tror att antalet Macanvändare växer. Tar jag vår lokala släktforskarförenings styrelse som exempel så har tre av oss nio ledamöter Mac, resten har PC. Dessutom är det nog en del idag som använder surfplatta eller mobil för att släktforska och göra sina registreringar i släktträd på nätet. Då kan man inte använda en databas köpt på usb-minne och som kräver fysisk installation. Så min vädjan till förbundet är att skynda på utvecklingen av en databas på nätet.

Databaser och sökbara register är väldigt bra verktyg för släktforskare, så länge man går till källan och kontrollerar uppgifterna. Ibland har det blivit fel, det som registreraren tolkat och skrivit in. 1766 gifte sig en kvinna från byn Ulvstorp men i databasen står det Mostorp, en by i samma socken. När jag läste i kyrkboken förstår jag verkligen att det blivit fel, den handstilen var inte lätt att tolka. Ett annat exempel är en man som föddes 1840 men i kyrkböckerna har han som vuxen fått födelseåret 1846 och det är så klart det år som också är sökbart. Ett fel som väldigt lätt kan uppstå. Och så många gånger siffran 4 tolkats som 11, och tvärtom.

För min personliga del som släktforskare ser jag också fram emot det året som nu ligger för mina fötter. Prio 1 är att göra klart två släktböcker om min egen släkt. Jag har också flera kundprojekt på gång, uppdrag som är påbörjade och ska slutföras under året. Stora släktutredningar tar sin tid och en del kunder har jag arbetat för i flera år. Det är roligt, och det känns nästan som att jag lär känna kundens släkt lika väl som min egen. Jag ska också bistå en svägerska med hennes nästa släktbok, något jag verkligen gör med glädje för det är såå roligt att ha en svägerska som är en verkligt superengagerad och kunnig släktforskare. Jag har faktiskt två svägerskor som är erfarna släktforskare.

Det är några år sedan jag fyllde pensionär och kanske borde jag gå i pension i år? Fast jag tror inte det, med ett så roligt arbete som att släktforska är det svårt att sluta. Men jag jobbar inte heltid utan tar mig tid för min egen släktforskning också. Tänk att det finns något så roligt och intressant som att leta i gamla arkiv efter pusselbitar om människor som är döda sedan många år.

min mormor konfirmation

Min mormors lite oskarpa konfirmationsfoto från (troligen) 1918 får illustrera mitt första inlägg för året. Hon sitter som andra från höger i andra raden. Hon hette Alida Johansson och konfirmerades i Gällareds kyrka i Halland.

Johan och Hilda Renlund
Tacksamhet och nya upptäckter
 

Kommentarer 2

Guest - Marie den onsdag, 05 januari 2022 15:34

Jag hör ganska ofta att "när jag blir pensionär, då ska jag börja släktforska". Varför vänta säger jag Själv har jag släktforskat sedan 20 års åldern och har minst 12 år till pension. Vad ska jag göra när jag blir pensionär? Släktforska självklart! Det finns så många källor att ösa information ur att man aldrig blir klar. Dessutom föds det nya släktingar hela tiden. Gott nytt släktforskarår!

Jag hör ganska ofta att "när jag blir pensionär, då ska jag börja släktforska". Varför vänta säger jag :) Själv har jag släktforskat sedan 20 års åldern och har minst 12 år till pension. Vad ska jag göra när jag blir pensionär? Släktforska självklart! Det finns så många källor att ösa information ur att man aldrig blir klar. Dessutom föds det nya släktingar hela tiden. Gott nytt släktforskarår!
Eva Johansson den onsdag, 05 januari 2022 16:34

Marie: Ja, så säger många. Och jag kan förstå det för det tar ju tid. Men när jag väl hade provat lite kunde jag inte släppa det, fast jag hade en hel del år kvar till pensionen. Efter två år som hobbyforskare sa jag upp mig från den anställning jag hade och började släktforska på uppdrag. Så himla roligt!
Så klart att du ska fortsätta släktforska, Marie. Slutar gör vi nog aldrig, framför allt när allt fler arkivhandlingar blir tillgängliga digitalt.

Marie: Ja, så säger många. Och jag kan förstå det för det tar ju tid. Men när jag väl hade provat lite kunde jag inte släppa det, fast jag hade en hel del år kvar till pensionen. Efter två år som hobbyforskare sa jag upp mig från den anställning jag hade och började släktforska på uppdrag. Så himla roligt! Så klart att du ska fortsätta släktforska, Marie. Slutar gör vi nog aldrig, framför allt när allt fler arkivhandlingar blir tillgängliga digitalt.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 januari 2022
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/