Släktforskarbussen

Släktforskarbussen

På väg hem från England stannade jag till i norra Skåne för att besöka min tämligen nyfunne syssling och hans hustru. Familjen driver ett verkstadsföretag inom skogsbranschen och dessutom ett nyöppnat litet café med restaurang i det närliggande samhället. Som om inte allt detta kunde vara nog arbetar de också med evangelisation och bibelspridning, numera i egen regi. De insåg tidigt att om man vill få ut sitt budskap till nya grupper av människor, allt enligt uppdraget: Gå ut och gör alla folk till lärjungar! duger det inte att bara sitta och vänta på att folk till sist skall infinna sig i de allt mer glest befolkade kyrkorna och kapellen. Man måste ut med budskapet! 

Ut, således! Ut, dit där folk samlas till festivaler, marknader, konserter, sommarfester och idrottsevenemang. Det gäller att synas! Därtill krävs något stort och spektakulärt. Mina släktingar hittade denna nödvändiga ingrediens i form av en pensionerad norrländsk dubbeldäckare, en postbuss typ äldre. Man inköpte en sådan, reparerade upp den, inredde läckert, lackade och målade dit en iögonfallande symbol; Lejonet Aslan, hjälten och Messiasgestalten i C.S. Lewis berömda romansvit; Narnia. Så behövde man också ett smart namn på bussen, några ord som antyder och väcker nyfikenhet. Valet föll på

CROSS CARGO SWEDEN

ett mångtydigt begrepp, som tillsammans med Lejonet Aslan säkert ger upphov till många frågor och goda samtal, vilket givetvis är poängen med det hela.

Själva bussen är inredd med ett litet bokcafé som, tillsammans med ett uppfällbart fikatält, utgör den publika delen. På andra våningen finns kök, vardagsrum och sovutrymmen för teamet och från utrymmet längst bak, där Norrlandsbussen förut lastade och lossade allsköns stora postpaket, maskiner och skrymmande försändelser, kan man idag fälla ut en liten scen, komplett med ljud och ljus och instrument. Man har tänkt på allt! Inför en sådan kreativitet och arbetskapacitet böjer jag mitt huvud i vördnad! Lycka till, Cross Cargo Sweden! 

Inspirerad av denna strålande idé kan det inte hjälpas att följande fråga omedelbart inställer sig: Skulle den svenska släktforskarrörelsen kunna haka på detta lyckosamma koncept? Är det måhända dags för lite nytänkande kring hur vi som släktforskare och föreningar driver utvecklingen framåt och värvar nya utövare till vårt fantastiska fritidsintresse.

Tänk er en SLÄKTFORSKARBUSS som, likt Cross Cargo Sweden, turnerar land och rike kring och ställer sig, efter ett på förhand uppgjort schema, på Stora Torget eller framför Kulturhuset i var och varannan stad. Den lokala släktforskarföreningen har givetvis varit med om att planera och marknadsföra besöket och finns hela tiden på plats som ett komplement till ”kabinpersonalen”. Vad händer då ombord och i närheten av bussen? Information, naturligtvis, videosnuttar, datorer, pröva-på-verksamhet, mini-föredrag, one-on-one, Bok-, CD- och Abonnemangsförsäljning. Och DNA, så klart, med introduktion och rådgivning kring detta nya och spännande hjälpmedel och kanske t.o.m. assistens vid provtagning och insändande. Som en vaccinationsbuss - fast tvärt om...  Rätt vad det är dyker det upp en lokal ”kändis” och håller torgmöte (bussmöte), kanske någon som varit med i ”Vem tror du att du är?” eller i något annat relevant TV-program, och då kommer givetvis lokalpressen, närradion och TV-teamen farande. Under bistra månader måste man kanske flytta in med delar av verksamheten i närbelägna lokaler, men annars är det själva bussen som är den stora attraktionen, den som förmår locka in tusentals potentiella släktforskare på rätta vägar.

I bussen skulle flera olika ”aktörer” med fördel kunna samsas; Sveriges Släktforskarförbund och Föreningen DIS, naturligtvis, men kanske också någon av de digitala aktörerna; Riksarkivet, Arkiv Digital och Ancestry, och så givetvis ett DNA-företag. 

Låter detta som en galen fantasi eller som en någorlunda rimlig vision?    

I min avslutande bild har jag helt fräckt (förlåt) photoshoppat dit några trevliga och önskvärda loggor på Släktforskarbussen, vars namn ni säkert redan gissat. Låt detta namn och denna vision inspirera oss alla till fortsatt nytänkande och kreativitet, på det att släktforskningen i vårt land måtte gå en ljusnande framtid till mötes! Och efter den svenska succén följer givetvis ett GEN CARGO DENMARK, ett GEN CARGO NORWAY och ett GEN CARGO FINLAND som brev på posten. 

b2ap3_thumbnail_Gen-Cargo-II.jpgb2ap3_thumbnail_Gen-Cargo-II.jpg 

 GEN CARGO SWEDEN

Gå ut och gör alla folk till släktforskare! 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Triss i knektar
Mormors mormors mormor...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild