Rötterbloggen
Rötterbloggen

Gårdar som gick i arv

Släktgårdar fascinerar mig. Hur de gått i arv och att de gått i arv, i många fall under flera hundra år. Jag känner till en gård som gått i arv i samma släkt sedan 1300-talet. Det är Nämndemansgården i Tryserum. Finns det fler gårdar med så lång släkthistoria?

I min släkt finns flera släktgårdar där vår släkt funnits åtminstone sedan 1600-talet. En vet jag att en förfader ägde redan på den tiden när Halland var danskt. Min pappa föddes på en gård där nu femte generationen bor.

Knalla eget
Gården där min pappa föddes heter Knalla och ligger i Rolfstorps socken. Bild från familjealbumet, troligen från 1950-talet.

Hjertared
Mangårdsbyggnaden till en av gårdarna i Övre Hjärtared i Ullareds socken. Här har min släkt bott sedan 1500-talet. När jag åkte dit för att ta en titt på gården för ett par år sedan träffade jag på ägaren, som är min sjumänning. Eget foto.

Det är ganska svindlande tidsrymder ibland. Flera hundra år. Generation efter generation. Jag funderar på vad som fått dem att stanna. Kärlek till platsen och känslan för ett arv att förvalta?

Som släktforskare är det ju tacksamt att kunna följa en släktgren på en och samma gård. Inget direkt letande i kyrkböckerna utan mer att slå upp, åtminstone så långt bakåt som husförhörslängder finns. Det gör det också lättare att hitta folk i mantalslängderna och äldre skattelängder, om de finns på en och samma gård.

Tro inte att gårdar bara gått i arv från far till älste sonen. Snarare är det så att arvet kan gå krokiga vägar. Det är ju inte alltid det fanns en äldste son, eller son över huvud taget, och att sonen inte ville eller var lämpad att bli bonde. Det kunde lika gärna vara en dotter med make som tagit över. Och inte sällan en släkting i en sidogren, t ex syskonbarn. Minst en gång har jag sett i en släkt att en ogift dotter ärvt en gård och brukat den, med hjälp av anställda. Inte i min släkt utan när jag släktforskat åt en kund. Just nu forskar jag om en släktdär en gård gått i arv från far till son (mitten av 1600-talet) till dotter till son till dotter till son och till dotter. Då är vi en bit in på 1800-talet. Visste de att de satt på en gård som ägts i samma släkt i 200 år?

En som forskat om släktgårdar är historikern Martin Dackling. I Släktforskarnas årsbok 2015 skriver han om hur vanligt det är med släktgårdar och vilka regler som gällde för jordförvärv. Jorden var viktig och det var också viktigt om man ärvt den eller köpt den. En ärvd gård fick inte säljas hur som helst, släktingar hade företräde till köp. Bördsrätten innebar att släktingar t o m kunde ha rätt att köpa tillbaka en gård som redan sålts. Den rätten försvann 1863.

I bouppteckningar kan man se skillnad på arvejord och avlingajord. Avlinagajord var sådan jord man köpt i sin livstid. En köpt fastighet kunde testamenteras bort som man själv ville men var det en ärvd fastighet kunde den inte testamenteras bort till någon som inte hade arvsrätt till den. Så var det fram till 1857. Dessutom innbar lagen (fram till 1845) att bröder ärvde dubbelt mot systrar och även hade rätt att lösa in sina systrars arv i en gård.

På 1930- och 40-talen gjorde Jordbrukareungdomens förbund (JUF) inventeringar av släktgårdar i Sverige och delade ut fina diplom till dem som kvalificerade sig. Under 2010-talet gjordes en inventering på nytt och som var klar 2018. Läs mer om det.

De flesta gårdar har nog förändrats över tid. Delar av marken har köpts och sålts. Hus har flyttats, framför allt vid laga skiftet, och gårdsplanen kan ha hamnat vid sidan om när en ny mangårdsbyggnad uppförts. Att reda ut en släktgårds historia kan vara nog så knepigt. Har man tur finns äldre handlingar bevarade på gården. Läs dem, men hantera dem med försiktighet!

Andersson OLM Nr2632 1
Detta är en släktgård i Stora Mellösa som ska ha varit i släkten sedan 1632, om jag inte misstolkat informationen. Fotograf: Samuel Lindskog. Bildkälla: Örebro Läns Museum. Bilden finns på Digitaltmuseum.

Toghult
Tåghult i Gunnarps socken. Den vänstra av gårdarna har varit i min släkt i många generationer. Eget foto.

 

Yngve och Agnes Nordin, Skellefteå
No 38 87/1898
 

Kommentarer 8

Guest - Jerker den måndag, 20 april 2020 17:17

Släktgård med Franska eller Belgiska anor från 1630 talet. Denna släktforskning tillhör den svårare som jag hittills gjort.
https://www.smp.se/lordag/jerker-soker-rotternai-sverige-och-belgien/

Släktgård med Franska eller Belgiska anor från 1630 talet. Denna släktforskning tillhör den svårare som jag hittills gjort. https://www.smp.se/lordag/jerker-soker-rotternai-sverige-och-belgien/
Eva Johansson den måndag, 20 april 2020 17:42

Jerker: Intressant! Tyvärr är artikeln låst bakom betalvägg. Jag förstår att det kan ha varit svårt att hitta rötterna i Belgien på 1600-talet.

Jerker: Intressant! Tyvärr är artikeln låst bakom betalvägg. Jag förstår att det kan ha varit svårt att hitta rötterna i Belgien på 1600-talet.
Tommy Christensson den söndag, 26 april 2020 09:35

Mycket intressant. Kan du tipsa om annan litt. kring ämnet? Jag har endast "Börja forska kring ditt hus och din bygd" (2011) Av Per Clemensson & Kjell Andersson i mitt bibliotek...

Mycket intressant. Kan du tipsa om annan litt. kring ämnet? Jag har endast "Börja forska kring ditt hus och din bygd" (2011) Av Per Clemensson & Kjell Andersson i mitt bibliotek...
Eva Johansson den söndag, 26 april 2020 10:49

Tommy: Den boken är bra. Där tipsar de säkert om lagfartsböcker, fastebrev i domböcker, skifteskartor, mantalslängder och andra källor. Vill du läsa om laga skiftet, som berörde de flesta gårdar, finns boken "När byn skiftades" av Anders Bönner.

Tommy: Den boken är bra. Där tipsar de säkert om lagfartsböcker, fastebrev i domböcker, skifteskartor, mantalslängder och andra källor. Vill du läsa om laga skiftet, som berörde de flesta gårdar, finns boken "När byn skiftades" av Anders Bönner.
Tommy Christensson den söndag, 26 april 2020 13:06

Tack så mycket. Jag är börjat att ta redo på historieken kring gården min från 1855 i Hamneda-Ryd, Ljungby kommun.

Tack så mycket. Jag är börjat att ta redo på historieken kring gården min från 1855 i Hamneda-Ryd, Ljungby kommun.
Roger Jorwén den söndag, 03 Maj 2020 12:37

Enl Tjörns släktforskare är den äldsta släktgården Kyrkefjäll…
Den finns omskriven i deras årsbok 2008-09 + diverse andra släktforskartidningar...

Enl Tjörns släktforskare är den äldsta släktgården Kyrkefjäll… Den finns omskriven i deras årsbok 2008-09 + diverse andra släktforskartidningar...
Eva Johansson den söndag, 03 Maj 2020 14:14

Roger: Intressant! Ända sedan 1300-talet läser jag.

Roger: Intressant! Ända sedan 1300-talet läser jag.
Roger Jorwén den söndag, 03 Maj 2020 15:31

Ja och inte är det mindre intressant för mig då jag har avlägsna anor där...
Har för mig att gården har varit med i något släktforskningsprogram på TV... men jag kanske minns fel...

Ja och inte är det mindre intressant för mig då jag har avlägsna anor där... Har för mig att gården har varit med i något släktforskningsprogram på TV... men jag kanske minns fel...
Redan registrerad? Logga in här
Guest
7 juni 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
289 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
113 inlägg
Helena Nordbäck
110 inlägg
Anton Rosendahl
56 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser