Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Gårdar och hus

På 1900-talet var det populärt att ge ut böcker som var kataloger över folk och boningar. Det finns otaliga porträttgallerier och matriklar och flera serier med böcker som i bild och text informerar om gårdar och hus i ett landskap eller län.

Den mest kända av gårdsböckerna är nog "Svenska gods och gårdar" som gavs ut 1938–1947 och består av ett 50-tal tjocka böcker. Gårdarna presenteras länsvis och en del län hade så många gårdar att böckerna fått delas upp i flera band. Förlaget hette också Svenska gods och gårdar och låg i Uddevalla. Man anlitade lokala medarbetare och i varje bok presenteras dessa. I Halland, där jag har det mesta av min släkt, var det bl a folklivsforskaren och chefen för Varbergs museum Albert Sandklef som medverkade och här i Västmanland anlitade man bl a landsantikvarien Sven Drakenberg.

Det här är populära böcker som fortfarande säljs begagnade för ganska stora summor. Men de finns också hos Arkiv Digital som har fotograferat av alla band utom ett, nr 47 för Härjedalen och delar av Helsingland. Kanske beror det på att det inte gått att uppbringa.

Alla gårdar i ett län är inte med. Det lär vara så att de som inte betalade för fotograferingen och förhandsbeställde ett exemplar fick inte med sina gårdar, men om det stämmer vet jag inte.

I band 37 Västmanland hittar jag t ex Bjurhovda gård i Badelunda socken. Den gården finns inte längre, gården försvann när det bostadsområde jag nu bor i byggdes på 1960-talet. Här hittar jag också de många andra gårdarna som fått ge vika för den ökande stadsbebyggelsen i närheten, t ex Hälla gård vars mark nu använts för köpcentrum, butiker och gator. På så sätt är böckerna ett viktigt tidsdokument.

Hella
Hälla gård öster om Västerås i Svenska gods och gårdar. Bildkälla: Arkiv Digital.

Har jag släkt på en gård är det ännu mer intressant att få se hur den såg ut då, för 70–80 år sedan. Jag får veta när husen hade byggts, hur stor areal jord gården hade och hur många djur, vilka ägarna och brukarna var och en del annat. Om ägarlängden var känd långt tillbaka kan det finnas en del släkthistoria där. Ett sådant exempel är gården Mellangärde i Ullareds socken där min mormors farfar Johannes Torsson föddes 1833. Gården hade ägts av hans farmors mor Helena Nilsdotters föräldrar, födda i början av 1700-talet. Uppenbarligen kände ägarna på 40-talet till sin släkthistoria, och det är glädjande. (Den stämmer.) Johannes Torsson flyttade därifrån till grannsocknen när han gifte sig och hans bror Sven tog över. Gården var kvar i vår släkt tills för några decennier sedan då den ska ha sålts till en dansk familj.

Mellangerde
På Mellangärde gård i Ullared bodde min släkt från tidigt 1800-tal. Från Svenska gods och gårdar. Bildkälla: Arkiv Digital.

Ett annat exempel är från Avaträsk i Dorotea församling. Där finns flera gårdar och om gården med nr 1 står det satt den varit i släktens ägo sedan byns tillkomst. De första bosättarna var båtsmannen Nils Nilsson Fjällman och hans hustru Maria Matsdotter som slog sig ner här 1740. Deras barn och efterlevande blev kvar och 1943, när boken gavs ut, var fortfarande de flesta gårdarna kvar i släkten. En artikel om Avaträsk historia finns i Släktforskarnas årsbok 2015, skriven av Cenneth Wedin. På en av bilderna från gårdarna i Avaträsk finns t o m ägarna med utanför sitt hus:

Avatresk
En av gårdarna i Avaträsk, med sina ägare, eller om det är andra personer. Från Svenska gods och gårdar. Bildkälla: Arkiv Digital.

Ett liknande och omfattande bokverk är "Sveriges bebyggelse" utgiven av Hermes förlag som också låg i Uddevalla. Böckerna är utgivna från mitten av 40-talet till mitten av 60-talet och uppdelade i landsbygd samt städer och samhällen. Även villor finns med här. Det är alltså mängder av hus som beskrivs men informationen är mer kortfattad. Arkiv Digital har 49 volymer men jag tror att det finns många fler. Varje län omfattar flera volymer. I slutet av varje bok finns ett släktträd att fylla i.

SverigesBebyggelse
En sida i Sveriges bebyggelse, volym 4 från Värmland. Bildkälla: Arkiv Digital.

Gårdar från hela Sverige kan alltså hittas i dessa böcker. Men ingen bok verkar vara heltäckande, alla gårdar och hus är alltså inte med.

Det finns fler kataloger av det här slaget:
- "Svensk bebyggelse", förlag AB Hellco. Utgivna på 40- och 50-talet och innehåller inte bara gårdar utan också villor. Arkiv Digital har fotograferat tre band (Kalmar län, Kronobergs län och Malmöhus län) men det finns fler och kanske kommer de så småningom.
- "Bygd och folk", förlag AB Skandinavisk litteratur. Fem volymer (Bohuslän, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Ångermanland) finns hos Arkiv Digital. Varje del inleds med ett släktträd för fem generationer där bokens ägare själv kan fylla i namnen.
- "Svensk hembygd", förlag Svensk hembygd. Fyra volymer utgivna på 1930-talet för Västmanland, Uppsala och Stockholms län, Västerbotten och Ångermanland. Fler verkar inte ha getts ut.
- "Svenska samhällen", förlag Svensk hembygd. Bostäder. En volym är digitaliserad.
- "Svenska städer och samhällen", förlag AB Nordisk kultur. Bostäder och offentliga byggnader. Två volymer är digitaliserade.
- "Svenska villor", förlag Svenska städer och samhällen. Det verkar bara vara fristående bostadshus, inte gårdar. Fyra volymer har digitaliserats.

Det kan finnas fler än dessa.

Informationen är ungefär densamma i de olika serierna, dvs bild på gårdar och hus med mer eller mindre detaljerad information om fastigheterna. Böckerna inleds med en eller flera artiklar om länet eller landskapet. Böckerna finns på bibliotek och antikvariat.

För att hitta de avfotograferade böckerna hos Arkiv Digital väljer du "Tryckt litteratur" under Arkivtyp så ser du de olika bokserierna i listan. Hittar du inte ditt län i den volymserie du söker i så leta bland de andra, det kan kanske finnas där.

Nordiska Museet ska 1955 ha fått alla bilderna från ett av dessa bokverk "Sveriges bebyggelse" men skriver på sin hemsida att bilderna kommer från Niloé förlag. Bokserien "Sveriges bebyggelse" gavs ut in på 60-talet av Hermes förlag.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Per, Erika och Ida Marklund Forsberget/Högnäsfors
En gård i en liten by
 

Kommentarer 6

Ann-Christin Magnusson lördag, 12 september 2020 16:52

"Himla bra" sammanställning du gjort över dessa bokverk! Några kände jag till sedan förut men några var 'nya'. Kommer troligen väl till pass nu när vi ska ha en studiecirkel om lokalforskning i vår släktforskarförening.

"Himla bra" sammanställning du gjort över dessa bokverk!:D Några kände jag till sedan förut men några var 'nya'. Kommer troligen väl till pass nu när vi ska ha en studiecirkel om lokalforskning i vår släktforskarförening.
Eva Johansson lördag, 12 september 2020 17:46

Ann-Christin: Tack! Ja, för lokal hembygdsforskning kan det vara extra intressant med dessa böcker. Men de är på intet sätt fullständiga, en hel del fastigheter saknas, troligen där ägarna inte ville medverka.

Ann-Christin: Tack! Ja, för lokal hembygdsforskning kan det vara extra intressant med dessa böcker. Men de är på intet sätt fullständiga, en hel del fastigheter saknas, troligen där ägarna inte ville medverka.
Bert-Ola Söderlund lördag, 10 december 2022 13:10

Alla Gods och gårdar finns på Riksarkivet där borde de vara alla och på Biblioteken som man borde kunna låna.
Men Härjedalen finns med i alla fall
Riksarkiven har abonnemang på Arkiv Digital som man kan använda på plats

Alla Gods och gårdar finns på Riksarkivet där borde de vara alla och på Biblioteken som man borde kunna låna. Men Härjedalen finns med i alla fall Riksarkiven har abonnemang på Arkiv Digital som man kan använda på plats
Eva Johansson lördag, 10 december 2022 19:44

Bert-Ola: Menar du att Riksarkivet har digitaliserat böckerna "Svenska gods och gårdar" också? De nämns inte i ämnesområdet "Fastigheter och gårdar" i Digitala forskarsalen. Kan du ge oss en länk till var du hittat dem?

Bert-Ola: Menar du att Riksarkivet har digitaliserat böckerna "Svenska gods och gårdar" också? De nämns inte i ämnesområdet "Fastigheter och gårdar" i Digitala forskarsalen. Kan du ge oss en länk till var du hittat dem?
Bert-Ola Söderlund söndag, 11 december 2022 20:01

Nej bara böckerna finns där

Nej bara böckerna finns där
Eva Johansson söndag, 11 december 2022 21:13

Bert-Ola: Det är alltså de fysiska böckerna som finns hos Riksarkivet i Stockholm? De finns också på en hel del bibliotek, tror jag, men det kan vara referensexemplar som inte lånas ut, men det har jag inte undersökt.

Bert-Ola: Det är alltså de fysiska böckerna som finns hos Riksarkivet i Stockholm? De finns också på en hel del bibliotek, tror jag, men det kan vara referensexemplar som inte lånas ut, men det har jag inte undersökt.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
9 december 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
524 inlägg
Mats Ahlgren
325 inlägg
Ted Rosvall
268 inlägg
Anton Rosendahl
253 inlägg
Helena Nordbäck
251 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
17 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser