Rötterbloggen
Rötterbloggen

Galgbacken

Jag var under några dagar på Öland, i närheten av Långlöt och fick då höra om galgbacken i närheten. Den ligger i Nedra Bägby, en del av Gärdslösa socken.  Kanske inte en plats som är högsta prioritet som turistattraktion, men det är ju en historisk plats som kan tilldra sig visst intresse. Inte blev det mindre när en person i grannskapet berättade att han var släkt med ”mörderskan” som var delaktig i det brott som ledde till den sista avrättningen på den galgbacken.

När nyfikenheten steg så gick jag in på databasen Avrättade, som finns på Rötter under rubriken Faktabanken.  Där finns, som avrättning 699, den hemska historien i en kort beskrivning och med hänvisning till uppgifter i dödboken för Gärdslösa socken.

Bröderna Erland och Peter, 19 respektive 23 år avrättas genom halshuggning på en stupstock. De hade året innan slagit ihjäl sin egen far, efter, vad det skrivs, påtryckningar från modern. Avrättningen skedde den 11 september 1845. Efter det har inte galgbacken använts.

Genom uppgifterna i databasen Avrättade var det lätt att gå vidare och hitta lite uppgifter i Gärdslösas olika kyrkböcker. Små notiser om tillvägagångssätt och straffet finns invävt i dödbok och husförhörslängder. Det finns också uppgifter om vart modern skickades och vad som hände med övriga barn i familjen, det var 5 syskon totalt och tre blev fosterbarn i en annan del av socknen. Modern och den man som hon tydligen fattat tycke för och som var en av orsakerna till mordet dömdes också till döden, men fick straffet omvandlat från dödsstraff till 10 års fängelse.

Öländskt landskap, eget foto

I husförhörslängden finns notering om att modern skickats till Norrköpings fängelse, och i den längd som finns där över fångarna finns utförlig beskrivning om händelserna som ledde till mordet och även den rättegång som varit. Hon anklagades, tillsammans med den nya mannen, för dubbelt hor, men det gick inte att bevisa eftersom inget vittne trädde fram. Beskrivningen av den elake äkta mannen kanske är färgad, men den finns där och anges som den orsak som gjorde att hans liv skulle släckas. Att det fanns ett kärleksdrama som också påverkade framgår av den detaljerade beskrivningen.

Den man som modern umgåtts med och som var en av anstiftarna blir som sagt ovan dömd till 10 års fängelse och han transporteras till Malmö, där han, enligt husförhörslängden i Gärdslösa avlider i lungsot den 21 juni 1847.

Naturligtvis finns det mer i andra källor, jag har inte ens letat efter domboken, men bara genom en enkel slagning i databasen Avrättade och sedan uppföljande sökningar i de angivna källorna så framkom en hel del, som gav kött på benen till besöket på Galgbacken i Nedra Bägby. Undrar om det är fler än jag som sökt på den platsen i år, eller är den så gammal och ointressant att den sjunker allt längre ner i glömskans mörker.

Nu har jag ju ingen koppling till de inblandade familjerna, men visst kliar det lite i fingrarna att försöka följa de olika personerna. Vad hände med modern, när hon frigavs 1855 och, som det står, får attest att resa till Gärdslösa. Kom hon tillbaka, fick hon träffa sina barn och ville de se henne. Mannen som deltog och fick lämna sin fru och sina barn dog ju i fängelset. Hur gick det för den familjen, kunde änkan driva jordbruket vidare efter den tragedi hon varit med om och fick barnen möjlighet till en bra uppväxt. 

Frågorna blir fler och fler, kanske finns det redan beskrivet, och ska jag lägga ner lite mer tid, hittills är det ju inte så lång tid som gått åt.  Eller har du svaren på mina frågor, har du sett något som jag kan använda?

Mormors betyg
Röda stugor tågar jag förbi...
 

Kommentarer 2

Guest - Gullan Olsson den söndag, 22 mars 2020 16:48


Mannen som hustrun hade ett förhållande med var min mans mm mm syssling. Något jag upptäckt ganska nyligen. Han hade hustru och fyra barn i Gärdslösa och det femte barnet föddes tre månader efter att mannen dömts till straffarbete. Den dottern avled fyra månader senare.
De fyra äldsta barnen blev vuxna, men troligen blev bara ena dottern kvar på Öland och fick familj.
För hustrun och änkan Brita följde troligen en svår tid. Hon ser ut att driva gården en tid, troligen med hjälp av svärföräldrarna som hade undantag i gården och inte var så gamla.
Nya ägare kom till gården och Brita fick själv undantag. Sista åren i livet var Brita bosatt i en annan by i socknen och avled senare hos en dotter i Runsten socken.

Mannen som hustrun hade ett förhållande med var min mans mm mm syssling. Något jag upptäckt ganska nyligen. Han hade hustru och fyra barn i Gärdslösa och det femte barnet föddes tre månader efter att mannen dömts till straffarbete. Den dottern avled fyra månader senare. De fyra äldsta barnen blev vuxna, men troligen blev bara ena dottern kvar på Öland och fick familj. För hustrun och änkan Brita följde troligen en svår tid. Hon ser ut att driva gården en tid, troligen med hjälp av svärföräldrarna som hade undantag i gården och inte var så gamla. Nya ägare kom till gården och Brita fick själv undantag. Sista åren i livet var Brita bosatt i en annan by i socknen och avled senare hos en dotter i Runsten socken.
Mats Ahlgren den söndag, 22 mars 2020 16:52

Spännande att få veta en del om hur det gick för de inblandade.

Spännande att få veta en del om hur det gick för de inblandade.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
28 februari 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
327 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
151 inlägg
Helena Nordbäck
142 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
93 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser