Rötterbloggen
Rötterbloggen

Fram och tillbaka

Det är riktigt skönt ute och våren eller är det försommaren tycks ha besegrat kylan och vi går förhoppningsvis mot en bra sommar, vädermässigt. Oavsett väder, så händer både det och det andra inom min och andras släktforskning. Intresset ökar för de grenar som jag sysslar med, det syns i min inkorg och till det kommer diskussioner runt den DNA, både lite mer privat och på ett högt plan. Det verkar som våra myndigheter nu måste sätta sig in i vad som händer och sker inom det området, så att de bevisligen omoderna lagarna kan anpassas till den verklighet som råder idag. Hur det kommer att bli för vi se när den utredning som ska tillsättas lämnar sitt förslag.

Under tiden vi väntar på den utredningen, så kan vi använda de uppgifter som vi själva får fram, i sökandet efter spår eller vad det nu kan vara som vi letar efter. Att det finns mycket information att tillgå och att det tillkommer nytt hela tiden gör att det ibland känns som att hjärnan inte hinner med. Senaste häromdagen såg jag att Arkiv Digital nu släppt uppgifter om bouppteckningar i Stockholm, jättebra för alla de som letar där. Det är en ren fröjd med index, tänk så många timmar som gått åt att bläddra bland bouppteckningar, för att i värsta fall komma fram till att ingen finns. Visserligen kan letandet vara en fröjd, men efter några tusen sidors letande kunna konstatera att inget finns, är inte så upplyftande. Då kan det vara skönt att lämna släktforskarlyan och gå ut i trädgården.

 

Privat bild i författarens ägo 

Letandet efter ett barnhusbarns föräldrar är spännande, föräldrar okända står det men någon har betalt en summa pengar, synd att det inte fanns penningtvättslagar förr som förhindrade anonyma inbetalningar. Med lite avlägsna träffar i olika DNA-företag så borde det komma fram något, men det verkar som de som har en hyfsad släktnärhet alla har åtminstone en okänd förälder och sedan så är de släkt både på den okända pappans sida och den okända mamman. Fast det konstiga är att det verkar finnas släktingar spridda över hela landet, så var finns den förlösande sanningen. Varför kan inte alla vara som vissa familjer, där det går att spåra raka fäderne och möderne linjer många hundra år tillbaka, till synes utan minsta avbrott.

Ibland längtar jag tillbaka till den gamla goda tiden, när det som stod i kyrkböckerna gällde och det inte fanns konstigheter som ställer till det. Fröjden av att hitta en notering som ledde till en lösning eller nya funderingar var stor och det fanns många sådana tillfällen. Kanske ska jag stänga av den del av datorn som kan innehålla motstridig information och hålla mig till de ”raka linjerna”, vad det nu kan vara.

Men tjusningen med släktforskning är ju att upptäcka det som är lite oklart, att hitta nya vinklingar och att försöka se vad som döljs bakom korta notiser, baserat på vad skrivaren upplevt.  Tror jag fortsätter med det som får det att pirra till, det som är lite klurigt och så får vi ser var jag landar.

Ha en bra dag

Två släktböcker
Gå i fängelse!
 

Kommentarer 2

Eva Johansson den fredag, 14 Maj 2021 13:03

Ja, ibland behöver man lyfta blicken från datorn och gå ut, även om det tar emot när det bara är den där sista detaljen som ska kontrolleras. Men arkiven finns alltid kvar, även när solen gått ner eller regnskuren kommit.
Har man ett barnhusbarn med okända föräldrar kan det vara idé att kolla om det finns fler handlingar som hör till akten men som inte ingår i den digitaliserade journalen. I ett fall, där jag nyligen beställde kopior på bilagehandlingar, blev det bingo! I korresepondens till barnhuset finns uppgifter om modern. Hon hade inte själv hört av sig till barnhuset men en syster hade gjort det efter hennes för tidiga död och på så sätt kommer det fram vem modern är. Detta var helt avgörande, några andra spår än moderns födelsedatum fanns inte och det finns många kvinnor födda samma dag. Modern kom från en annan del av landet och hade åkt till Stockholm för att föda barnet, så jag hade aldrig anat vem hon var utan detta spår. Det är inte i min egen släkt, där finns inte ens en okänd far.

Ja, ibland behöver man lyfta blicken från datorn och gå ut, även om det tar emot när det bara är den där sista detaljen som ska kontrolleras. Men arkiven finns alltid kvar, även när solen gått ner eller regnskuren kommit. Har man ett barnhusbarn med okända föräldrar kan det vara idé att kolla om det finns fler handlingar som hör till akten men som inte ingår i den digitaliserade journalen. I ett fall, där jag nyligen beställde kopior på bilagehandlingar, blev det bingo! I korresepondens till barnhuset finns uppgifter om modern. Hon hade inte själv hört av sig till barnhuset men en syster hade gjort det efter hennes för tidiga död och på så sätt kommer det fram vem modern är. Detta var helt avgörande, några andra spår än moderns födelsedatum fanns inte och det finns många kvinnor födda samma dag. Modern kom från en annan del av landet och hade åkt till Stockholm för att föda barnet, så jag hade aldrig anat vem hon var utan detta spår. Det är inte i min egen släkt, där finns inte ens en okänd far.
Mats Ahlgren den fredag, 14 Maj 2021 14:11

Många gånger är det de "små" fynden som hjälper till med lösningen, men i mitt fal så gav inte genomgång av barnhusets alla papper eller barnmorskeboken någon hjälp. Men någon stans finns pusselbiten, hoppas bara att hitta vägen till den :-)

Många gånger är det de "små" fynden som hjälper till med lösningen, men i mitt fal så gav inte genomgång av barnhusets alla papper eller barnmorskeboken någon hjälp. Men någon stans finns pusselbiten, hoppas bara att hitta vägen till den :-)
Redan registrerad? Logga in här
Guest
20 juni 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
343 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
167 inlägg
Helena Nordbäck
157 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
109 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser