Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Folkminnen som källa

Källor till kunskap om våra förfäder och förmödrar finns på de mest oväntade ställen. Ett sådant är tidskriften "Svenska landsmål", utgiven sedan 1878. Den kan läsas digitalt på Isofs hemsida. Isof står för Institutet för språk och folkminnen. Botanisera gärna på hemsidan, där finns mycket intressant. Här hittar du tidskriften.

Tipset om tidskriften har jag fått från min släktforskarkollega Ove Hult här i Västerås. När han googlade på sin förfader soldaten Karl Snygg, född 1846 i Myresjö i Småland, fick han träff på denna tidskrift från 1932.
Det verkar som om hela tidskriftsnumret handlar om Karl Snygg och hans berättelse om sitt liv. Jag har inte läst allt så det kan kanske vara annat material också.

Karl Snygg berättar om sina föräldrar Johannes Holm och Stina Maria Magnidotter (födda 1797 respektive 1807), om sin uppväxt och om arbetet, t ex hur han hjälpte sin far vid jakten. Familjen hade först torpet Gölafällan under Bjädesjö säteri, sedan torpet Sand i Näsby socken. Det är inte någon förskönad berättelse, vi får veta att hans far drack och slog sin hustru. Karl arbetade på säteriet redan som barn, innan han var stor nog att göra riktiga dagsverken.
Ja, han berättar verkligen detaljerat om allt möjligt i sitt liv. Sådant som handlar om vardagslivet och som betyder att vi som läser det idag bättre kan förstå hur livsvillkor och normer såg ut förr i tiden. Hans senare släkting Ove Hult har berättat för mig att han i denna berättelse fått förklaringar till en del i Karl Snyggs liv som han tidigare undrat över.

Exempel på text ur tidskriften om Karl Snygg och hans liv:

Snygg1

 

Snygg2

Eftersom tidskriften kommit ut i så många år och det finns många uppteckningar så kan det säkert vara fler släktforskare som hittar intressant information. På hemsidan finns ett register för åren 1878–1978.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Edvard Forsell
Källhänvisningarna hos Riksarkivet och ArkivDigita...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
14 januari 2025

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
529 inlägg
Mats Ahlgren
327 inlägg
Ted Rosvall
272 inlägg
Anton Rosendahl
257 inlägg
Helena Nordbäck
252 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
22 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser