För 6000 år sedan

För nio år sedan gjorde jag mitt DNA-test och började då med mtDNA och tog senare testet Family Finder. Då var det inte lika vanligt med DNA-test som idag, jag minns t ex när jag bara hade runt 800 autosomala träffar.
Det jag blev mest gripen av i resultat av mtDNA-testet var min haplogrupp H1b. En av de vanligaste haplogrupperna i Europa, om inte den vanligaste.

Mitokondrie-DNA är ju på moderlinjen, alltså mormors mormors mormors... osv. På den linjen har jag Ingeborg Andersdotter som den äldsta anan i mitt släktträd under kyrkböckernas tid, född 1651. Var vet jag inte men hon levde i Ullareds socken i mellersta Halland (jo, det är inte bara ett köptempel utan även en socken). Det är alltså från henne och hennes mor, mormor, mormorsmor... som jag ärvt H1b. Hon bodde med sin make Nils Andersson på en gård i Skärshult, kanske kom hon därifrån.
Karin Bojs skriver en hel del om H1b i sin bok "Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren". När jag hade fått mitt testresultat googlade jag förstås och fick då veta att H1b innebär att jag kommer från bönderna som kom till sydvästra Sverige för runt 6000 år sedan och att ursprunget är någonstans i Turkiet/Irak och däromkring.
Det här kom jag att tänka på när jag här om dagen började läsa i boken "Bland megalitgravar och romerskt guld" av arkeologen Peter Bratt. Den handlar om Västergötlands och västra Sveriges tidiga historia. Han beskriver bland annat hur man på senare tid fått skriva om en del av vår äldsta historia, tack vare DNA-testresultat, men också isotopanalyser.

HeleneSimonsson Klovagardens ganggrift Karleby

En av gånggrifterna i Karleby i närheten av Falköping. Kanske är någon av mina gamla släktingar begravd här. Foto: Helene Simonsson. Bildkälla: Wikipedia.

6000 år tillbaka, det är ju inte släkforskning men jag tycker att det är väldigt intressant vad DNA kan berätta för oss. Min kända släkt från kyrkböckernas och skattelängdernas tid kommer från både Västergötland och trakterna på andra sidan länsgränsen i mellersta Halland, så på sätt och vis har vi stannat kvar där. Vi fann det gott att vara där.
Fast nu ska jag inte romantisera, mina förmödrar kanske inte alls kunde välja själva.

Givetvis förstår jag att jag har alla andra också i mitt ursprung, både jägare/samlare (mer än hälften) och andra. Mitt ursprung är säkert det allra vanligaste för oss med ursprung i Sverige några hundra år tillbaka.

6000 år sedan är ju svindlande länge sedan, men när jag läser om vad arkeologerna hittat och hur de tolkat sina fynd, då ger det ändå en känsla som överbryggar tiden. De som levde i de trakterna i sydvästra Sverige då, där jag senare växte upp, de var ju människor som du och jag och en del av dem var jag släkt med. Kanske alla.

ursprung2

ursprung1

Mitt ursprung, enligt FamilytreeDNA. Kanske delar jag det med de flesta av er.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Samuel och Matilda Andersson
Den lilla boken
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
21 september 2023

Captcha bild