Fattighjonets dotter blev lärarinna

Igår blev det kyrkkaffe i Tillberga. Inte vanligt kyrkkkaffe utan vi satte oss i solen på en bänk vid kyrkan med vår egen kaffekorg. En stund i solen en ljuvlig försommardag.

fika
Det var en så fin dag igår så vi tog kaffekorgen med oss till Tillberga kyrka. Eget foto.

Tillberga kyrka är speciell. På Wikipedia får vi veta att kyrkogården är lika stor nu som på 1600-talet. Den har alltså inte utvidgats trots att den fortfarande används och att Tillberga idag är som en förort till Västerås med ganska många invånare. Men de begravs nog i Hubbo eller i Västerås, eftersom tätorten Tillberga ligger i Hubbo församling. Och trots att stora delar av kyrkogården tas upp av två områden med gravar för släkterna Hamilton och Tersmeden. Här vilar generation efter generation med greve Hamilton från herrgården Hedensberg, som ligger i socknen. En av dessa grevar är Gilbert Hamilton, han med Hamiltons blandning. Släkten Tersmeden har Hällby säteri norr om Tillberga, där finns släkten fortfarande kvar. Både Hamilton och Tersmeden är gamla svenska adelssläkter och därför väldokumenterade.

Hamilton
Gravarna för grevarna Hamilton ligger på rad på södra sidan om kyrkan. Eget foto.

Gilbert Hamilton

Tersmeden
Släkten Tersmedens stora och vackra gravplats på Tillberga kyrkogård. Eget foto.

När jag besöker kyrkogårdar letar jag efter gamla gravstenar som inte är som alla andra. Alltså inte bara hemmansägare Johansson och Larsson och kyrkvärdens familjegrav. Trots att det rimligtvis måste vara hälften kvinnor som begravts på varje kyrkogård är det männen som dominerar. De står ju längst upp på gravstenen, ofta med sin titel, och hustrun kallas maka eller hustru. Ogifta kvinnor har påfallande ofta begravts i familjegravar med föräldrar och syskon.

Kristina
Kristina Kårströms grav. Eget foto.

En kvinna som har en alldeles egen grav på Tillberga kyrkogård är lärarinnan Kristina Kårström, född 1845 och död 1910. Hon föddes, levde och dog i Tillberga socken men har ett alldeles speciellt livsöde som jag undrar en hel del över. Hennes far var backstugusittaren Jan Ersson Kårström, son till en soldat i Tortuna och född 1792. Alla backstugusittare var inte fattiga men han var fattig. Han var "mantalsfri", dvs befriad från skatt eftersom hans inkomst var för låg. En backstugusittare kunde ju t ex arbeta som hantverkare och tjäna en bra slant men för honom finns inget yrke inskrivet i kyrkböckerna. Kanske gick han som daglönare.

På 1830-talet var han dräng hos komministern i Avesta men kom till Tillberga 1835 där han två år senare gifte sig med Stina Cajsa Larsdotter, född i Romfartuna och 14 år yngre. Hon hade med sig två utomäktenskapliga barn till backstugan. Med maken fick hon tre barn. Kristina hade, förutom halvsyskonen, en äldre bror och en yngre syster. Systern föddes i oktober 1850 och ett år senare dog deras far, av gikt och vattusot, 59 år gammal. Änkan, dottern Kristina och hennes lillasyster kom till fattighuset och är inskrivna som fattighjon. Där blev Kristinas mor kvar ända till sin död i februari 1894, alltså i mer än 40 år!

Kristina växte upp på fattighuset och är skriven där ända till 1869. Då flyttade hon till skolan i Mycklinge och blev småskollärarinna. Hon hade konfirmerats 1859, det är allt vi får veta. Hur kom det sig att hon blev lärarinna? Gick hon på lärarinneseminarium? Arbetade hon på andra ställen före flytten och sparade pengar till sina studier eller hade hon någon som hjälpte henne? Eller var hon ansedd och bra på läsning och kristendom och fick sin tjänst utan att ha studerat? Det här funderar jag på.

På skolan blev hon kvar tills hon gick i pension någon gång omkring år 1900, hon gifte sig aldrig. Hon flyttade med när skolan flyttades från Mycklinge till Nibble 1894 och bodde där även som pensionär, tills hon dog 1910.

Kristina Kårström gjorde en verklig klassresa, från uppväxten på fattighuset till ett eget yrke och egen inkomst i många år. Är du släkt med henne? Berätta gärna vad du vet om henne. Var hon en älskad lärarinna eller kanske sträng och fruktad?

Mor
Vilken mor ligger begravd här? Eget foto.

stiglucka3
Stigluckan mot gamla landsvägen och närmast parkeringen. Eget foto.

Det är en fin gammal kyrka och kyrkogård, med tre stigluckor. Jag gillar stigluckor, det känns att man träder in, inte bara klampar på. Kyrkan är från 1622, då den byggdes sedan en gammal medeltida kyrka brunnit ner på samma plats. Större delen av kyrkbyn, som heter Tillbergaby, ska ha brunnit ner då, läser jag. Vid kyrkan ligger den tidigare prästgården på andra sidan om den gamla landsvägen. Norr om kyrkan liggar klockarens gård, den heter Klockarebol fortfarande. På storskifteskartan från 1775 ligger gårdens hus (ladugårdar eller lador) på i stort sett samma plats som idag. Kan något av dagens uthus vara från denna tid? Kanske inte, kanske har man byggt nytt på de gamla grunderna. Byggnaderna är i alla fall fina och välhållna. Ett av dem ska ha varit kyrkstall.

Klockarebol
Uthusen till Klockarebol. Eget foto.

stiglucka2
Klockarebols uthus bakom stigluckan i norra delen av kyrkogårdsmuren. Eget foto.

1775
På storskifteskartan från 1775 ser man att ladugård och troligen kyrkstallet ligger på i stort sett samma plats som idag. Fattigstugan ligger på andra sidan vägen, idag är det en privatbostad här. Bildkälla: Lantmäteriet.

1695
En ännu äldre karta, ritad 1695,  visar kyrkan och Klockaregården  men ingen prästgård. Bildkälla: Lantmäteriet.

stuga
Ett rart men förfallet litet hus snett emot kyrkan. Kanske bara ett uthus. Men eftersom det har fönster kan det kanske ha varit en backstuga. Eller är det detta som är den gamla fattigstugan? Eget foto.

kyrka1
Eget foto.

Tillbergaby
En del av Tillbergaby ligger söder om kyrkan. Eget foto.

benk
En fin gammal bänk i kyrkogårdsmuren. Den finns vid släkten Hamiltons gravplats. Eget foto.

Som släktforskare har jag blivit intresserad av kyrkogårdar och kyrkor, det är alltså inte ett i grunden religiöst intresse. Men kyrkorna är de byggnader där alla våra gamla släktingar någon gång befunnit sig, åtminstone om vi går tillbaka några generationer och före konventikelplakatets avskaffande, när det blev möjligt att tillhöra en annan kyrka än den svenska statskyrkan. Så hur vi än ser på det religiösa har kyrkorna en stor betydelse för oss släktforskare.

Jag bor ju inte där jag har min släkt så för mig har kyrkogårdarna här i trakten ingen släktkoppling. Men alla dessa människor, som levt och begravts här, om dem finns det ju en historia att berätta.

I min ambition att besöka alla kringliggande socknar runt Västerås fortsätter. Igår blev det en ganska kort färd till Tillberga, men nog så intressant. Jag ska inte göra nedslag i häradet i varje blogginlägg framöver, men då och då. Eftersom jag skrev om Hallstahammar och Kolbäcks socken förra veckan hade jag tänkt att det denna veckan skulle handla om något annat. Men så blev det inte. Till nästa vecka lovar jag ett helt annat ämne.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Johannes Lundström, Dalvik, Skellefteå
Vad kan man ha ett Y till?
 

Kommentarer 4

Christina Weigel den lördag, 30 Maj 2020 09:10

Hej Eva!
Tack för dina senaste inlägg! Det är väl för väl att du lämnade landets södra delar och valde att bosätta dig här, i Västerås. Då får jag veta mer om den trakt jag bott på i hela mitt liv. Trots att jag släktforskat i 11 år har jag inte kommit därhän att jag rest runt på de platser där mina anor levt och verkat. Nu ger du mig inspiration att försöka ta tag i den biten också. Tack för det!

Hjärtliga hälsningar
Christina Weigel

Hej Eva! Tack för dina senaste inlägg! Det är väl för väl att du lämnade landets södra delar och valde att bosätta dig här, i Västerås. Då får jag veta mer om den trakt jag bott på i hela mitt liv. Trots att jag släktforskat i 11 år har jag inte kommit därhän att jag rest runt på de platser där mina anor levt och verkat. Nu ger du mig inspiration att försöka ta tag i den biten också. Tack för det! Hjärtliga hälsningar Christina Weigel
Eva Johansson den lördag, 30 Maj 2020 11:04

Christina, jag nästan rodnar för dina fina kommentar. Tack! Inte är det så märkvärdigt, det är bara roligt att upptäcka min nya hembygd. Jag vill se hur det ser ut och orientera mig så att jag vet var platser finns, det är mitt sätt att göra mig hemmastadd. Och jag fascineras verkligen av alla livsöden som finns att berätta. Här ligger socknarna och kyrkorna ganska tätt, mot vad jag är van vid nere från nordöstra Småland.

Christina, jag nästan rodnar för dina fina kommentar. Tack! Inte är det så märkvärdigt, det är bara roligt att upptäcka min nya hembygd. Jag vill se hur det ser ut och orientera mig så att jag vet var platser finns, det är mitt sätt att göra mig hemmastadd. Och jag fascineras verkligen av alla livsöden som finns att berätta. Här ligger socknarna och kyrkorna ganska tätt, mot vad jag är van vid nere från nordöstra Småland.
Stefan Simander den söndag, 31 Maj 2020 17:58

På väg till och från stan ifrån gården Dräggesta via Hedensberg gick resan sedan via Tillberga, Hubbo och Hökåsen.
Under 4 år åkte jag mellan 4-8 års ålder åkte vi där förbi Tillberga kyrka. Tror aldrig jag har varit in! Men prästgården uppe i backen var ju mycket fint och levande´. Ännu mer när det blev kollektiv med musiker, konstnärer och hippies!

På väg till och från stan ifrån gården Dräggesta via Hedensberg gick resan sedan via Tillberga, Hubbo och Hökåsen. Under 4 år åkte jag mellan 4-8 års ålder åkte vi där förbi Tillberga kyrka. Tror aldrig jag har varit in! Men prästgården uppe i backen var ju mycket fint och levande´. Ännu mer när det blev kollektiv med musiker, konstnärer och hippies!
Eva Johansson den söndag, 31 Maj 2020 19:06

Stefan: Just det, du har ju växt upp här i trakten. Prästgården såg jag inte nu när vi var där, vi körde inte längre än till kyrkan. Du får gå in där när du kommer åt det här hållet igen, det är en fin liten kyrkogård.

Stefan: Just det, du har ju växt upp här i trakten. Prästgården såg jag inte nu när vi var där, vi körde inte längre än till kyrkan. Du får gå in där när du kommer åt det här hållet igen, det är en fin liten kyrkogård.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild