En resa

Idag har jag varit på en resa, inte så mycket fysiskt utan mer i min egen lilla tankevärld. Där finns inga hinder, inga kontroller av någonting och så det bästa av allt, det kostar inget. Det som annars är omöjligt, blir plötsligt möjligt.  Visst är det bra, sedan kan man undra hur källhänvisningar från upplevelserna under en sådan resa skrivas.

Min resa var mer i tiden än annars och jag började den faktiskt med att konstatera vem jag är, åtminstone just nu, och min identitet kan beskrivas som I-Y43677.  Det kan låta som det är en kod från en science fiction-film, på någon som spejar utöver skyarna efter aliens, men det är det inte.  Det är den beteckning på den yttersta lövet i det träd som baseras på min Y-kromosom. Alltså ett begrepp på min raka pappalinje. Just nu är jag ensam på den grenen, jag hade en nära släkting men på honom hittade någon en liten avvikelse, så släktskapet blev lite mindre.

Kopia av badge på min FTDNA-sida

När jag nu sitter där ensam och funderar, så behöver jag inte känna mig så där jätteunik, det finns ju andra som har samma som jag, men de har inte inlemmats i den underbara DNA-världen eftersom de inte har tagit just Y-testet. Men det har min tidigare nära släkting, numera lite mer avlägsen och han ställer till det för mig. Han bor inte i Sverige, och han säger att inget i hans släktträd pekar på att det funnits ens en kontakt, och jag hittar inget i mitt träd som pekar åt hans håll heller.

Tack vare att det finns jämförelseverktyg så har jag förstått att min resa i tiden blir ganska lång och då kanske vi förstår varför vi inte hittar varandra i våra träd. Hans pappalinje och min skiljde sig åt ungefär år 700, och så långt bak går inte ens Arkiv Digitals fina dokument. Och att hans engelska släkt och min svenska inte ser några spår av varandra är ju då inte så konstigt. Men hur hamnade vi på olika ställen, var fanns han som är vår gemensamma ana. Är det en tidig resenär från det som nu är brittiska öarna eller gick resan åt andra hållet?  Fast ingen av oss vet ju egentligen när vi fick Nordsjön mellan oss.

 Var det en legoknekt som någon svensk kung lät importera, som inte syns i svenska kyrkböcker eller var det en svensk viking som följde med danskarna på deras resor. För det fanns en hel del västgötar som tydligen låt göra så, fynden i Varnhem och andra ställen stödjer det och min äldsta ana på den raka pappalinjen bodde ju bara några mil från Varnhem. Kanske bodde hans förfäder i Varnhem, vem vet, men den grupp som jag tillhör tror jag inte finns med bland de som de kontrollerat hittills. Men det kanske kommer, vem vet.

I min resa så studsar jag mellan olika tänkbara scenarier, tänk vad mycket en liten, liten mutation på någon av de 24 miljoner baspar som Y-kromosomen innehåller kan ge upphov till. Att hitta samband och att dra slutsatser är en sak, att i drömmar och egna tankar försöka hitta fram till något är en annan. Vill du hänga med på mina resor, se till att hoppa på Y-tåget och låt oss resa tillsammans!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Domböckerna kan ge svar
Oh boy!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild