En glad nyhet från Skatteverket

Ända sedan Skatteverket för snart 30 år sedan tog över folkbokföringen från Svenska Kyrkan har församlingsbegreppet legat risigt till. Skatteverket har aldrig gjort någon hemlighet av sin önskan att göra sig av med denna förlegade och svårbegripliga historiska indelning till förmån för det mer hanterliga kommunbegreppet. Det var endast tack vare benhårt motstånd från rikets släkt- och hembygdsforskare, påhejade av historiker, samhällsvetare och andra humanister, som det till sist gick att stoppa planerna. Kompromissen blev att kommunerna skulle vara den primära indelningsgrunden, men att det därtill skulle tillskapas DISTRIKT, identiska med de tidigare församlingarna, vars gränser till sist fixerats av Lantmäteriet.

De nya rutinerna började gälla den 1 januari 2016 – efter detta datum är vi svenskar således inte längre födda i Hedvig Eleonora, Katarina eller Kista församlingar, ej heller i Sjögestad, Vreta Kloster eller Vårdnäs utan endast i Stockholms respektive Linköpings kommuner. På samma sätt registreras dödsfall endast på kommunnivå. Vigslar registreras över huvud taget inte geografiskt utan endast som ett datum för civilståndsändring.

För den som gärna vill fortsätta sin släktforskning in i nutid, lägga till nyfödda i släkten eller avrunda ett människoliv med ett dödsdatum och en dödsort är detta knappast längre möjligt. Den som ringer till Skatteverkets folkbokföringsregister kommer endast att få veta vilken KOMMUN personen bodde i vid födelse respektive död. I flera år har jag vid sådana tillfällen frågat efter distriktet (församlingen) men fått veta att det inte går att få fram. Man får nöja sig med ”Stockholm”.

Tills idag …. då jag gjorde ytterligare ett försök med att fråga efter distrikt. Ett ögonblick, sa den vänliga handläggaren, tryckte på rätt knapp och kunde meddela att barnet faktiskt var född i ”distriktet Engelbrekt” i Stockholm. Glädjechockad över detta bad jag också om distriktet för ett dödsfall och si, den personen avled i "distriktet Oscar".

Systemet fungerar uppenbarligen som det ska, det är bara det att en god del av handläggarna på Skatteverket, de som svarar på telefonfrågor, helt enkelt inte känner till funktionen – knappen! Här måste man alltså INSISTERA på att få fram distriktet och inte ge sig.

Se där, en glad nyhet från Skatteverket. Det är väl inte allt för ofta en sådan rubrik känns påkallad.

********* 

Om du vill få fram personuppgifter efter 1991 ringer du Skatteverket på 0771-567 567 och när den automatiska telefonsvarararen sedan frågar vad du vill säger du så klart och tydligt du kan: FOLKBOKFÖRINGSREGISTRET. Då hamnar du i telefonkö och i värsta fall får du sitta där i en halvtimme. Till sist kommer du dock fram och kan ställa dina frågor (inte för många bara) till de nästan alltid vänliga handläggarna. Glöm inte att fråga efter DISTRIKTET om det gäller en händelse efter 20160101.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

De levde länge
Den lilla stenen
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - Sven-Gillis Hagberg den söndag, 15 november 2020 13:58

En intressant och upplysande artikel om församling och distrikt. Då jag sedan sökte i Sveriges dödbok på en person som avled 2017 fick jag ett eget exempel på avsaknad av församling/distrikt. Det redovisades ”Folkbokförd i Stockholms stad (Stockholms län, Uppland)”. Eftersom även bostadsadressen fanns angiven sökte jag efter församlingar och hittade en mycket användbar adress, https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling . Bara att skriva in bostadsadressen och man fick reda på församlingen.
Med vänliga hälsningar Sven-Gillis Hagberg

En intressant och upplysande artikel om församling och distrikt. Då jag sedan sökte i Sveriges dödbok på en person som avled 2017 fick jag ett eget exempel på avsaknad av församling/distrikt. Det redovisades ”Folkbokförd i Stockholms stad (Stockholms län, Uppland)”. Eftersom även bostadsadressen fanns angiven sökte jag efter församlingar och hittade en mycket användbar adress, https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling . Bara att skriva in bostadsadressen och man fick reda på församlingen. Med vänliga hälsningar Sven-Gillis Hagberg
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild