Elin 1571

Elin Afrika

Fanns det en gård som hette Afrikagården i Kopparbergs socken i Dalarna på 1500-talet? Bilden ovan kommer från Älvsborgs lösen 1571 och skattelängden gäller för Västerbergslagen och Kopparbergs socken.

Jag såg det här för ett bra tag sedan, när jag arbetade med ett släktforskningsuppdrag åt en kund med släkt i socknen, men på en helt annan gård. Men jag har inte riktigt kunnat släppa tanken på denna hustru Elin på Afrikagården (stavat med två f, Affrika) på 1500-talet. Visste hon vad Afrika var? Kanske, kanske inte.

Förresten, står det verkligen Affrikagården? Eller hette hennes gård något annat? Jag vet att ni är många erfarna släktforskare där ute som är bra på att läsa så här gammal handstil. Har jag tolkat namnet rätt? Jag kan inte få det till något annat.

Skattelängden för Älvsborgs lösen 1571 visar vad folk ägde av metaller (silver, tenn, koppar) och boskap. De skulle betala en tiondedel av detta värde till kronan för att få ihop de 150 000 riksdaler silvermynt som danskarna krävde för att släppa Älvsborgs fästning till svenskarna. Så Elin var med och bidrog, precis som övriga sockenbor. Hon måste ha varit änka, annars skulle maken ha skattat för detta.

Så vitt jag kan förstå hade hon inget silver men 1 och 1/2 (skålpund? eller något penningvärde?) tenn och 15 koppar av motsvarande vikt eller värde. Plus 3 kor och 3 getter. Vad de två nedersta raderna säger har jag inte lyckats tolka men jag antar att det är summan vad hon skulle betala. Eller?

Det är egentligent två delar i detta som fascinerar mig. Dels att vi kan få en glimt av en allmogekvinna som levde på 1570-talet, vad hon hette och var hon bodde och vilka djur hon hade. Dels att det (om jag tolkat rätt?) fanns en gård på den här tiden som hette Afrikagården. Afrika som namn på en världsdel långt borta var förstås känt. Men att ge en gård ett sådant namn? Nu hoppas jag på att någon av er läsare ska kunna ge en förklaring, antingen att jag misstolkat eller berätta om varifrån namnet kommer. Fanns det ett ord då som var affrika men betydde något annat? Givetvis har jag googlat men någon gård med detta namn verkar inte finnas kvar idag.

Tänk så mycket man kan upptäcka i arkiven.

kopparberg

Tjugo sidor före Elin i skattelängden kan vi läsa att detta gäller "Skattningsregister effter mantalet och längden aff Kopparbergs sockn Anno 1571".

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Hem till Täby - för 200 år sedan
Semester och släktforskning
 

Kommentarer 8

Lennart Altin den lördag, 16 juli 2022 12:56

Det kan till synes stå Affrickagården vid en första anblick. Efter en stund kan man se att det finns två prickar ovanför A:et. I Ortnamnsregistret finns namnet stavat som Evrikgården.
https://www4.sprakochfolkminnen.se/NAU/bilder/_s2wx001/420214b1/p1/0000157a.pdf

Det kan till synes stå Affrickagården vid en första anblick. Efter en stund kan man se att det finns två prickar ovanför A:et. I Ortnamnsregistret finns namnet stavat som Evrikgården. https://www4.sprakochfolkminnen.se/NAU/bilder/_s2wx001/420214b1/p1/0000157a.pdf
Eva Johansson den lördag, 16 juli 2022 14:21

Lennart: Stort tack för att du klarlagt detta! Då gjorde jag rätt som ändå tvivlade lite. Jag tänkte väl att någon skulle reda ut detta.

Lennart: Stort tack för att du klarlagt detta! Då gjorde jag rätt som ändå tvivlade lite. Jag tänkte väl att någon skulle reda ut detta.
Stefan Simander den lördag, 16 juli 2022 23:29
Se också: https://www4.isof.se/NAU/bilder/_s1wx001/420214b1.htm :)
Eva Johansson den söndag, 17 juli 2022 10:57

Stefan: Tack för länken!

Stefan: Tack för länken!
Ann-Christin Magnusson den söndag, 17 juli 2022 17:27

Så klart att det står - eller javisst - med facit i hand. Det känns trösterikt att en erfaren och van släktforskare som Eva får problem och lika trösterikt att det, som du misstänkte, fanns någon 'där ute' som kunde se på detta med nya ögon. Länge leve samarbeten och alla kanaler för att hitta dem!

Så klart att det står - eller javisst - med facit i hand. Det känns trösterikt att en erfaren och van släktforskare som Eva får problem och lika trösterikt att det, som du misstänkte, fanns någon 'där ute' som kunde se på detta med nya ögon. Länge leve samarbeten och alla kanaler för att hitta dem! :)
Eva Johansson den måndag, 18 juli 2022 12:05

Ann-Christian: Tack! Hade jag sökt i ortsregistret hade jag förmodligen hittat förklaringen, men då hade det inte blivit något blogginlägg om detta. Det är ju en kittlande tanke att ett namn som Affrikagården skulle funnits på 1500-talet samtidigt som mitt förnuft säger mig att förklaringen nog är en annan.
Jag gillar att stanna upp och fundera på märkligheter jag ser i arkivhandlingarna, jag har svårt att bara släppa sådant. Och det är så mycket roligare att dela med sig och få andras infallsvinklar. Så samarbete, det gillar jag verkligen också. I samarbete och diskussion kommer mycket kunskap fram och vi delar med oss till varandra.

Ann-Christian: Tack! Hade jag sökt i ortsregistret hade jag förmodligen hittat förklaringen, men då hade det inte blivit något blogginlägg om detta. Det är ju en kittlande tanke att ett namn som Affrikagården skulle funnits på 1500-talet samtidigt som mitt förnuft säger mig att förklaringen nog är en annan. Jag gillar att stanna upp och fundera på märkligheter jag ser i arkivhandlingarna, jag har svårt att bara släppa sådant. Och det är så mycket roligare att dela med sig och få andras infallsvinklar. Så samarbete, det gillar jag verkligen också. I samarbete och diskussion kommer mycket kunskap fram och vi delar med oss till varandra.
Bo Peter Persson den tisdag, 19 juli 2022 13:00

Hustru Elin är omnämnd 1556 2/1 i Konung Gustaf den förstes registratur, band 26, sid 687:
G I R 26 sid 687.JPG

Hustru Elin är omnämnd 1556 2/1 i [i]Konung Gustaf den förstes registratur[/i], band 26, sid 687: [img]G I R 26 sid 687.JPG[/img]
Eva Johansson den tisdag, 19 juli 2022 23:44

Bo Peter: Stort tack för detta! Det var mycket intressant att se, där skrivs gårdens namn Offrickegården.

Bo Peter: Stort tack för detta! Det var mycket intressant att se, där skrivs gårdens namn Offrickegården.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
10 augusti 2022

Captcha bild