Rötterbloggen
Rötterbloggen

DNA-test till polisens hjälp

Vi applåderar och imponeras av Peter Sjölund och hans insatser som kunde lösa det 16 år gamla Linköpingsmordet. Mycket bra gjort! Jag tillhör skaran släktforskare som tycker att det är bra att polisen får tillgång till DNA-databaser för att lösa grova brott och har tillåtit det för mitt eget testresultat. Jag hoppas fler brott kan läsas på detta sätt i framtiden.

När beskedet om Linköpingsmordet kom kände jag omedelbart en tacksamhet. Hade mitt testresultat kunnat hjälpa till vore jag glad för det.

DNA2
Peter Sjölund på Släktforskardagarna i Växjö 2018. Eget foto.

När jag gjorde mitt DNA-test 2014 fanns inte denna möjlighet, varken i tanken eller praktiken. Det var inget jag behövde fundera på då. Idag ska du kanske göra det innan du bestämmer dig för att göra ett test. Vill du att ditt DNA ska vara till hjälp för polisen att lösa sådana grova brott, eller inte, så har du två steg framför dig. Först att bestämma dig för test eller inte. Sedan klicka på eller av att du ger tillstånd att ditt resultat får användas av polisen.

Det kan ju vara lätt att förledas av den ganska massiva reklamen från testföretagen men jag uppmanar alla att tänka över sitt val och sätta sig in i vad DNA-test innebär. Läs på SSGG och andra ställen! Då får du också ut mer av testresultatet.

DNA1
Funderar du på att göra ett DNA-test så rekommenderar jag att du läser på innan och även tänker över hur du vill att ditt testresultat används. Eget foto.

Nu väntar jag på den första deckaren där ett brott blir löst genom DNA-test och släktforskning. Kanske finns det någon redan utgiven i USA? Tipsa mig gärna om du vet!

DNA och släktforskning har blivit inte så ovanliga ingredienser i deckare (det har jag bloggat om tidigare, både här och här), men inte på det sätt som Peter Sjölund arbetat. Släktforskning och släkthistoria kan vara en del av intrigen, t ex om gamla oförrätter i släkten hämnas. Och DNA så klart för att fastställa någons identitet och koppling till en brottsplats. Men än har jag inte sett att någon deckarförfattare tagit upp den här tråden, att ringa in en mördare med hjälp av släktforskares DNA, så som nu skett i verkliga livet. Vi är ju ett deckarläsande folk, vi i Sverige, så nog skulle det finnas intresse för sådana deckare, tror jag.

Nyss läste jag en deckare där DNA-test och släktforskning ingår men med så mycket felaktigheter så att jag nästan blev arg på författaren som sprider okunskap. Därför behövs vettiga skildringar av detta.

Själv har jag aldrig varit orolig för att mitt DNA-resultat ska användas på något felaktigt sätt. Naturligtvis kan det bli så att jag en dag inte kan styra det, men det oroar mig inte särskilt mycket. Peter Sjölund sa i någon av många intervjuer den senaste tiden att vi lämnar så mycket mer spår efter oss genom sociala medier och mobilanvändning så den kartläggning av oss som kan ske genom DNA är mindre. Jag tror också att det är så.

Viktor och Maria Larsson, Ragvaldsträsk, Skellefte...
Tänkvärt
 

Kommentarer 11

Aina Wallström den lördag, 20 juni 2020 11:59

Hej Eva!
Vad sägs om denna:
En: ”Katarina Wennstams nya deckare, ”Dockorna”, är brännande aktuell. I jakten på förövaren används dna och släktforskning. Boken är årets sommarföljetong i DN Kultur och inleds med att en man i kultur­branschen ramlar nedför Mariaberget i Stockholm.”
Hälsningar Aina  

Hej Eva! Vad sägs om denna: En: ”Katarina Wennstams nya deckare, ”Dockorna”, är brännande aktuell. I jakten på förövaren används dna och släktforskning. Boken är årets sommarföljetong i DN Kultur och inleds med att en man i kultur­branschen ramlar nedför Mariaberget i Stockholm.” Hälsningar Aina  
Eva Johansson den lördag, 20 juni 2020 18:55

Aina! Tack för tipset! Det låter intressant. Den ska jag läsa.

Aina! Tack för tipset! Det låter intressant. Den ska jag läsa.
Ann-Christin Magnusson den söndag, 21 juni 2020 11:19

Hej!
Jag har också ett par tips: Ingrid Hedström skriver i fjärde boken om sin huvudperson Astrid Sammils om en person som utger sig för att vara släkting till henne. Födde Astrids mor ett barn när hon var tonåring? Boken heter Blodsband.
Joni Nykänen och Johannes Selåker skildrar i sin Förstfödd hur en ödeläggande brand i en by i norra Finland 1945 påverkar händelser i en mellansvensk bruksort på 2000-talet. Dna och hur långt man är beredd att gå för att ta lagen i egna händer.

Jag är inte så insatt i frågan om dna-testning och d spår så detta är kanske någon av de böcker du 'dissade' men i så fall är det bra att veta. Man ska inte tro på allt som skrivs... men bra med många källor och kunniga skribenter. Och Wennstams bok får man ju läsa när den kommer ut i augusti, om man nu inte har DN.

Hälsningar,
Ann-Christin

Hej! Jag har också ett par tips: Ingrid Hedström skriver i fjärde boken om sin huvudperson Astrid Sammils om en person som utger sig för att vara släkting till henne. Födde Astrids mor ett barn när hon var tonåring? Boken heter [b]Blodsband[/b]. Joni Nykänen och Johannes Selåker skildrar i sin [b]Förstfödd[/b] hur en ödeläggande brand i en by i norra Finland 1945 påverkar händelser i en mellansvensk bruksort på 2000-talet. Dna och hur långt man är beredd att gå för att ta lagen i egna händer. Jag är inte så insatt i frågan om dna-testning och d:o spår så detta är kanske någon av de böcker du 'dissade' men i så fall är det bra att veta. Man ska inte tro på allt som skrivs... men bra med många källor och kunniga skribenter. Och Wennstams bok får man ju läsa när den kommer ut i augusti, om man nu inte har DN. Hälsningar, Ann-Christin
Eva Johansson den söndag, 21 juni 2020 14:33

Ann-Christin: Tack för tipsen! Mycket intressanta, de ska jag se om jag får tag på.

Ann-Christin: Tack för tipsen! Mycket intressanta, de ska jag se om jag får tag på.
Magnus Sälgö den måndag, 22 juni 2020 19:22

Det jag fascineras över är att det som känts så omöjligt att jämföra DNA segment nu är så enkelt
men att koppla ihop släktforskares vedermödor över 100 tals år inte alls är lätt efter vi skapat massa SILOS

http://minancestry.blogspot.com/2020/06/kunskapsdatabaser-for-slaktforskning.html

Det jag fascineras över är att det som känts så omöjligt att jämföra DNA segment nu är så enkelt men att koppla ihop släktforskares vedermödor över 100 tals år inte alls är lätt efter vi skapat massa SILOS http://minancestry.blogspot.com/2020/06/kunskapsdatabaser-for-slaktforskning.html
Eva Johansson den måndag, 22 juni 2020 19:54

Magnus: Tack för din kommentar! Jag hänger inte riktigt med i vad du menar för jag är inte alls särskilt insatt i DNA-släktforskning. Jag har bara gjort ett test och hittat en del släktingar, vilket jag tycker är fascinerande.

Magnus: Tack för din kommentar! Jag hänger inte riktigt med i vad du menar för jag är inte alls särskilt insatt i DNA-släktforskning. Jag har bara gjort ett test och hittat en del släktingar, vilket jag tycker är fascinerande.
Magnus Sälgö den tisdag, 23 juni 2020 10:53

Hej

Om du lyssnar på videon https://www.youtube.com/watch?time_continue=270&v=mZqWZWzi9Ds
så berättar jag lite utförligare.

Skulle du och jag vara DNA släktingar så skulle jag vilja med ett klick kunna jmf vad du har i källor, fotografier och se om vi har personer i våra träd som kan ha exempelvis källor angivna i samma kyrkböcker etc....

Det känns som vi bygger SILOS med alla våra släktträd istället för att bygga broar...

Hlsn
Magnus
0705937579

Hej Om du lyssnar på videon https://www.youtube.com/watch?time_continue=270&v=mZqWZWzi9Ds så berättar jag lite utförligare. Skulle du och jag vara DNA släktingar så skulle jag vilja med ett klick kunna jmf vad du har i källor, fotografier och se om vi har personer i våra träd som kan ha exempelvis källor angivna i samma kyrkböcker etc.... Det känns som vi bygger SILOS med alla våra släktträd istället för att bygga broar... Hlsn Magnus 0705937579
Eva Johansson den tisdag, 23 juni 2020 11:31

Magnus: Ja, den ska jag titta på. Visst kan det kännas som om vi var och en bygger våra egna små rum med vår forskning i stället för att koppla ihop allt. Men släktforskare har olika syften med sin forskning och olika mål. Kanske kommer det att ändras när allt fler släktforskar och allt fler av de människor som levt blivit utforskade.

Magnus: Ja, den ska jag titta på. Visst kan det kännas som om vi var och en bygger våra egna små rum med vår forskning i stället för att koppla ihop allt. Men släktforskare har olika syften med sin forskning och olika mål. Kanske kommer det att ändras när allt fler släktforskar och allt fler av de människor som levt blivit utforskade.
Ulla Comérus den torsdag, 02 juli 2020 22:50

Jag vill gärna lämna tillåtelse. Tänker inte förfalla till att hålla någon om ryggen för att de är släkt. Vet bara inte var jag gör det? Får kanske leta runt i Family Tree Finder DNA.

Jag vill gärna lämna tillåtelse. Tänker inte förfalla till att hålla någon om ryggen för att de är släkt. Vet bara inte var jag gör det? Får kanske leta runt i Family Tree Finder DNA.
Eva Johansson den fredag, 03 juli 2020 11:08

Ulla: När du är inloggad hos Family Tree DNA går du till inställningar (Account Settings) och sedan till Privacy & Sharing, där hittar du en bit ner till höger "Opt in to Law Enforcement Matching" som du klickar på så att den blir aktiv.

Ulla: När du är inloggad hos Family Tree DNA går du till inställningar (Account Settings) och sedan till Privacy & Sharing, där hittar du en bit ner till höger "Opt in to Law Enforcement Matching" som du klickar på så att den blir aktiv.
Ulla Comérus den söndag, 12 juli 2020 16:08

Tack för hjälpen. Nu är det fixat.

Tack för hjälpen. Nu är det fixat.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
5 mars 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
327 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
152 inlägg
Helena Nordbäck
143 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
94 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser