Rötterbloggen
Rötterbloggen

DNA från frimärken och gamla kuvert ...

                   brev 126 w orig

Här kommer en första rapport ifrån MyHeritages användarkonferens i Oslo - en sammankomst med omkring 500 deltagare från 28 olika länder, dåribland något dussin från Sverige. Konferensen hade som tidigare nämnts tre spår: Genealogi, DNA och Workshops. Den första föreläsningen höll företagets grundare, innovatör och eldsjäl, Gilad Japhet, själv och den utgjordes dels av en lika spännande som charmerande redogörelse för hans egen släktforskning i judisk miljö, dels av diverse nyheter och framtidsvisioner. En av nyheterna golvade oss alla och fick oss att längta hem till lådor och släktmappar där hemma. How so?

Efter att ha talat en lång stund om vikten och värdet av att få så många som möjligt i den äldre generationen att topsa sig - vilket får oss som nu utgör just denna äldre generation att sucka - kom Gilad så med den stora och revolutionerande nyheten: My Heritage har inlett ett samarbete med ett företag som är experter på att utvinna DNA från frimärken och gamla kuvert. Vi talar alltså om brev och postkort som våra förfäder och släktingar har skrivit till varandra och där de förstås har varit tvungna att fukta fästytorna med sig egen saliv! Det kan också vara gamla skatte- eller postkvitton som de prydligt klistrat upp och satt in i pärmar.

På ett ögonblick förändras allt! Plötsligt skulle vi alltså, åtminstone i teorin, postumt kunna utvinna DNA för förfäder och släktingar, som kanske har varit döda i femtio eller hundra år - eller mer .... Det gäller bara att hitta de där gamla kuverten, som de en gång slickade igen. Det är med viss ilska man kommer att tänka på alla dessa ivriga frimärkssamlare som, efter att ha klippt bort frimärksdelen av kuverten, saklöst slängde resten. Urklippen lade de därefter i vattenbad för att få loss och sedan torka själva frimärkena. Ack så många potentiella DNA-möjligheter som där gick till spillo  ...

Tanken svindlar! Denna teknik - om den verkligen fungerar - skulle förmodligen kunna avslöja tusentals okända fäder på 1800-talet. Den skulle också kunna ge nya historiska ledtrådar där "DNA-signalen" i modern tid blivit för utspädd. Dessutom har man tydligen på detta sätt lyckats säkra DNA från kändisar som Albert Einstein och Winston Churchill - vad nu det ska vara bra för ... Får vi kanske också Adolf Hitler och Jozef Stalin? Bernadotterna? (Håll i er, alla Bure-nördar!)

Mitt i lyckoruset över dessa närmast obegränsade nya möjligheter infinner sig dock en liten oro över etiken i en sådan hantering. Det blir ju en sorts postumt shanghajande av avlidna människors DNA - naturligtvis utan deras medgivande. Kanske är det dock så att den potentiellt enorma nyttan slår undan alla etiska invändningar?

Rasande spännande är det i alla fall! MyHeritage hoppas kunna presentera denna nya möjlighet redan i början av nästa år. Under tiden fram till dess hinner vi fundera över vilka brev eller andra "slickade" resurser vi kan tänkas ha därhemma och vilka av våra förfäder och släktingar vi lämpligen bör kosta på postuma DNA-tester.  

          Foto: Arek Socha,PixabayFoto: Arek Socha,Pixabay

10,78 procent oäkta barn
När rödsoten härjade
 

Kommentarer 3

Guest - Heikki Särkkä den måndag, 05 november 2018 09:15

Det ser ut som Jacob har 1/12 skålpund koppar och tre kor.

Det ser ut som Jacob har 1/12 skålpund koppar och tre kor.
Eva Sohlberg den måndag, 05 november 2018 09:54

Hm. Man kan ju inte vara alldeles säker vem som slickade på frimärket. Avsändaren eller någon annan - kanske postfröken, som kollade portokostnaden och sålde frimärket?

Hm. Man kan ju inte vara alldeles säker vem som slickade på frimärket. Avsändaren eller någon annan - kanske postfröken, som kollade portokostnaden och sålde frimärket?
Rosmarie Nelson den söndag, 18 november 2018 14:22

Hej! Vad spännande - både DNA och att du väljer att illustrera inlägget med ett brev till min farfarsfar Albert Nelson...!
Jag är inte så insatt i släktforskning själv (dock mycket intresserad) men jag har fått en del material av en släkting, Christina Gustavsson om var aktiv inom Östergötlands genealogiska förening så länge hon fanns bland oss.
Det kanske är dags att börja engagera mig lite i detta.

Vänliga hälsningar Rosmarie Nelson

Hej! Vad spännande - både DNA och att du väljer att illustrera inlägget med ett brev till min farfarsfar Albert Nelson...! Jag är inte så insatt i släktforskning själv (dock mycket intresserad) men jag har fått en del material av en släkting, Christina Gustavsson om var aktiv inom Östergötlands genealogiska förening så länge hon fanns bland oss. Det kanske är dags att börja engagera mig lite i detta. Vänliga hälsningar Rosmarie Nelson
Redan registrerad? Logga in här
Guest
23 april 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
334 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
159 inlägg
Helena Nordbäck
150 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
101 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser