Det ska vi fira!

Det finns många anledningar att fira, finns behovet av ett avbrott i den vanliga lunken så går det alltid att hitta på något. Varför inte titta runt i den egna sfären, finns det något som hänt, vad kan vi tillsammans glädjas åt?

Vi kan börja med det som hände häromnatten, finns beskrivet i Rötters nyhetsflöde, när ALLT FÖR SVERIGE tog hem ett av de finaste priser en TV-produktion kan få, en Emmy. Jag tror inte att någon av oss förstår hur stort det egentligen är. Och det roliga i detta är att det visar på släktforskningen i Sverige, i en kombination av underhållning och faktaspridande.  För de som deltar i arrangemang i Solna, med Genealogiska Föreningen, så har ni säkert sett Fredrik Mejster fara runt i lokalen. Han är ibland volontär och ibland föredragshållare. Lika duktig i båda rollerna. Han är den som tar fram underlagen till de "släktresor" deltagarna får göra, uppgifter som gör att många intresserar sig för släktforskning.

När en deltagare får lämna programmet, får de släktforskningsuppgifter och ett fantastiskt släktträd. För de som tycker det ser vackert ut, kolla i Rötters bokhandel, Anna Edin, som gjort dessa träd, har gjort en del av de träd som finns till salu. (Det finns mycket annat bra också i bokhandeln, tänk på det inför jul)

Släktträd körsbärsblom

 

 

En annan sak att fira är det boksläpp som var på Fars dag, då inte bara en far utan alla fäder de senaste 11 000 åren firades. Jag tänker på den nya boken av Karin Bojs och Peter Sjölund, Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren. På ett lättfattligt sätt beskrivs vår historia utifrån både gamla såväl som nya rön. En blandning av akademisk forskning och alla de rön som släktforskare, som låtit DNA-testa sig, ger en suverän bild. Om du inte redan har boken, eller om du tror att den passar som julklapp, så finns även denna i Rötters bokhandel.

 

Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren

 

 

Vad kan vi hitta på mer att fira?  Med risk för att verka tjatig så kopplar jag den tredje anledningen till samma sfär som ovanstående, DNA.  Det kommer rapport efter rapport om att det stora övertag som vissa delar av Norrland har när det gäller antal topsade (testade) successivt minskar.

Från Osbyholm i söder, från Mark i väster, från Mora i norr (om vi tar bort Norrland), från Västra Mälardalen i öster (nästan i alla fall) och många andra platser kommer det rapporter om samlingar med DNA i centrum. Välbesökta och intresseväckande, även lokalpressen vill vara med och sprida kunskap. För att ingen ska tycka att jag diskriminerar Norrland, så ska vi alla veta att där fortsätter det fina arbetet och det är en inspirationskälla för hela landet.

 

Några anledningar att fira, det finns naturligtvis fler, du får gärna berätta vad du tycker ska firas. Kanske som en kommentar nedan, kanske på lämplig plats i Anbytarforum.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Tidiga släktforskare
Släktforskarhack - den nya tidens lösen?
Comment for this post has been locked by admin.
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild