Det gömda och det glömda

Besök ett arkiv idag! Det är Arkivens dag idag och temat är "gömt och glömt". I arkiven finns det gömda och glömda, svaren på så många frågor. I arkivhandlingarna kan jag få veta hur allt kommer sig och varför det blev som det blev.

Något som verkligen är gömt och glömt i alla tider är kvinnors liv. Kvinnorna finns ju där men är skrivna som i vilket förhållande de står till mannen, dvs till husbonden i familjen. En hustru är en hustru och har sällan en egen yrkesbeteckning även om hon hade ett yrke, t ex barnmorska eller tvätterska eller torghandlare. Därför kan det vara svårt att få syn på kvinnors liv i arkiven.

Det som är gömt får mig också att tänka på allt det där som man förr inte talade om utan sopade under mattan. Idag också, men mer förr. De s k oäkta barnen och deras mödrar, det finns ju t o m okända mödrar i ganska många fall i kyrkböckerna. Barnen har gömts undan, på barnhem eller i fosterfamilj.

Skansen1916 SKAFOT.0001567
Lekande okända barn på Skansen 1916. Vem vet vad som var gömt i deras liv? Foto: Skansen.

Idag är de flesta av oss medvetna om förekomsten av incest, det har lyfts fram och är straffbart. Det måste ju ha varit straffbart förr också, men hur lagen då såg ut är jag inte insatt i, även om jag sett att det finns de som dömdes för detta brott. Däremot tror jag att det gömdes undan mer, att man blundade mer för att inte göra skandal om det kom fram i ljuset. Man skulle inte lägga sig i andras liv. Men svaren kan finnas i arkiven, om än indirekt.

För en tid sedan blev jag rekommenderad av en släktforskare hemma i Västervik att läsa en bok skriven av en annan släktforskare om dennes farfar och farmor. Boken är en dokumentärroman men författaren skriver i förordet att personerna i boken är de verkliga, att alla fakta är korrekta och att alla tragedier som drabbade familjen har hänt. I allt väsentligt styrks det hon berättar också av kyrkböckerna. Hon skriver bland mycket annat om hemmadottern i familjen och hur denna efter sin mors död fick ta moderns roll. Fadern utnyttjade dottern sexuellt under en lång tid. Till slut föddes ett barn med sin egen morfar som far och detta blev kulmen på historien. Fadern tog då sitt liv. Kanske var det både skam, ånger och insikten om att det skulle komma ut som låg bakom hans handling. Följer man den här familjen i kyrkböckerna ser allt normalt ut, tills detta gör att det blir uppenbart, så som författaren skriver.

En annan och möjligen liknande gömd historia råkade jag på vid släktforskning åt en kund för några år sedan. En familj bodde i en socken i närheten av Stockholm i slutet av 1800-talet. En socken som växte mycket, vilket kan vara en del av förklaringen. Familjen flyttade flera gånger och bodde där några år. Under tiden i socknen föddes flera barn i familjen, bland annat två barn inom loppet av fem månader. När jag först såg det tänkte jag att det måste vara en felskrivning, att ett årtal blivit fel, eller att det var ett fosterbarn. Men så var det inte. I födelseboken är bada barnen införda på rätt datum och år och båda barnen har samma man och hustru som föräldrar. En kvinna kan inte föda två barn med mindre än fem månaders mellanrum, ett så ofullgånget foster på drygt fyra månader skulle inte kunna ha överlevt. Så hur kunde det bli så här? Jag vet inte men det ligger nära till hands att tro att en äldre dotter i familjen (jag tror att hon var 13 eller 14 år) var den rätta modern till det ena barnet. Eller om det fanns en annan flicka eller kvinna i familjens närhet som blivit utnyttjad. För att en gift man och kvinna ska ta på sig ett föräldraskap på det här sättet tänker jag att mannen rimligtvis måste vara inblandad. Eller att den äldre dottern blivit utnyttjad av en annan man nära familjen. Först kunde jag inte förstå att prästen inte reagerat utan bara skrivit in det. Men i en stor församling med många inflyttade kände han säkert inte sina församlingsbor så bra att han kom ihåg namn han skrivit in i födelseboken fem månader tidigare. Eller finns det en helt annan förklaring gömd här? Något jag inte ser?

Alla människor förr i tiden var ju inte goda. Vi kanske gärna romantiserar om våra förfäder, vi som släktforskar, men precis som idag hade de flesta både onda och goda sidor men detta är oftast gömt, det kommer inte fram i arkivhandlingarna. Inte annat än att prästerna ibland skrivit i dödboken om den dödes karaktär. Som t ex en präst i Skärkind som skrivit om en död sockenbo att denne "var i livstiden en usel och i alla avseenden dålig man, misstänkt för brott, i synnerhet i hordomsväg". En son till nämnde man kallades av samme präst "supig och liderlig". Detta var i mitten av 1800-talet. Det kan ju också vara så att prästen hade något emot familjen, så man kan ju fundera på vad detta innebär.

skarkind
Dödboken i Skärkind. Bildkälla: Arkiv Digital.

Jag har så många gånger häpnat inför all den information som döljer sig i arkiven. Inte bara elände utan också allt det andra, det som är roligt och spännande att upptäcka.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mjölnare Bror Fredrik Qvarnström
Apropå Halloween...
 

Kommentarer 2

Christer Edenfjord den fredag, 15 november 2019 21:01

"Vi kanske gärna romantiserar om våra förfäder, vi som släktforskar, men precis som idag hade de flesta både onda och goda sidor"... Ja, det är så sant och ibland lite pinsamt att se t.o.m... Många gånger ser man i olika sammanhang hur alla anfäder i en någon släktberättelse närmast helgonförklaras bara för att... vadå? "Du skall hedra Din fader och Din moder" kanske? Men stora svin blandat med närmast helgonlika anfäder har vi säkert alla :-)

Någon klok person sade en gång att "var 10:de person är en sk-tstövel!" men så drastiskt behöver man kanske inte se det. Bara lite ärlighet ibland kanske? Dina anfäders beteende berör ju inte dig som släktforskare eller hur?

Som exempel, skall jag själv förtränga och förneka att en anfader studerade till präst, söp halvt ihjäl sig, misskötte sitt kall grymt och blev följetong hos Domkapitlet, och slutade sitt liv med att slå ihjäl sin roddardräng och drunknade varvid hans egen 11-årige son dog? Nej, det stör inte mig, har skrivit ner +30 sidor om hans sanslösa liv istället... men ser ibland att somliga verkar pinas av att en anfader missat bussen...

Nej, ärlighet gentemot sig själv och sina anfäder och lägg till lite sunt förnuft så blir det bra!

"Vi kanske gärna romantiserar om våra förfäder, vi som släktforskar, men precis som idag hade de flesta både onda och goda sidor"... Ja, det är så sant och ibland lite pinsamt att se t.o.m... Många gånger ser man i olika sammanhang hur alla anfäder i en någon släktberättelse närmast helgonförklaras bara för att... vadå? "Du skall hedra Din fader och Din moder" kanske? Men stora svin blandat med närmast helgonlika anfäder har vi säkert alla :-) Någon klok person sade en gång att "var 10:de person är en sk-tstövel!" men så drastiskt behöver man kanske inte se det. Bara lite ärlighet ibland kanske? Dina anfäders beteende berör ju inte dig som släktforskare eller hur? Som exempel, skall jag själv förtränga och förneka att en anfader studerade till präst, söp halvt ihjäl sig, misskötte sitt kall grymt och blev följetong hos Domkapitlet, och slutade sitt liv med att slå ihjäl sin roddardräng och drunknade varvid hans egen 11-årige son dog? Nej, det stör inte mig, har skrivit ner +30 sidor om hans sanslösa liv istället... men ser ibland att somliga verkar pinas av att en anfader missat bussen... Nej, ärlighet gentemot sig själv och sina anfäder och lägg till lite sunt förnuft så blir det bra!
Eva Johansson den fredag, 15 november 2019 23:51

Christer: Tack! Jag håller verkligen med dig. Vi kan inte ta ansvar för vad de före oss gjort, och inte ska vi förneka och försköna det heller.

Christer: Tack! Jag håller verkligen med dig. Vi kan inte ta ansvar för vad de före oss gjort, och inte ska vi förneka och försköna det heller.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild