"Det är ju min pappa!"

Nu måste jag bara berätta vad som hände mig här om dagen. I veckan som gick var jag i Gamleby och höll två föreläsningar under den då pågående veckokursen för släktforskare. I onsdags handlade det om att skriva släktbok och i torsdags om mindre kända arkiv.

Mindre kända arkiv, det innebär att jag visade en del arkivhandlingar som är intressanta för släktforskare men som kanske inte är så välkända. För varje arkiv hade jag tagit fram lokala exempel med anknytning till Gamleby och Tjust.

Allra först berättade jag om värnpliktskort, som finns digitaliserade av Arkiv Digital. Jag hade hittat ett helt slumpvis exempel på en ung man född 1919 i Gamleby och boende i Dalhem när han skrivs in i militärtjänsten 1940. Sökträffen på honom var den första bilden jag visade för kursdeltagarna och då utbrast en av dem: "Det är ju min pappa!" Först trodde jag att jag hört fel men när jag frågat om bekräftade hon detta, att jag hade råkat välja hennes pappas värnpliktskort! Tala om sammanträffande... Hur stor chans är det att det händer?

Jag hade inte fått veta i förväg vilka kursdeltagarna var, jag skulle ju bara dit och hålla två lektioner. Så det var en stor överraskning, både för kursdeltagaren och för mig. Dottern kände inte till värnpliktskorten så nu fick hon veta lite mer om hennes pappas tid i militärtjänsten. En del visste hon redan, det hade hennes pappa berättat, bland annat att han varit motorcykelordonans.

Givetvis frågade jag sedan för alla andra exempel jag visade om det var någon av kurseltagarna som var släkt med personen, men det var det inte.

vpl kort pappas

Det här är min pappas värnpliktskort. Han var placerad på I 16 i Halmstad och fick handräckningstjänst, det som kallades att vara malaj. Bildkälla: Arkiv Digital.

vpl minneskort

Ett minneskort för min pappa från militärtiden (tyvärr lite oskarp bild). Eget foto.

Varje sommar sedan över 20 år tillbaka (utom under pandemin så klart) ordnar Tjust Släktforskarförening en veckokurs för släktforskare tillsammans med Gamleby Folkhögskola. Jag har varit med som föreläsare en eller två gånger tidigare och det är väldigt trevligt. Gamleby ligger ett par mil norr om Västervik där jag bodde i 38 år så för mig var det att komma till de gamla hemtrakterna igen. Och väldigt roligt att träffa de släktforskarkamrater jag lärt känna under mina år som aktiv i föreningen. Det är jag fortfarande, men numera på distans.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Uno och Selma Sjöström
Klurigt
 

Kommentarer 5

Anders Pemer den lördag, 06 augusti 2022 06:28

Vilket fantastiskt sammanträffande!

Men man upphör aldrig att förvånas hur det kan slumpa sig. Sedan jag flyttade in i Vårsta i Grödinge har jag mött och pratat åtminstone något med två andra Vårstabor, som inte är grannar i mitt radhusområde - och fått tillräckligt god koll på för- och efternamn och adress, så att jag skulle förstå vilka de var om jag stötte på dem i släktforskningssammanhang. Jag kan inte komma på att hela den definitionen stämmer på någon mer än de två.

Båda två har jag sedan plötsligt sett att jag hade i uppställningen av ättlingar från släkten Pemer!

Vilket fantastiskt sammanträffande! :p Men man upphör aldrig att förvånas hur det kan slumpa sig. Sedan jag flyttade in i Vårsta i Grödinge har jag mött och pratat åtminstone något med två andra Vårstabor, som inte är grannar i mitt radhusområde - och fått tillräckligt god koll på för- och efternamn och adress, så att jag skulle förstå vilka de var om jag stötte på dem i släktforskningssammanhang. Jag kan inte komma på att hela den definitionen stämmer på någon mer än de två. [b]Båda två[/b] har jag sedan plötsligt sett att jag hade i uppställningen av ättlingar från släkten Pemer! :o
Anders Pemer den lördag, 06 augusti 2022 06:31

Eller rättare sagt, att jag hade tillräckligt bra identifieringsmöjligheter. I det första fallet hade jag fått ett utpekande "i det huset bor jag", den andra hade ett så ovanligt förnamn att det var det jag reagerade på i min uppställning, tittade närmare, slog upp släktingen på Ratsit och insåg att det t o m var högst samma kvinna.

Eller rättare sagt, att jag hade tillräckligt bra identifieringsmöjligheter. I det första fallet hade jag fått ett utpekande "i det huset bor jag", den andra hade ett så ovanligt förnamn att det var det jag reagerade på i min uppställning, tittade närmare, slog upp släktingen på Ratsit och insåg att det t o m var högst samma kvinna.
Eva Johansson den lördag, 06 augusti 2022 15:18

Anders: Jag förstår. Vilket sammanträffande! Jag har stött på släktforskare som upptäckt att de själva bor på samma plats som sina förfäder mer än hundra år tidigare och inte vetat om det förrän de börjat släktforska.

Anders: Jag förstår. Vilket sammanträffande! Jag har stött på släktforskare som upptäckt att de själva bor på samma plats som sina förfäder mer än hundra år tidigare och inte vetat om det förrän de börjat släktforska.
Guest
Guest - Magnus Hemström den onsdag, 10 augusti 2022 09:29

Hej Eva!
Vi hittade ditt inlägg om galaisen Agil där min gammelmorfar Karl Hemström jobbade. Jag kan bekräfta av säkra källor (min mor Monica) att Karl är den ståtlige herre nere till höger.
Tänkte det kunde vara intressant.
Tänker på den här artikeln

https://www.rotter.se/blog/entry/sjoemaennen-pa-galeasen-agil?format=amp

Hej Eva! Vi hittade ditt inlägg om galaisen Agil där min gammelmorfar Karl Hemström jobbade. Jag kan bekräfta av säkra källor (min mor Monica) att Karl är den ståtlige herre nere till höger. Tänkte det kunde vara intressant. Tänker på den här artikeln https://www.rotter.se/blog/entry/sjoemaennen-pa-galeasen-agil?format=amp
Eva Johansson den onsdag, 10 augusti 2022 11:32

Magnus: Tack så mycket! Vad roligt att få veta. Nu har jag lagt in din kommentar som ett tillägg i det rätta blogginlägget också.

Magnus: Tack så mycket! Vad roligt att få veta. Nu har jag lagt in din kommentar som ett tillägg i det rätta blogginlägget också.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
10 augusti 2022

Captcha bild