Rötterbloggen
Rötterbloggen

Den svenska staden Jamestown

Jamestown i den amerikanska staten New York är en mindre stad på idag omkring 30 000 invånare. Staden ligger längst ner i sydvästra hörnet av staten New York och jag tror att både klimatet och landskapet är lite likt det svenska. Kanske var det likheten med hemlandet som fick många svenskar att emigrera hit för hundra år sedan.

Det finns mängder av orter i USA, inte minst i Minnesota, där många svenskar bosatte sig. Men för mig har Jamestown dykt upp då och då, en enda ort som jag ständigt stöter på.


Jamestown 1910. Bild från Wikipedia.

För ett år sedan letade jag efter min fars båda morbröder som emigrerade 1909 och 1911 (som jag skrivit om här och här). Den ene av bröderna kom till Jamestown 1923, till en kusin där, efter att ha varit hemma i Sverige ett år. Sedan slog han sig ner i Kalifornien. Några av hans medresenärer skulle också till Jamestown.

Min egen släkt kommer till största delen från mellersta Halland, och alla emigranterna jag hittat hittills i min släkt är från mina halländska rötter. Men i Jamestown bodde uppenbarligen folk från olika delar av Sverige. Sedan jag forskat om mina barns farmors släkt från Gotland har jag fått kontakt med en del avlägsna släktingar i den släkten och en av dem har berättat om en gotlänning från Visby som emigrerade till Jamestown i början av förra seklet.

Tidigare i vår fick jag mail från en amerikansk svenskättling vars farfars far kom från Västrums socken i norra Småland, den socken där jag bor just nu. Han hade läst i min andra blogg om sin farfars fars hemtrakter och hade lite frågor inför ett kommande besök i Sverige. Denne farfars far bosatte sig också i Jamestown.

Hos ett par andra släktforskare som jag haft kontakt med har jag i deras släktträd också hittat emigranter som slog sig ner i Jamestown, en från Värmland och en från Dalhem här i nordöstra Småland.

Här om dagen läste jag i en hembygdsbok om en annan hallänning som emigrerade till Jamestown 1887, en ung man som blev dräng hos en svensk bonde där.

Genom mitt DNA-test har jag blivit hittad av en avlägsen amerikansk släkting där våra släktgrenar går ihop i slutet av 1600-talet i Askome socken i mellersta Halland. Denna nutida släkting bor i Jamestown.

Jag måste nog åka till Jamestown någon gång och kolla läget.

Det finns ju flera Jamestown i USA men det är just den här lilla staden i staten New York som ständigt gör sig påmind, inte de andra. Tidigare visste jag inte att många svenska emigranter slog sig ner i staten New York. Det man tänker på först är ju Minnesota, men själv har jag inga emigranter i min släkt där. De bosatte sig i Utah, Pennsylvania, Florida, staten Washington och Kalifornien. Och alltså Jamestown i New York.

Wikipedia läser jag att år 2000 hade 18,1 procent av invånarna i Jamestown svenskt påbrå. Kanske kan man kalla det en svenskstad, trots att de med italienskt påbrå är lite fler. Det finns flera hemsidor om svenska emigranter i Jamestown (se längre ner i blogginlägget). Svenskarna kom tidigt till Jamestown, omkring 1850. Inom några år invigdes den första svenska kyrkan här. 1869 bodde det nästan tusen svenskar i Jamestown. Då inleddes träindustrins verksamhet på orten, som kom att ge många svenskar arbete.

Sverige är fortfarande stort i Jamestown. I mitten av juli har de en svensk festival där, med midsommarstång, folkdräkter och dragspel. Kanske är det den amerikanska stad där flest svenskar bodde? Bortsett från Chicago. Det vet jag inte, men börjar nästan tro det.

Jamestown på Googlemaps.


Järnvägsstationen i Jamestown 1909. Hit kom många svenska emigranter. Bild från Wikipedia.

 

Stadens styrande män 1937. Hur många svenskättlingar ingår? Minst 6, skulle jag tro. Bild frånJamestown Evening Journal 3 november 1937, på  Fulton Historia.

Hemsidor om Jamestown:
http://www.jamestownswedes.org/
http://www.rootsweb.ancestry.com/~nychauta/CHURCH/SWEDISH.HTM
http://www.bemidjipioneer.com/content/swedes-jamestown-ny
http://www.scandinavianjamestown.org/
http://www.mcclurgmuseum.org/collection/library/lecture_list/swedish_jamestown_by_malmstrom.pdf

 

Här bor svenskättlingarna, (bild från Wikipedia):

Läs om svenskamerikanerna.

Komplett vansinne!
Släktens inre cirkel

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 4

Elisabeth Winlund den måndag, 16 Maj 2016 15:21

Kul att läsa om Jamestown! Jag stötte på namnet på 90-talet, men visste inte att staden var så svensk. Morfars bror och hans familj emigrerade till USA 1908 och bosatte sig i Connecticut. Som ung vistades jag själv där 1966-68 och kom att umgås mycket med den amerikanska släkten. Vid ett tillfälle frågade mammas kusin, Gertrud, om jag visste på vilket sätt vi kunde vara släkt med en Albert Jaderberg, som besökt hennes föräldrar 1925! Han var boxare och kallades för Red Jaderberg. Jag hade inte en aning. Min mamma hade heller inget svar. I början av 1990-talet, vid Internets ankomst till Västerviks bibliotek, tog jag mig för att en gång söka på namnet Albert Jaderberg och fick upp en dödsannons från Jamestown, Chautauqua, New York. En man med det namnet hade begravts där 1989. Vidare sökning gav inget resultat. Förra året fick jag för mig att googla på namnet igen och fick napp. Ett boxningsregister kunde tala om att Al Red Jaderberg född 1906 och död 1989 varit lätt tungviktsboxare i staten New York. Han var nominerad till en plats i Jamestown Hall of Fame för sina boxningsprestationer. En not förklarade att man först antagit att han kom från Schweiz, vilket visat sig vara fel. Han var född i Sundbyberg, Sweden. Boxningsnotisen berättade att Al varit bosatt i USA sedan 1925. Så småningom hittade jag honom i Ellis Islands arkiv. Albert Jaderberg från Kratsboda 26 i Sundbyberg. På raden under fanns en 28-årig man från Kratsboda 28. Grannar således. De var på väg till Jamestown New York. Albert var målare. Som anförvant i Sverige angav han sin far Anders Gustaf Jäderberg, Sundbyberg. Mormors kusin. Även släkt med morfar. Kändes kul att få napp efter 46 år, även om Gertrud som ställde frågan inte längre levde och kunde få del av svaret.

Kul att läsa om Jamestown! Jag stötte på namnet på 90-talet, men visste inte att staden var så svensk. Morfars bror och hans familj emigrerade till USA 1908 och bosatte sig i Connecticut. Som ung vistades jag själv där 1966-68 och kom att umgås mycket med den amerikanska släkten. Vid ett tillfälle frågade mammas kusin, Gertrud, om jag visste på vilket sätt vi kunde vara släkt med en Albert Jaderberg, som besökt hennes föräldrar 1925! Han var boxare och kallades för Red Jaderberg. Jag hade inte en aning. Min mamma hade heller inget svar. I början av 1990-talet, vid Internets ankomst till Västerviks bibliotek, tog jag mig för att en gång söka på namnet Albert Jaderberg och fick upp en dödsannons från Jamestown, Chautauqua, New York. En man med det namnet hade begravts där 1989. Vidare sökning gav inget resultat. Förra året fick jag för mig att googla på namnet igen och fick napp. Ett boxningsregister kunde tala om att Al Red Jaderberg född 1906 och död 1989 varit lätt tungviktsboxare i staten New York. Han var nominerad till en plats i Jamestown Hall of Fame för sina boxningsprestationer. En not förklarade att man först antagit att han kom från Schweiz, vilket visat sig vara fel. Han var född i Sundbyberg, Sweden. Boxningsnotisen berättade att Al varit bosatt i USA sedan 1925. Så småningom hittade jag honom i Ellis Islands arkiv. Albert Jaderberg från Kratsboda 26 i Sundbyberg. På raden under fanns en 28-årig man från Kratsboda 28. Grannar således. De var på väg till Jamestown New York. Albert var målare. Som anförvant i Sverige angav han sin far Anders Gustaf Jäderberg, Sundbyberg. Mormors kusin. Även släkt med morfar. Kändes kul att få napp efter 46 år, även om Gertrud som ställde frågan inte längre levde och kunde få del av svaret.
Eva Johansson den måndag, 16 Maj 2016 22:42

Elisabeth! Vilken intressant historia! Så kan det nog vara för många idag, eftersom så mycket information finns på nätet och är sökbart. Man hittade ju inte sådant förr. Själv har jag precis fått kontakt med några nya (för mig) amerikanska släktingar som jag hittat på nätet, tack vare uppgifter i deras släktträd. Det här är så roligt, tycker jag.

Elisabeth! Vilken intressant historia! Så kan det nog vara för många idag, eftersom så mycket information finns på nätet och är sökbart. Man hittade ju inte sådant förr. Själv har jag precis fått kontakt med några nya (för mig) amerikanska släktingar som jag hittat på nätet, tack vare uppgifter i deras släktträd. Det här är så roligt, tycker jag.
Finn Fries den tisdag, 24 Maj 2016 00:13

Det är kanske inte helt enkelt att se exakt vilka i stadens styrelse som var svenskar, men John William Sanburys (1858-1944) föräldrar Christina Charlotta Berg och Elias Sandberg var i alla fall båda födda i Hässleby socken i norra Småland. Familjen emigrerade 1851 i en äventyrlig resa där två dog, en försvann och en föddes.John William själv kandiderade till kongressen flera gånger, förmodligen utan att bli invald, och var kusin till min morfars farmor Emma Hörberg (1852-1945). Kusinerna kom uppenbarligen att leva helt olika slags liv då Emma som hustru till en enkel bysmed var fast i det gamla svenska bondesamhället i ett torp i skogen.Min morfars morbror född i Hässleby reste till Jamestown så sent som 1926 så emigrationen dit från denna del av Småland pågick tydligen under en lång period.

Det är kanske inte helt enkelt att se exakt vilka i stadens styrelse som var svenskar, men John William Sanburys (1858-1944) föräldrar Christina Charlotta Berg och Elias Sandberg var i alla fall båda födda i Hässleby socken i norra Småland. Familjen emigrerade 1851 i en äventyrlig resa där två dog, en försvann och en föddes.John William själv kandiderade till kongressen flera gånger, förmodligen utan att bli invald, och var kusin till min morfars farmor Emma Hörberg (1852-1945). Kusinerna kom uppenbarligen att leva helt olika slags liv då Emma som hustru till en enkel bysmed var fast i det gamla svenska bondesamhället i ett torp i skogen.Min morfars morbror född i Hässleby reste till Jamestown så sent som 1926 så emigrationen dit från denna del av Småland pågick tydligen under en lång period.
Eva Johansson den tisdag, 24 Maj 2016 09:56

Finn! Vilken resa 1851! Det var ju verkligen tidigt under emigrationsepoken och naturligtvis mycket svårare förhållanden.Det stämmer säkert för många släkter, att livet blev väldigt olika för dem som stannade kvar hemma och de som emigrerade. Även om långt ifrån alla emigranter blev lyckosamma, så var det ju en stor förändring.Ja, emigrationen pågick väl en bra bit in på 1920-talet, tror jag. Och till Jamestown kom det nog svenskar hela tiden under emigrationsperioden.

Finn! Vilken resa 1851! Det var ju verkligen tidigt under emigrationsepoken och naturligtvis mycket svårare förhållanden.Det stämmer säkert för många släkter, att livet blev väldigt olika för dem som stannade kvar hemma och de som emigrerade. Även om långt ifrån alla emigranter blev lyckosamma, så var det ju en stor förändring.Ja, emigrationen pågick väl en bra bit in på 1920-talet, tror jag. Och till Jamestown kom det nog svenskar hela tiden under emigrationsperioden.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 februari 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
273 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
98 inlägg
Helena Nordbäck
95 inlägg
Anton Rosendahl
41 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser