Danmark - Sverige 1 - 0

Arvinge 1

På SvtPlay kan man för närvarande avnjuta två säsonger av den danska versionen av ARVINGE OKÅND. Det har jag gjort, och jag får säga att jag är mycket imponerad. På senare tid har vi glädjande nog fått en massa släktforsknings- och DNA-relaterade TV-program, men de flesta av dessa tycks vara behäftade med samma grundproblem: de är producerade av icke-släktforskare, d.v.s. TV-producenter, filmare och redigerare, som i sin strävan att göra förmodat torr släktforskning "TV-mässig", ofta missar poängen. [Bild ovan:  SVT]

Jag var själv med i produktionen av 50 avsnitt av den klassiska serien VEM TROR DU ATT DU ÄR? och var redan på den tiden irriterad över föraktet för arkiv, arkivalier och arkivarier. Visst, sådant förekom också men vispades förbi så fort som möjligt. Kändisarna fick för det mesta forskningsresultaten framdukade på ett bord, eller serverade som en nota på något café någonstans. 

Så icke i danskarnas "Arvinge okänd". Här spelar arkivarien, Adam Jon Kronegh från danska Riksarkivet en framträdande roll och medverkar flera gånger i varje avsnitt. Han springer mellan arkiven, hissar sig upp med truck i Riksarkivets höglager och fotar sina fynd med sin mobil. Tittarna får fortlöpande följa gången och samtidigt lära sig förstå hur forskningen går till och hur man rätt skall tolka de uppgifter som kommer fram. Till skillnad från motsvarande program i övriga länder, sätts dokumenten verkligen i centrum och det är de som tillåts dirigera utvecklingen av arvsärendena.

Flera pluspoäng får programmet för att man orkar och gitter plocka fram en massa okända källor från sociala arkiv, polisen och myndigheter av olika slag. En och annan kyrkobok förekommer givetvis också, men det är ofta de andra dokumenten som blir avgörande. 

Den andra programledaren heter Mette Frisk och hon är verkligen en frisk fläkt och en behaglig personlighet. På hennes lott faller att intervjua grannar, vänner, präster och potentiella arvingar och så småningom meddela resultatet. Avsaknaden av känslopjunk och framtvingade TV-tårar bland deltagarna känns också som en befrielse.

Om du har lite tid över på helgerna, ta då och smaka på några avsnitt i denna utmärkta serie!

Heja Danmark! 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Tiden rinner
Botanisera i arkiven
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den onsdag, 21 december 2022 10:50

Stort TACK för det dejlige danska tipset Ted!
Det låter ovanligt lovande.
God Jul och Gott Nytt Släktforskarår önskar jag dig!

Stort TACK för det dejlige danska tipset Ted! :D Det låter ovanligt lovande. God Jul och Gott Nytt Släktforskarår önskar jag dig!
Gäst
Gäst - Johan Kruuse den onsdag, 21 december 2022 11:28

Säsong 2-6 av Forsvundne arvinger finns på DRTV. Väljer man dansk text så blir det begripligt.

Säsong 2-6 av Forsvundne arvinger finns på DRTV. Väljer man dansk text så blir det begripligt.
Hans-Peter Stülten den onsdag, 21 december 2022 15:49

Hej!
Jag kan bara hålla med dig Ted, där har Sverige mycket att lära.

Som Johan Kruuse skriver ovan finns det på DRTV, då det är program producerade av DR kan de ses även av svenskar, norrmän ja vem som helst i världen. Men naturligtvis endast med danska undertexter, om det nu skulle vara nödvändigt.

Nå jag är kanske lite orättvis med en sista kommentaren, jag är född i Danmark men bor i Sverige sedan 43 år tillbaka.

Tack för att du tipsade andra om programmerna.

God Jul och gott Nytt År
Hans-Peter Stülten

Hej! Jag kan bara hålla med dig Ted, där har Sverige mycket att lära. Som Johan Kruuse skriver ovan finns det på DRTV, då det är program producerade av DR kan de ses även av svenskar, norrmän ja vem som helst i världen. Men naturligtvis endast med danska undertexter, om det nu skulle vara nödvändigt. Nå jag är kanske lite orättvis med en sista kommentaren, jag är född i Danmark men bor i Sverige sedan 43 år tillbaka. Tack för att du tipsade andra om programmerna. God Jul och gott Nytt År Hans-Peter Stülten
Carin Olofsson den onsdag, 28 december 2022 11:17

Första säsongen går bara att se ytterligare ett fåtal dagar; första programmet bara en dag och andra programmet två dagar. Program tre kan man se till den 31 december och program fyra till den 3 januari. Så det gäller att skynda sig att titta innan de försvinner. Säsong två ligger kvar till 6 juli.

Håller med om att det är en mycket intressant och välgjord serie. Där har svensk tv mycket att lära. Tittar man på de svenska programmen, oavsett om det är Det sitter i väggarna eller Vem tror du att du är (eller något av de andra programmen) så får man intrycket att vem som helst kan leta fram vilka uppgifter som helst på nolltid. Ibland framgår det i någon intervju att det är en hel stab med medarbetare som ägnar lång tid åt att forska fram uppgifterna, men det nämns i princip aldrig i programmen.

Första säsongen går bara att se ytterligare ett fåtal dagar; första programmet bara en dag och andra programmet två dagar. Program tre kan man se till den 31 december och program fyra till den 3 januari. Så det gäller att skynda sig att titta innan de försvinner. Säsong två ligger kvar till 6 juli. Håller med om att det är en mycket intressant och välgjord serie. Där har svensk tv mycket att lära. Tittar man på de svenska programmen, oavsett om det är Det sitter i väggarna eller Vem tror du att du är (eller något av de andra programmen) så får man intrycket att vem som helst kan leta fram vilka uppgifter som helst på nolltid. Ibland framgår det i någon intervju att det är en hel stab med medarbetare som ägnar lång tid åt att forska fram uppgifterna, men det nämns i princip aldrig i programmen.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild