Daniel och Lovisa Rhodin

Lova och Daniel Rhodin KrångforsDaniel och Lovisa Rhodin. Okänd fotograf. Privat bildsamling. Daniel Andreas "D. A." Rhodin föddes 24 februari 1882 i Stenbäcken, Burträsk som barn nummer fem av sju till Andreas Olofsson Rhodin, bördig från nämnda by och hans hustru Maria Kristina Danielsdotter, barnfödd i Långselet, Skellefteå socken.

1903 tog D. A. värvning som volontär vid Västerbottens regemente i Umeå. Han genomgick då korprals- och underofficersutbildning. 1906 slutade han som soldat och flyttade samma år till Skråmträsk, Skellefteå socken. Dit hade också hans föräldrar och syskon flyttat. Daniel hjälpte fadern med jordbruket. 15/2 1909 invaldes D. A. Rhodin som fjärdingsman vid kommunalstämman i Skellefteå. Tre månader senare, 15/5 utsågs Rhodin till polis vid järnvägsbygget Bastuträsk-Skellefteå-Kallholmen (Skelleftehamn). Lönen var 100 kr/månad. Hans stationeringsort var Krångfors.

D. A. Rhodin vigdes i juni 1912 med Margareta Lovisa "Lova" Holmström född i Bergliden, Skellefteå socken, dotter till Jakob Jonsson Holmström, uppvuxen i Medle samt hans hustru Kristina Karolina Stenmark, bördig från Bergliden. Lovisa var barn nummer tre av åtta till föräldrarna. Lovisas mor gick bort 1901. Tre år senare flyttade hon tillsammans med sina syskon och deras far till Malmberget, Gällivare. Efter fem år vid malmfälten i norr återvände Lovisa till hemsocknen. Hon bosatte sig i Krångfors och köpte upp resterna efter sin svågers affärsrörelse. Hon betalade 691 kr och 28 öre. Lovisas svåger, Olof Lindblom, som var utbildad bagare, hade nämligen 1908 startat en affär i Krångfors. I och med järnvägsbygget Bastuträsk-Skellefteå-Kallholmen fanns ju förutsättningarna för att driva en affär. Olof insåg dock efter en tid att detta med att driva en lanthandel inte var något för honom. Rörelsen försattes i konkurs 1910. Samma år flyttade Olof med sin familj till Stockholm.

Lovisa hade arbetat som biträde i butiken när Olof drev den. Hon var egentligen sömmerska till yrket, men började trots allt att intressera sig för butiken och köpte den som tidigare nämnts. Affären fick namnet "Krångfors kontantaffär". I affären såldes alltifrån karameller till fotogen. Butiken utvecklades och snart gav den sysselsättning för båda makarna Rhodin. I Daniel och Lovisas hem fostrades fem barn.

Hur såg handlare Rhodin ut? En stor reslig karl i kostym. På sommaren hade han en mörk svalrock, vegamössa med svart skärm och "tjuvstörn" (pennan) instucken bak vänstra örat. En kraftkarl som inte hade några besvär med fläsklådorna, sirapsfaten, sockerfaten och 100-kilossäckarna. D. A. var också något av byns "klockarfar". Han var en av få i byn som hade telefon och kunde ringa till myndighetspersoner i Skellefteå för att framföra allmogens ärenden eller t.ex. att prata med läkare. Rhodin var ju även skrivkunnig och hjälpte folk med skrivningar vid hemmansköp samt upprättande av kontrakt, m.m.

Fru Rhodin var en medelstor och rörlig kvinna med ett vinnande sätt samt begåvad med ett affärssinne. Hon var ett bra komplement till sin man. Semestrar och ledigheter var okända begrepp för dessa arbetsmänniskor. Makarna Rhodin drev affären med stor framgång i 40 år fram till 1951 när näst äldste sonen tillsammans med sin hustru, övertog affärsrörelsen.

D. A. Rhodin hade dessutom en del kommunala uppdrag. I flera års tid var han ledamot i kommunalfullmäktige i Skellefteå landskommun, ordförande i valnämnden och ledamot i pensionsnämnden. Även i kyrkofullmäktige satt han en längre tid. D. A. var en stillsam, flärdfri och öppen person. Han stack inte under stol med sina åsikter men framförde dem på ett sätt som medförde meningsmotståndarnas respekt.

Efter att makarna Rhodin hade överlåtit affären till yngre händer, fick de tid att ägna sig åt sådant de tyckte om. För sin ålder var de spänstiga. Det var nog inte särskilt vanligt att en 75-åring gick till skogen för att hugga kastved, men Daniel Rhodin gjorde det! Jakt, fiske, skytte och i någon mån längdskidor var hans några av hans fritidsintressen. Fortfarande vid 75 års ålder kunde man någon gång se honom bege sig ut på jaktstigen för att göra livet surt för hararna i Krångforsskogarna. Han var medlem i Krångfors skytteförening och blev med tiden dess ordförande.

Lovisa "Lova" Rhodin var en i bygden vida känd kvinna. Hon var uppskattad för sin vänlighet, sin klokhet och för sin idoghet. Hon hade gjort stora insatser som affärsföreståndarinna. Det viktigaste för henne var dock omsorgen om hemmet och familjen. Trots att hon i många år led av värk som bröt ned hennes krafter, var hon alltid glad och vänlig mot sina medmänniskor. Hon avled onsdagen 10 augusti 1960, 78 år ung. Söndagen 18 november 1962 somnade D. A. Rhodin in vid en ålder av 80 år efter en längre tids sjukdom.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Var kommer vi ifrån?
Lösdrivare och tjänstehjon
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild