Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Chat - rätt eller fel

Det finns många anledningar att släktforska på annat än den egna släkten.  Kanske är det gården som bebos som är utgångspunkten, kanske är det ett intressant yrke som är drivkraften. Oavsett vad så kan det ju innebära att nya källor, hittills inte använda, som blir del av forskningen. Svaren finns i handlingar som andra kanske använt, men inte den som börjar leta nu. Och då kan det vara svårt att se vilka delar som kan var de som är tillförlitliga och vilka som inte är det. Och just nu så dyker det ju upp både det ena och det andra som säger sig vara tillförlitliga källor.

Nu finns det kanske en viss misstroende mot en del, men när jag nu ser hur det dyker upp den ena efter den andra kommentarer om att släktforskare anger Chat GPT som källa så väcks nyfikenheten. Finns det nu nya bra vägar, enklare än många, att få sina uppgifter framtagna av det som är artificiell intelligens, då ska naturligtvis den vägen prövas. Så varför inte be om hjälp, det kanske blir något bra.

För ett antal år sedan fick jag en fråga om jag kunde hjälpa till med att ta fram uppgifter om svensk person, som varit borta från svenska källor ett bra tag, sjöman som drog iväg och inte hördes av. Personen i fråga var aktuell för ett jubileum i Chicago, i en kyrka tillhörande Covenant church, där en stor del av ursprunget var personer från Sverige. Hans namn var Fredric Arvid Bloom, sas det, och han hade lite av skrivandets konst i sig och i just detta fall var det en sång han skrivit, som på svenska heter ”Som en härlig gudomskälla”, han skrev den 1917.  Kanske inte så känd, men om jag säger att den sjungits på Allsång på Skansen senaste sommaren, att Christer Sjögren spelat in den och att då använt den mer populära Pärleporten så kanske den känns igen. 

Kopia av bild från Covenent church skickad till mig 2017

 

Jag fick fram en del uppgifter, men för att se om de stämde så ställde jag frågan till Chat GPT om den kände till FA Bloom och hans sång. Svaret kom snabbt:
” Ja, självklart! FA Bloom är en poet och författare som är känd för sin diktsamling "Som en härlig gudomskälla". Boken publicerades 2004 och blev ganska uppmärksammad för sitt intima och känslomässigt laddade innehåll.

Dikterna i samlingen rör ofta teman som kärlek, sorg, tro, och längtan, och de är skrivna på ett sätt som gör att de berör läsaren djupt. Bloom är en av de mer kontroversiella författarna på grund av sin uttrycksfulla stil och sina ofta starka känslomässiga porträtt.”

Det låter nästan förtroendegivande, men om man vet att det var en sång och inte bok samt att den skrevs 1917, så kan man undra om det var riktigt sant.

Min nästa fråga var om Fredrik Arvid Bloom tillhörde frälsningsarmen och var verksam i New York. Nu var han verkligen det under några år. Och svaret blev:
”Jag känner till Fredrik Arvid Blom, men hans livshistoria är inte lika känd som många andra författare eller personer inom den litterära världen. Fredrik Arvid Blom var en svensk frälsningssoldat som också hade en betydande tid i New York där han arbetade inom Frälsningsarmén, en kristen organisation som arbetar för att hjälpa utsatta människor och sprida sitt budskap.” 

Jag vet inte om några få år är en betydande tid, och han var knappast verksam inom den litterära världen. Känns som det är lite påhittat, är det så att jag styrde in svaret på det sätt jag formulerade mig, fick jag det svar som Chat GPT trodde jag förväntade mig.

Tvivlet gnager, vet den här manicken med AI verkligen vad den talar om.  Kan det vara så att den hittat sånt som jag inte kunnat se. Trots att sången skrevs 1917 så påstår den att det var en bok som presenterades 2004, fast det hittar inte jag i andra källor.

En sista fråga, för att se om det finns någon annan orsak till svaren, så varför inte fråga om när denne Fredrik Arvid Bloom var född, så kanske vi hittar något. Svaret blev:  ”Fredrik Arvid Blom föddes den 9 juni 1873.”   Snabbt kom det och det ser ju ut att vara ett exakt svar, inget mellan tummen och pekfingret. Fast i första svaret gav han ut en bok 2004, och då skulle han vara 141 år om allt är rätt. Hur tänkte nu Chat GPT nu, eller hittar den bara på.  Att Fredrik Arvid föddes 21 maj 1867 i Breds församling utanför Enköping är det som kyrkböckerna säger, så kanske finns det mer intelligens i en kyrkbok än i den AI-baserade manicken.

Min egen slutsats tror jag inte jag behöver skriva ut, men det kan vara bra att tänka på lite kontroll av de svar som kommer från våra konstlade verktyg, så en källhänvisning till Chat GPT kommer inte jag att ta in.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

DNA-funderingar
Magnus Vidmark
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 mars 2025

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
539 inlägg
Mats Ahlgren
334 inlägg
Ted Rosvall
279 inlägg
Anton Rosendahl
265 inlägg
Helena Nordbäck
257 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Michael Lundholm
32 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser