Buxbom, skuren och buren - i århundraden

20220419-212323Buxbom

Hade förmånen att få avsluta påskhelgen med kärt besök söderifrån. Avsikten var att få hjälp med min nya, tämligen igenvuxna trädgård. Undertecknad är allt möjligt utom hortonom, och de flesta buskar, träd och blommor är mysterier för mig. 

Ett bekymmer jag hade var att en stor, hotfull vintergrön växt höll på att effektivt ta livet av en av de få buskar jag känner till: rhododendron. Nu fick jag hjäp dels med att konstatera att jätten var en buxbom (Buxus sempervirens), dels med en proffsig beskärning av bjässen ifråga. Nej, inte i någon rolig form, typ kungakrona eller lejon, bara såpass att rhododendronbusken kan känna sig säker. 

Det var ofantliga mängder buxbom jag bar till kvisthögen, nästan ett ordinarie träd! Nyfiken som jag är, måste jag förstås slå upp denne gigant till buske. Den har använts mycket vid tillverkning av lådor och askar, läser jag på wikipedia. Och faktiskt, orden box, boett och bössa härstammar alla från namnet för buxbomsträ. Där ser man! 

Buxbom brukar sällan användas kommersiellt numera, men det anses vara mycket bra virke för små fartygsmodeller och liknande, eftersom det är hårt, kompakt och mycket jämnt. Dock är det svårlimmat! Kan vara bra att veta för dig som funderar på att börja bygga flaskskepp... Fram till 1800-talet användes buxbom mycket till tillverkning av blockflöjter, oboer och tvärflöjter. 

Buxbom är giftigt, men har använts som 'folkmedicin' vid feber och gallbesvär. Det är då rotbarken man använder. 

Jag fick också veta att jag har två vinbärsbuskar (om svarta eller röda är än så länge oklart eftersom bladen inte slagit ut). Vidare upphittades ett par träramar, vilket troligen innebär att där tidigare funnits ett trädgårdsland. Frågan är ju hur länge sedan det är. Jag vet ännu mycket lite om husets historia. Vinbärsbuskarna bör ha funnits där i minst tjugo år, enligt min expertvän. Men kanske är de mycket äldre. Har köksträdgården anlagts när huset byggdes, eller fanns den rentav ännu tidigare? Låg det något annat hus här före mitt? 

Dags att släktforska på huset!  

 

Bilden: Buxbomen, nu mycket snällare... Foto: författaren 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Världen är bra liten
Bengtas bröder i Skärbäck
 

Kommentarer 4

Carin Olofsson den torsdag, 21 april 2022 10:49

Min mor köpte alltid buxbom till jul och satte i krukor till pynt. Det är också väldigt vanligt att ha buxbom som låga häckar runt gravar på många kyrkogårdar. Åtminstone var det så tills för en del år sedan när buxbom drabbades av en väldigt smittsam sjukdom som gjorde att många buxbomshäckar togs bort.

I Allt om trädgård står det så här:
Buxbomssjukan, den allvarliga svampsjukdom som angriper och dödar buxbom, rapporterades i Sverige för första gången med säkerhet 2010. Medvetenheten om att den finns har ökat sedan dess, inte minst genom den snabba spridning som förekom 2011. Men sjukdomen är fortfarande aktuell och det är bra att vara medveten om hur den utvecklas och att informera sig om riskerna innan man köper buxbomsplantor.
https://alltomtradgard.expressen.se/tradgard/skadedjur-vaxtsjukdomar/buxbomsjukan-idag/

Min mor köpte alltid buxbom till jul och satte i krukor till pynt. Det är också väldigt vanligt att ha buxbom som låga häckar runt gravar på många kyrkogårdar. Åtminstone var det så tills för en del år sedan när buxbom drabbades av en väldigt smittsam sjukdom som gjorde att många buxbomshäckar togs bort. I Allt om trädgård står det så här: Buxbomssjukan, den allvarliga svampsjukdom som angriper och dödar buxbom, rapporterades i Sverige för första gången med säkerhet 2010. Medvetenheten om att den finns har ökat sedan dess, inte minst genom den snabba spridning som förekom 2011. Men sjukdomen är fortfarande aktuell och det är bra att vara medveten om hur den utvecklas och att informera sig om riskerna innan man köper buxbomsplantor. https://alltomtradgard.expressen.se/tradgard/skadedjur-vaxtsjukdomar/buxbomsjukan-idag/
Helena Nordbäck den torsdag, 21 april 2022 23:03

Carin Olofsson: tack för varningen och för att du läst min blogg!

Carin Olofsson: tack för varningen och för att du läst min blogg!
Ann-Christin Magnusson den torsdag, 21 april 2022 13:43

Trots att vi hade flera buxbomsbuskar hemma (troligen från 1920-talet) och jag har en på min tomt här i stan så har jag inte tagit reda på mer om växten. Tack för att du gjort det. Och så bra att du har trädgårdskunniga vänner! Roligare än att bara googla om allt (som mina barn gör, fast de frågar ju mig också ibland). Men handböcker är ju aldrig fel. Vill tipsa om två: Upptäck och bevara : allmogeträdgården av Per Christenson (Ica förlag 1996) sam den alldeles nyutkomna Handbok för en gammal trädgård av André Strömqvist (Norstedts, 2022). Lycka till med din trädgård!

Trots att vi hade flera buxbomsbuskar hemma (troligen från 1920-talet) och jag har en på min tomt här i stan så har jag inte tagit reda på mer om växten. Tack för att du gjort det. Och så bra att du har trädgårdskunniga vänner! Roligare än att bara googla om allt (som mina barn gör, fast de frågar ju mig också ibland). Men handböcker är ju aldrig fel. Vill tipsa om två: [b]Upptäck och bevara : allmogeträdgården[/b] av Per Christenson (Ica förlag 1996) sam den alldeles nyutkomna [b]Handbok för en gammal trädgård[/b] av André Strömqvist (Norstedts, 2022). Lycka till med din trädgård!
Helena Nordbäck den torsdag, 21 april 2022 23:07

Stort tack för tipsen, Ann-Christine Magnusson! Och tack för att du läser min blogg. Ja, nog är det både roligare och enklare att rådfråga en kunnig vän än att slå upp allt på nätet.

Stort tack för tipsen, Ann-Christine Magnusson! Och tack för att du läser min blogg. Ja, nog är det både roligare och enklare att rådfråga en kunnig vän än att slå upp allt på nätet.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild