Bror och Jenny Varg

Varg Bror och Jenny Lundström Anton Rosendahl Lilly Vargs albumBror och Jenny Varg. Foto: Sundborg & Lindberg. Privat bildsamling. På självaste julafton 1895, samma år som röntgenstrålningen upptäcktes, såg Bror Varg dagens ljus i Karsträsk inom Skellefteå dåvarande församling. En något ovanlig julklapp för föräldrarna, Johan Martinsson Varg och Amanda Holmström, som också blev en gåva för byn. Ända sedan barndomen var Bror ett energiknippe. Hjälpsam och alltid redo att hugga tag varhelst hans insats behövdes. Det hände ofta, inte minst i egenskap av hovslagare, smed, byaålderman m.m. Flottningsförman i Karsbäcken var han i flera års tid. Han var inte stor då han fick lov att stå på egna ben som det ju heter, men så hann han ju med en hel del också.

Redan 1913 blev han hemmansägare i Karsträsk. 1921 gifte han sig med min mormors fars kusin Jenny Emilia Lundström f. 1892-04-16 i Strömfors, dotter till kvarnägare Nils Lundström och hans hustru Amanda Degerfeldt. I Bror och Jennys hem fostrades fyra barn, varav tre levde till vuxen ålder. 1922 uppförde Bror ny mangårdsbyggnad på gården, ladugården uppfördes två år senare. 4 kor samt ungdjur, 1 gris och 3 får fanns på gården 1943.

Varg var ung som en pojke i sinnet. När han fyllde 60 år lär nog folk i nordvästra hörnet av Skellefteå socken i korus ha yttrat ungefär något i stil med: ”Men vå stackarn-jer han redan saixti år." (Men vad stackarn-är han redan sextio år). När man hörde hans muntra sång och såg hans pojkglimt i ögonen hade man svårt att tro att han hade uppnått de 60 åren. Han kom till världen som yngst i en stor syskonskara och skulle ju sålunda ha blivit som en sparv i tranedansen i sin generations ungdomliga eskapader. Bror Varg var en pigg, godhjärtad granne och kompis. Han var också ungdomens man. Byns ungdomar såg upp till honom som lite av en fadersgestalt. Han angav tonen för ungdomarna. Det gick nyktert och schysst till men både Bror samt ungdomarna hade väldigt roligt vid deras lekar och upptåg. Det blev trevliga minnen både för honom och för ynglingarna. Han var en faderlig vän som fick veta om ungdomarnas små hemligheter. Han visste exempelvis när någon av ungdomarna hade lyckats ”sno ihop e”, som det på den tiden kallades, att få sällskap. Då skulle de ”kabbas”, det vill säga, överraskas när de satt sig på en stol och dunkas i stolsitsen tre gånger. Det skötte Bror Varg om.

Bror Vargs vänskapskrets var stor. Han var omtyckt i sin omgivning. Till honom vände man sig för att få råd när så behövdes. Han var en omtänksam person som månade om att alla skulle må bra.

Bror avled på Hällnäs sanatorium fredagen 30 november 1962. Han blev 67 år gammal. Jenny var en hemmets kvinna. Sista tiden av livet tillbringade hon på Sunnanå ålderdomshem i Skellefteå. Där insomnade hon söndagen 23 februari 1969, 76 år.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Tidens tand...
Hur såg husen ut?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild