Boktips om serieroman

Idag har jag ett boktips för er släktforskare – och alla andra. Det handlar om boken "När vi var samer" av Mats Jonsson, utgiven 2021.

MatsJonsson samer

Mats Jonsson har gjort en mycket intressant och läsvärd bok om sin släkt. Han berättar om sina förfäder och förmödrar i en serieroman. Fantastiskt bra gjort, tycker jag. Och inte konstigt att den blev nominerad till Augustpriset 2021.

I boken berättar han om hur han får veta allt mer om sin samiska släkt och vad som hänt i hans släkt. Det handlar både om vilka människorna var, deras livsvillkor och vad de utsattes för. En gripande historia och som blir en pusselbit i kunskapsförmedlingen om samerna. Nu har jag lärt mig lite mer om vår gemensamma svenska historia och hur den påverkat människor.

Det känns ju lite annorlunda att läsa en släkthistoria som serie, men det fungerar bra. Det gäller ju för oss som släktforskar att hitta olika uttryckssätt för att nå ut med vår historia, inte minst till yngre generationer. Fast jag är nog fördomsfull om jag påstår att serieformen bara skulle gillas av de unga, jag gillar den fast jag hör till en äldre generation. Men det är ett nytt sätt att berätta, och som blivit så bra.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Lovisa och Nils Häggmark
Heta ämnen
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den söndag, 12 mars 2023 13:06

Javisst är den fin och bra. Och nominerad till Augustpriset 2021. Ett utmärkt exempel på hur man på olika sätt kan förmedla sin släkthistoria.
Vill passa på att tipsa dig (som ger oss så många bra tips av olika slag) om en bok som heter Det var inte längesen av Catharina & David Miller (Votum 2022). Kanske är det rentutav du som tipsat om den eller så har jag läst om den i någon av släktforskningstidningarna. Hur som helst.

En väldigt trevlig och snyggt utformad krönika om en bygd (Frinnaryds socken i Norra Vedbo härad, Småland) och människorna och deras liv i slutet av 1800-talet fram till idag. Man blir bekant med Catharinas släktingar och bybor och känner igen lite av vardagslivet och minns vad mina föräldrar berättat. Också inspirerande till hur man kan berätta om sin släkt och bygd.

Glad söndag
Ann-Christin

Javisst är den fin och bra. Och nominerad till Augustpriset 2021. Ett utmärkt exempel på hur man på olika sätt kan förmedla sin släkthistoria. Vill passa på att tipsa dig (som ger oss så många bra tips av olika slag) om en bok som heter [b]Det var inte längesen[/b] av Catharina & David Miller (Votum 2022). Kanske är det rentutav du som tipsat om den eller så har jag läst om den i någon av släktforskningstidningarna. Hur som helst. En väldigt trevlig och snyggt utformad krönika om en bygd (Frinnaryds socken i Norra Vedbo härad, Småland) och människorna och deras liv i slutet av 1800-talet fram till idag. Man blir bekant med Catharinas släktingar och bybor och känner igen lite av vardagslivet och minns vad mina föräldrar berättat. Också inspirerande till hur man kan berätta om sin släkt och bygd. Glad söndag Ann-Christin
Eva Johansson den söndag, 12 mars 2023 22:39

Ann-Christina: Tack för tipset! Nu har jag reserverat den på biblioteket. Det ska bli intressant att läsa.

Ann-Christina: Tack för tipset! Nu har jag reserverat den på biblioteket. Det ska bli intressant att läsa.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2023

Captcha bild