Rötterbloggen
Rötterbloggen

Blanda och ge

Ibland händer en massa saker samtidigt och det kan vara svårt att sortera alla intryck. I semestertider blir det än mer som händer, både det som tillhör vardagen och det som kommer sig av ledighetsaktiviteter, antingen egna eller andras.

Kanske dyker det upp en släkting eller vän, väntat eller oväntat, som tar tid från de vanliga sysslorna. Kanske åker vi på nya äventyr, till nya platser och får nya intryck. För många innebär det kanske ett välkommet avbrott.

När jag sitter framför datorn och funderar på vad som händer runt omkring mig, så blir det ibland en upplevelse som påminner om en kombination av vardags- och semesterliv. Den ena händelsen kuggar i den andra, trots att de egentligen inte har med varandra att göra och det dyker upp oförutsedda händelser, liknande det som händer när en semesterbesökare ringer på dörren.

 

 Dela1.JPGDela1.JPG

 

Det här lilla urklippet från en lista över de som har liknande DNA, från den manliga Y-kromosomen, säger kanske inte så mycket. Jag ställde en fråga för ganska länge sedan, till personen som är listad, och i veckan kom det svar. Ett svar som  bekräftar att trädet stämmer. Den något osäkre Jan, född 1788, hade en bror som enligt kyrkböckerna hette Jonas. I Davids träd har han denne Jonas och det stärker verkligen hela kedjan som jag ser framför mig. Nu är det inte min raka fädernelinje, men min morbrors, så det är min morfars linje som jag med gott samvete kan lita på.

Inte blir det sämre av att en god vän kontaktar mig och berättar om vad hans nyankomna svar på DNA-testet säger. Han har en nära träff på en okänd person, en amerikan, som inte har något träd upplagt. Men det finns en uppgift om den äldst kända manlige anan, namnet påminner om en som försvann 1885 och födelseåret är exakt rätt. Kan det vara den sedan länge eftersökte?  Har vännen en sådan tur att det finns en annan testad från just den linjen.

Ja, det var en släkting som ringde på dörren, om än bildligt, och jag vet att genom den dörren väller det nu av information, åt båda hållen. Ett uttryck för detta är en kommentar från andra sidan Atlanten: We have been trying for so many years to trace back our Swedish ancestry and have not been able to. DNA is a wonderful thing!

 

b2ap3_thumbnail_eric-didier-245447.jpgb2ap3_thumbnail_eric-didier-245447.jpgUnder den här bilden hade jag tänkt skriva en del om de negativa tendenser som jag ser när det gäller förmedling av kunskap och information. En text om de som inte tål andras påpekanden, om de som helt sonika klipper banden om man tycker annorlunda och låsa in sina kunskaper.

Men varför låta den exceptionellt lilla minoritet som tycker så ta upp plats. Det är mycket trevligare att skriva om de som gör allt för att öppna upp för släktforskning. Jag var i nu i måndags i Borlänge, och kunde besöka första dagens engagemang i Släktforskardagarna i Dalarna. Intressant upplägg, tråkigt för mig att jag inte kunde följa upp med besök de andra dagarna. Det är händelser som denna och liknande som gör att jag har stor tilltro till en fortsatt växt inom släktforskningen, oavsett form och fason (liten anspelning på kommentar till mitt förra blogginläggg).

Nu ringer det visst på den fiktiva dörren igen, gamla och nya kontakter, vill in och ta upp min tid. Tänk vilka underbara problem.

Önskar Er alla en underbar sommar!

Emigranter till Nya Zeeland
Broar mellan människor
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Guest
18 februari 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
273 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
98 inlägg
Helena Nordbäck
94 inlägg
Anton Rosendahl
41 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser