Bildspelet - ett utmärkt redskap!

Bildspelet - ett utmärkt redskap!

På släktträffen, och i alla andra sammanhang där du vill förmedla släktens historia, är BILDSPELET ett alldeles utmärkt hjälpmedel, enkelt att åstadkomma, lätt att redigera och komplettera och synnerligen pålitligt i skarpa lägen. Själv använder jag Microsoft Powerpoint, men det finns också andra, även gratisvarianter, som är fullt användbara. 

Finessen med bildspel är att du hela tiden har koll på läget, god överblick, och alla möjligheter att ändra och förbättra. Så här går det till:

Starta och namnge ett nytt dokument. Ställ dig på den första rutan och tryck ENTER ett antal gånger för det antal sidor du behöver. Ställ dig sedan på valfri sida och INFOGA BILDER från din mapp av skannade släktfotografier och dokument. Om du vill ha med texter, namn eller årtal, finns det särskilda osynliga rutor där du lekande lätt lägger in sådant. 

b2ap3_thumbnail_Stratsidan.JPGb2ap3_thumbnail_Stratsidan.JPG

Så här ser startsidan ut. Bilderna du lägger in kan du förstora och förminska efter behag. Du kan till och med göra dem större än arbetsytan - detta för att få fram det väsentliga i bilden. Lägg märke till hur jag i bilden ovan har gått in och markerat en av personerna med en oval i avvikande färg. Detta är särskilt viktigt när du visar stora familjegrupper och kanske vill berätta om personerna en i sänder. En annan möjlighet är givetvis den gamla hederliga laserpekaren. Med hjälp av den pekar du på de olika personerna i bilden och får förmodligen genast hjälp av de närvarande släktingar med att rätt identifiera dem. (Bild: Wikipedia)

Laser Pointer

När du väl har petat in alla de bilder du vill ha med, skiftar du till BILDSORTERING och får då följande vy:

b2ap3_thumbnail_Bildsortering.JPGb2ap3_thumbnail_Bildsortering.JPG

Det är nu det verkliga arbetet tar vid. Det är här du kan bestämma i vilken ordning bilderna skall komma och då måste du tänka till. Vilken är den logiska ordningen, och hur vill du berätta historien om din släkt. Kronologiskt? Geografiskt? Gren för gren? Från äldsta tid till nutid eller tvärt om? Pröva dig fram! Det är bara att ta tag i en bild och dra den dit du önskar. Du kan också markera hela sjok med bilder och flytta dem i klump. Var som helst kan du lägga till nya sidor och fylla dem med ytterligare bilder, texter, kartor och dokument. När du är nöjd med ordningen och "flytet", ställer du dig på ruta ett och trycker på "Visa bildspel". Med hjälp av piltangenterna bläddrar du dig igenom bilderna, kollar att de sitter rätt och ser ut som de ska, justerar där så behövs och upprepar processen ett antal gånger. Samtidigt passar du på att fundera ut och träna på vad du skall säga när släktingarna väl sitter där i spänd förväntan.

b2ap3_thumbnail_Pytte.jpgb2ap3_thumbnail_Pytte.jpg

Problemet med många gamla bilder är att de är så förtvivlat små. Fotografering, och inte minst framkallning, kopiering och förstoring, var inte gratis och ofta nöjde man sig med de löjligt småttiga miniatyrer fotoaffären levererade. Dessa gör på intet sätt rättvisa åt bilderna, särskilt inte när de visar människor i grupp. Det är här den fantastiska nya tekniken kommer in. Skanna miniatyrerna i hög upplösning, gärna 600 DPI eller mer. Plocka in dem i Photoshop och förstora dem rejält. Skärp upp dem, bättra på kontrasten, öka (eller minska) svärtan och finlira så gott du kan. Resultatet blir ofta förbluffande bra och din publik kommer att oooha och aaaha när de upptäcker att gammelfarfar faktiskt hade ett levande ansikte, pliriga ögon och ett stort charmigt leende. 

Det är bara att konstatera: Bilder, och i synnerhet gruppbilder, gör sig bättre på en skärm eller duk än i pappersform. För oss gamlingar är detta svårt att smälta - vi tror ju fortfarande att "riktiga" bilder måste vara på papper - men nu  får vi nog ge oss. Ingressbilden ovan, som jag hittade i ett gammalt bortglömt album, var 5 cm bred och 3,5 cm hög. Visst kunde man ana att den föreställde Wilhelm Andersson i Matvik, Hällaryd (K), hans hustru Frida och deras tio barn, men inte så mycket mer. I förstorat och förbättrat skick är den en pärla att bevara och fröjda sig över.

b2ap3_thumbnail_I-grngrset.jpgb2ap3_thumbnail_I-grngrset.jpg

VAD SKÅDAR MITT NORRA ÖGA?

Förstoringar kan ibland avslöja chockerande detaljer, sådant som man tidigare inte förmått urskilja på den allt för lilla pappersbilden.  Vad är det morfar har i mungipan på denna bild från 1933? En CIGARETT!!! Morfar som var en sådan renlevnadsman och som höll sina barn i Herrans tukt och förmaning med stränga förbud mot sprit, smycken, flärd och dans. Och cigaretter!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Delad glädje – dubbel glädje
Kolla bouppteckningen!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
16 april 2024

Captcha bild