Båtsman Boberg i Bäl

1Bal
I det här huset bodde båtsman nr 74 i Bäls socken på Gotland, från omkring 1862 till 1894 när båtsmanshållet blev vakant och Indelningsverket sedan las ner. Fler bilder längre ner. Alla foton: egna bilder, tagna midsommarafton i år.

Båtsmanstorpet har sedan flyttats till Bunge friluftsmuseum utanför Fårösund. Museet är väl värt ett besök, framför allt för den som har släkt på Gotland. Här finns även både 1600-talsgård, 1700-talsgård och 1800-talsgård och mycket annat med anknytning till Gotlands historia. Museiområdet är stort så ta god tid på dig. Museet grundades redan 1907 av Theodor Erlandsson, då folkskollärare i Bunge, och är ett av Sveriges äldsta friluftsmuseer.

Bäl är en av Gotlands mindre socknar och ligger sydväst om Slite. Det båtsmanstorp som nu finns bevarat på Bungemuseet låg vid landsvägen på Sudergårds Skinnerhage. Läs mer om torpet.

1870 var Lars Petter Frithiof Courage i Bäl kronobåtsman nr 74 i Gotlands 1a båtsmanskompani. Enligt en rekonstruktion av husförhörslängden var han född 1841 i grannsocknen Hejnum, var gift med den jämnåriga Maria Christina Persdotter från Stenkyrka och de hade sonen Petter Edvin som troligen föddes just i detta torp 1871. Om jag tolkar informationen rätt bytte han sedan namn från Courage till Boberg.

1890 hade denne ersatts av en ny båtsman, Olof Peter Ferdinand Boberg, född 1864 i Hörsne med Bara och gift med Selma Maria Wilhelmina Nordin. De vistades i Norrlanda, enligt en anteckning, så den första familjen Boberg är nog de som bott där mest.

Olof Peter Ferdinand Boberg var inskriven i sjömanskåren 1884 och hette Lindstedt från början. Den 3 oktober 1885 blev han godkänd som dykare. 1893 fick han avsked och hade "redligt och väl sig skickat" enligt rullan. Någon ny båtsman kom alltså inte hit.

Lars Petter Frithiof Boberg blev så småningom hemmansägare i Hejnum och där dog han 1914. 1877 föddes dottern Laurentia Maria Bernhardina (död 1880) och 1884 dottern Laura Elisabeth. Hustrun Maria Christina dog och han gifte om sig med den betydligt yngre Emma Kristina Lindlöf. Sonen Petter Edvin gifte sig 1896 och fick minst sex barn. Han slutade också sina dagar som hemmansägare i Hejnums socken men dog redan 1925.

Olof Peter Ferdinand Boberg levde till 1940 och bodde då åter i Hörsne med Bara socken där han var hemmansägare. 1906 åkte han till Amerika utan sin dåvarande hustru och de två barnen. Makarna skiljdes 1913. 1910 återkom han från Amerika tillsammans med Johanna Alfrida Norrby och deras två gemensamma barn. Prästen har antecknat i församlingsboken att de inte uppvisat några dopattester från någon amerikansk kyrka, trots att de "uppmanats därtill". De fick ytterligare fem barn och bodde då först i Norrlanda och sedan i Gothem, men de gifte sig inte förrän 1926. Johanna dog 1964 i Lärbro.

De vanliga husförhörslängderna saknas från 1860 i Bäls socken, varför vet jag inte, och hos Arkiv Digital finns i stället avfotograferade utdrag från husförhörslängderna inskickade till SCB vart tionde år 1860-1900.

Fler bilder från båtsmanstorpet från Bäl:

2Bal

3

4

5

6

Eftersom båtsmanstorpet står på museet är det bara att kliva in och se hur de hade det här de sista decennierna av 1800-talet. Om lösöre och inredning är den ursprungliga vet jag inte, sannolikt är det inte så, men det känns ändå som att komma hem till de här familjerna. Ett fint sätt för oss nutida att få ta del av historien.

Att visa upp äldre autentiska bostäder är inte ovanligt på landets många museer, och många hembygdsmuseer har också något torp eller någon gård från socknen som sin hembygdsgård eller ditflyttat. Det måste vara en speciell känsla att som släktforskare kunna besöka det bostadshus där ens gamla släktingar bott, lite som att komma hem till dem fast i en annan tid.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Alternative facts
Händer i sommarvärmen
 

Kommentarer 2

Michael Lundholm den onsdag, 25 juli 2018 18:05

”De vanliga husförhörslängderna saknas från 1860 i Bäls socken, varför vet jag inte, och hos Arkiv Digital finns i stället avfotograferade utdrag från husförhörslängderna inskickade till SCB vart tionde år 1860-1900.”

I ett sådant här fall är det bästa att kontrollera arkivförteckningen i NAD. Där får man också information om att Bäl AI:5 1862–1875 samt Bäl AI:6 1875–1894, i vart fall vissa uppslag, är svårt brandskadade och inte får utnyttjas. Arkivförteckningen upplyser också om att ”Istället finns en avskrift upprättad 1943 av David Gadd med signum A XX:1.” Alltså vid sidan om den rekonstruktion baserad på SCB-utragen som både NAD och AD har. Den verkar inte vara fotograferad men är rimligen tillgänglig på Landsarkivet i Visby.

”De vanliga husförhörslängderna saknas från 1860 i Bäls socken, varför vet jag inte, och hos Arkiv Digital finns i stället avfotograferade utdrag från husförhörslängderna inskickade till SCB vart tionde år 1860-1900.” I ett sådant här fall är det bästa att kontrollera arkivförteckningen i NAD. Där får man också information om att Bäl AI:5 1862–1875 samt Bäl AI:6 1875–1894, i vart fall vissa uppslag, är svårt brandskadade och inte får utnyttjas. Arkivförteckningen upplyser också om att ”Istället finns en avskrift upprättad 1943 av David Gadd med signum A XX:1.” Alltså vid sidan om den rekonstruktion baserad på SCB-utragen som både NAD och AD har. Den verkar inte vara fotograferad men är rimligen tillgänglig på Landsarkivet i Visby.
Eva Johansson den onsdag, 25 juli 2018 21:26

Michael: Tack för den upplysning n! Så bra att veta. Och befinner man sig på Gotland och har släkt i Bäl, då kan man alltså besöka landsarkivet och se denna avskrift. Hade jag haft släkt i Bäl hade jag varit tacksam för den möjligheten.

Michael: Tack för den upplysning n! Så bra att veta. Och befinner man sig på Gotland och har släkt i Bäl, då kan man alltså besöka landsarkivet och se denna avskrift. Hade jag haft släkt i Bäl hade jag varit tacksam för den möjligheten.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild