Arkivet från föreningen

Väldigt många människor engagerade sig i folkrörelserna fär 100–150 år sedan, många fler än idag. Det genererade naturligtvis mängder av dokument som numera är arkivhandlingar. Inte bara medlemsmatriklar och mötesprotokoll utan också mycket annat.

I onsdags lyssnade jag på ett föredrag om nykterhetsrörelsens historia. Föredragshållare var Sven-Erik Alfredsson från Köping och arrangör var Västerås släktforskarklubb (där jag ingår i styrelsen).
Sven-Erik Alfredsson har varit aktiv inom IOGT sedan ungdomen och kunde berätta mycket om rörelsens historia. Jag passade på att fråga honom om var arkivhandlingar finns och fick veta att de är inlämnade till föreningsarkivet i Västmanland. Så har man alltså gjort i logen i Köping och han tror att även övriga loger i länet gjort så.
Så vill du veta något om äldre släktingar som varit aktiva inom nykterhetsrörelsen så är det till föreningsarkivet du ska vända sig.

nykterhet 5714

Från föredraget i onsdags. Eget foto.

nykterhet bildcollage

Tavlan till vänster är en s k charter, ett slags bevis för att en grupp personer bildat en loge av IOGT på en viss plats. Sånger var viktiga inom folkrörelserna. Egna foton.

Föreningsarkiven runt om i landet är en riktig guldgruva för oss släktforskare och för den som vill gräva i den lokala historien. Föreningsarkivet i Västmanland har jag inte besökt men hoppas vi ska kunna ordna ett studiebesök där framöver. Däremot har jag många gånger tagit del av motsvarande föreningsarkiv i Västervik. Så mycket intressant det finns att läsa där!

Många föreningar lämnar in sina arkiv, och de kan komma från alla möjliga håll. Framför allt inom de fyra folkrörelserna (nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen, arbetarrörelsen och idrottsrörelsen) men även lokala företagsarkiv förekommer. Till exempel tryckta tidningar från de lokala tidningsföretagen.
Det här är inga offentliga arkivhandlingar utan enskilda arkiv. Det innebär att den som äger arkivet, dvs föreningen, avgör om det ska vara fritt tillgängligt för släktforskare och andra. Sven-Erik Alfredsson sa att så är det för det arkiv som IOGT-logen i Köping lämnat till föreningsarkivet och att det troligen är så för andra nykterhetsföreningar också. Alltså att det är fritt fram att läsa allt.
I Västerviks föreningsarkiv har jag läst många arkivhandlingar från föreningar och aldrig stött på att de inte skulle vara fritt tillgängliga, men det är ingen garanti för det, så fråga först.

Engagemanget i folkrörelserna betydde mycket för många, inte minst att man skaffade sig medborgarkunskap. Man lärde sig mötesteknik, att kommunicera med myndigheter och andra, att argumentera för sin sak och hur demokratin fungerade.
Många blev ju också politiskt aktiva och valdes till olika poster, framför allt lokalt men också till riksdagen. Det var en skolning in i samhället.

Jag rekommenderar verkligen släktforskare att ta del av föreningsarkiven. Förr i tiden skrevs nog mer utförliga protokoll, snarare diskussionsprotokoll än de beslutsprotokoll vi som regel skriver i föreningsstyrelsere idag. Så det kan finnas mycket att läsa.

Vesterås1947 Vlm E 7618

IOGT-träff i Västerås 1947. Bildkälla: Västmanlands läns museum. Fotograf: Okänd.

Vassenda Naglum VM21936

IOGT-logen Mejginjard 1903 i Vassända-Naglum. Foto: Simon Thyberg. Bildkälla: Vänersborgs Museum.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Ferdinand Marklund
Hur långt
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den lördag, 11 februari 2023 04:10

Då kan jag nästan nyktert konstatera att jag sannolikt finns med där i IOGT:s medlemsregister från mina nyktra ungdomsår i Västerås, vilket tyvärr ändrades i studentstaden Uppsala!

Då kan jag nästan nyktert konstatera att jag sannolikt finns med där i IOGT:s medlemsregister från mina nyktra ungdomsår i Västerås, vilket tyvärr ändrades i studentstaden Uppsala! :p
Eva Johansson den lördag, 11 februari 2023 16:49

Stefan: Det är du nog inte ensam om.

Stefan: Det är du nog inte ensam om. :)
Ann-Christin Magnusson den lördag, 11 februari 2023 20:53

Visst är våra folkrörelsearkiv fantastiska! T ex när vi i 'min' ryttarförening funderade på hur vi skulle förvara det material, som trots allt fanns kvar, startad 1952, så tog vi kontakt med folkrörelsearkivet i Halmstad och har sedan dess hyrt in oss på ett par hyllor med sån't som bör sparas. Sedan dess har ArkivHalland bildats, sammanslagning av folkrörelse- och industriarkiv i hela Halland. Och alltid lika trevligt att ta kontakt med personalen och fråga om problem och få många goda råd om hur vi tar hand om våra papper (mest) så länge vi vill ha dem och sedan förbereda för inleverans. Och härom veckan skickade jag in lite papper som jag hittat efter min pappa, som var väldigt aktiv i IOGT på 40-&50-talen. Bl a den blå sångboken...
Arkiv är fantastiska!

Visst är våra folkrörelsearkiv fantastiska! T ex när vi i 'min' ryttarförening funderade på hur vi skulle förvara det material, som trots allt fanns kvar, startad 1952, så tog vi kontakt med folkrörelsearkivet i Halmstad och har sedan dess hyrt in oss på ett par hyllor med sån't som bör sparas. Sedan dess har ArkivHalland bildats, sammanslagning av folkrörelse- och industriarkiv i hela Halland. Och alltid lika trevligt att ta kontakt med personalen och fråga om problem och få många goda råd om hur vi tar hand om våra papper (mest) så länge vi vill ha dem och sedan förbereda för inleverans. Och härom veckan skickade jag in lite papper som jag hittat efter min pappa, som var väldigt aktiv i IOGT på 40-&50-talen. Bl a den blå sångboken... Arkiv är fantastiska!
Eva Johansson den lördag, 11 februari 2023 20:57

Ann-Christin! Instämmer helt! Arkiv är fantastiska. Och det finns många fler arkivinstitutioner än de regionala som blogginlägget handlar om.

Ann-Christin! Instämmer helt! Arkiv är fantastiska. Och det finns många fler arkivinstitutioner än de regionala som blogginlägget handlar om.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild