Rötterbloggen
Rötterbloggen

TVÄRS GENOM KLOTET

TVÄRS GENOM KLOTET

Den  31 oktober 1901 vinkade skollärarinnan Emma Larsson på Ranten i Falköping, bördig från det fattiga Åsle Tå, farväl till sina två syskon, Augusta Serafia och Carl Methodius. Dessa emigrerade då från det trygga Falköping till andra sidan jordklotet, till Melbourne i Australien. Väl framme delade syskonen på sig, Augusta flyttade till Perth på västkusten medan Carl drog österut och hamnade i Invercargill på Nya Zeelands sydö. De skulle aldrig träffas mer. 

b2ap3_thumbnail_Carl-MEthodius-rock.jpgb2ap3_thumbnail_Carl-MEthodius-rock.jpg

Carl Methodius Larsson - fattigpojken från Åsle Tå

Carl Methodius Larsson var egentligen på väg hem till Sverige, när han under ett strandhugg i Bluff på Nya Zeeland blev bestulen på hela sin reskassa, sitt pass och andra handlingar. Det blev att kvarstanna i landet i avvaktan på nya dokument från Sverige. Under tiden fick han arbeta på en större gård, och förälskade sig i familjens vackra dotter Mary, kallad "Poppy". Hennes föräldrar ville inte höra talas om något äktenskap med en utfattig immigrant, varför Carl fick slava i tio år innan han till sist fick sin "Rakel". Carl och Poppy skaffade sig ett litet ställe utanför Invercargill, där de odlade bär och bin. I äktenskapet föddes en dotter, Irma Larson, som i sin tur fick fyra barn, alla bosatta på Nya Zeeland. 

b2ap3_thumbnail_Poppy-III.jpgb2ap3_thumbnail_Poppy-III.jpg

Poppy, den utvalda. Till sist rymde de tillsammans ...

Nya Zeeland ligger så långt ifrån Åsle Tå man rimligen kan komma. Jag brukar säga, att om man tar en strumpsticka, placerar den i Västergötland och sedan sticker den rakt igenom en jordglob, så kommer man ut ungefär vid Invercargill på Nya Zeelands sydkust. Hur kom det sig att en fattig och föräldralös pojke från byns fattigdrev kunde ta sig hela vägen dit? Han måste naturligtvis ha tagit hyra som sjöman eller skeppsgosse på någon båt, men i alla fall.

För någon vecka sedan besökte Carl Methodius dotterdotter Gael Donaghy Sverige och fick se och uppleva faderns hemby, nu museum, och kyrkan dit han med all sannolikhet gick varje söndag. Föräldrarna var mycket fromma, härav det något egendomliga förnamnet Methodius. Wikipedia förmedlar att METHODIUS av Olumpus – död omkring år 311 – var en Kristen biskop, teolog och författare samt martyr.

b2ap3_thumbnail_Irma-and-Reg.jpgb2ap3_thumbnail_Irma-and-Reg.jpg

Reginald och Irma 

Carls dotter Irma brevväxlade under skoltiden och framöver med en flicka i England, Betty. Under kriget vistades Irmas fästman, Reginald, under någon tid i England, och uppmanades då av Irma att besöka hennes brevvän, som hon själv givetvis aldrig träffat. Reginald gjorde så och när han sedan återkom till Nya Zeeland för att gifta sig med sin Irma, hade han med sig hälsningar och bröllopspresenter från henne. Så föddes de fyra barnen, men 1953 drabbades Irma av polion, som tog hennes liv. Strax innan hon avled uppmanade hon sin man att be Betty komma över till Nya Zeeland och hjälpa honom att ta hand om de moderlösa barnen. Den förtvivlade änkemannen gjorde så, och Betty gick med på detta, under förutsättning att det också skulle bli giftermål. Så skedde, och Betty blev en underbar mor, både till sina styvbarn och till de två egna barn hon så småningom fick. 

Denna Betty, nu 95 år ung, lever fortfarande där på Nya Zeelands sydkust. Fullkomligt vital och alert står hon med hjälp av epost i ständig kontakt med alla barn, barnbarn och barnbarns barn, idag utspridda över världen. Familjen har döpt henne till ”The Queen of E-mail”. 

Och hur kunde då jag för ett antal år sedan till sist återfinna Carl Methodius och hans familj där vid Antipod? Elementärt, min käre Watson:  

FACEBOOK, så klart!

 

Från gästabud till bankett, och så lite lunch ocks...
NYTT LIV I DÖD DATABAS
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Guest
18 februari 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
273 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
98 inlägg
Helena Nordbäck
94 inlägg
Anton Rosendahl
41 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser