Rötterbloggen
Rötterbloggen

Alla är vi släkt

Camilla Eriksson skrev igår om släktskap i sin blogg Släkt eller inte. Hon konstaterade att alla har sina egna definitioner av begreppet och att man kan ha olika syn på vad det innebär att vara släkt med någon och vilken krets av personer som omfattas. Det är ett mycket intressant ämne, och det fick mig att fundera kring det omvända - vilka är jag inte släkt med?

I söndags när jag släktforskade kom jag fram till att jag är avlägset släkt med maken till en kvinna som jag sitter i samma styrelse som i Genealogiska Föreningen. Vi härstammar båda från en Erik Larsson (1682-1751) bosatt på Gamlebodarna i Forshem, Skaraborgs län. Han var min fm ff ff fm f. Jag härstammar från hans son Jonas Eriksson, f. 1717, och kvinnans make från sonen Lars, f. 1727. Att vi skulle stöta på varandra, närmare 300 år senare, känns ganska otroligt!

En liknande händelse utspelade sig för bara några veckor sedan. Jag hade som vanligt fortsättningskurs i släktforskning under en torsdagskväll med en grupp personer från Uppsalatrakten. En kvinna berättade då att hon hade en anfader från Öttum i gamla Skaraborgs län, där min farmor har sina rötter. Ganska snabbt visade det sig att vi också var släkt. Kvinnans ff mf Sven Jonsson (1819-1905) var son till Jonas Jansson och Katarina Svensdotter. Denna Katarina var i sin tur en syster till min fm fm ff, Per Svensson (1807-1837) som var född på Vallen i Öttum. Med andra ord vet man aldrig vem man har framför sig - det kan vara en avlägsen släkting!

Kanske är det just detta att hitta gemensamma nämnare som gör att jag tycker det är så kul att släktforska på bredden. Till skillnad från många andra finner jag det mycket roligare än att komma så långt bakåt som möjligt i tiden. När man letar på bredden får man en helt annan förståelse för familjekonstellationerna i bygden, hur starkt kopplade man var till varandra mellan gårdarna och hur litet urvalet var när man valde partner. Många gånger fanns det nog dessutom en tanke bakom att man gifte sig inom släkten, t.ex. för att hålla kvar fastigheter och liknande.

Släktkopplingen till Öttum har gjort att jag under den senaste veckan fokuserat på att kartlägga alla syskonen till ovannämnde fm fm ff Per Svensson (1807-1837). Hans föräldrar var rusthållaren Sven Bryngelsson (1763-1817) och Britta Persdotter (1764-1838). De fick totalt tio barn, varav sex uppnådde vuxen ålder - Katarina, Kajsa, Maria, Lena, Per och Bryngel. Jag följde varje barn från vaggan till graven och noterade äktenskap och barn.  Till sist följde jag upp även makarna för att se var de kom ifrån och om jag eventuellt hade någon koppling till dem också.

Att Öttum var otroligt litet inser man ganska snabbt när man forskar där. Alla är mer eller mindre släkt med alla. Ett tydligt exempel på det är t.ex. att min farmors farföräldrar var kusiner.  De hade i sin tur varsin bror och syster som också var gifta, varför min farmors pappa fick s.k. dubbelkusiner.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_5658.JPGb2ap3_thumbnail_IMG_5658.JPG

Min farmors farföräldrar, August Svensson (1862-1942) och Selma Svensdotter (1870-1964), var kusiner. Här vilar de tillsammans på Öttums gamla kyrkogård. Foto: Fredrik Mejster.

 

Jag forskade vidare. Systern Katarinas make hade jag ingen koppling till vad jag kunde se. Nästa att leta upp blev systern Kajsa. Hon gifte sig med Per Pettersson från Lassegården, Öttum och denne visade sig vara Kajsas kusin! Hans far, Petter Persson, var bror till Kajsas mor Britta Persdotter.

Systern Maria gifte sig med Anders Larsson från Lassegården. Där fanns ingen koppling vad jag kunde se.  Hennes syster Lena gifte sig med Johannes Janpettersson Jungkvist från Mörkagården i Öttum, och inte heller där verkade finns någon koppling. Efter lite letande så insåg jag dock att han var en avlägsen släkting till mig. Johannes morfar, Lars Månsson, var min fm fm fm ff bror!

Slutligen kom jag till brodern Bryngel. Han gifte sig 1834 med ingen mindre än min anmoder Anna Stina Andersdotter (1792-1865) från Stora Jonstorp. Hon var min fm ff mm och detta var hennes andra gifte. Vid tiden för vigseln med Bryngel var hon änka efter Johannes Nilsson och hade fem barn, bl.a. min fm ff m, Inga Lena Johansdotter (1827-1881). Bryngel och Anna Stina fick tillsammans ett enda barn, en son som fick heta Sven Johan Bryngelsson.  Han blev således både min fm ff m halvbror OCH min fm fm ff brorson. Hänger ni med?

Min släkt på farmors sida är, som ni ser, ett enda stort och trassligt spindelnät. För varje generation man kommer bakåt, desto fler kopplingar hittar man mellan människorna på de olika gårdarna. Ni har säkert egna exempel på detta om er släkt kommer från små församlingar på landsbygden. Att man har en gemensam anfader på 1700-talet är inte så konstigt. Konstigare blir det om man blir kvar i samma församling under flera generationer och giftermål inom släkten upprepas. Så var det minst sagt i Öttum. Om man följer ovannämnda syster Katarina Svensdotters familj framåt i tiden så hittar man allt fler släktkopplingar. Hennes dotter Maria Katarina gifter sig med Johannes Jansson, som var barnbarnsbarn till min fm ff ff ff f OCH fm fm mf ff f, Johan Bryngelsson Sandin (1695-1749). Deras son, Janne Johansson, gifte sig med Alma Vilhelmina Larsson, vilken jag är släkt med på minst fem olika sätt. Deras gemensamma söner och döttrar är jag således släkt med åtminstone åtta gånger!!

 

b2ap3_thumbnail_slktskap_20141113-004406_1.JPGb2ap3_thumbnail_slktskap_20141113-004406_1.JPG

Så här ser det ut i släktforskningsprogrammet MinSläkt när jag frågar hur jag är släkt
med Janne Johanssons och Alma Vilhelmina Larsdotters son Knut Valter Johansson.

 

Även om exemplet ovan är ganska extremt, så är vi ju alla släkt på något sätt från början.  Var man väljer att dra gränsen för släktskap bestämmer man själv, men jag gör det enkelt och kallar alla för "kusiner". Frågan är inte om man är släkt utan hur!

 

 

Du vet att du är släktforskare när...
Släkt eller inte

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 3

Magnus Sälgö den torsdag, 13 november 2014 14:09

Finns ett kul projekt där man skall ha en "släktträff" i New York nästa år. Tanken är att koppla ihop alla till en viss A J JacobsJag är 68 steg bort http://www.wikitree.com/index.php?title=Special%3AConnection&action=connect&person1Name=Jacobs-2987&person2Name=S%C3%A4lg%C3%B6-1Om projektet http://www.wikitree.com/wiki/Project:Global_Family_Reunion

Finns ett kul projekt där man skall ha en "släktträff" i New York nästa år. Tanken är att koppla ihop alla till en viss A J JacobsJag är 68 steg bort http://www.wikitree.com/index.php?title=Special%3AConnection&action=connect&person1Name=Jacobs-2987&person2Name=S%C3%A4lg%C3%B6-1Om projektet http://www.wikitree.com/wiki/Project:Global_Family_Reunion
Magnus Sälgö den torsdag, 13 november 2014 14:15

Jobba ihop och forska på bredden:Vi är några som samlats på FB i en grupp Anor till smeden Hans Stockhaus. Där har vi lite olika tankar att knyta ihop oss alla dels via DNA tester men även är vi några som jobbar med Hans Stockhaus släktträd på wikitreeFB https://www.facebook.com/groups/586838121410186/Wikitree Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/wiki/Stockhaus-3Ättlingar Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/genealogy/Stockhaus-Descendants-3Y-DNA kopplingar Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/treewidget/Stockhaus-3/890

Jobba ihop och forska på bredden:Vi är några som samlats på FB i en grupp Anor till smeden Hans Stockhaus. Där har vi lite olika tankar att knyta ihop oss alla dels via DNA tester men även är vi några som jobbar med Hans Stockhaus släktträd på wikitreeFB https://www.facebook.com/groups/586838121410186/Wikitree Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/wiki/Stockhaus-3Ättlingar Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/genealogy/Stockhaus-Descendants-3Y-DNA kopplingar Hans Stockhaus http://www.wikitree.com/treewidget/Stockhaus-3/890
Martin Nordling den lördag, 29 november 2014 16:20

Jag har flera anförluster och en del lustiga kopplingar (exempelvis var min ff ff ff f i sitt första gifte gift med Lena Torkelsdotter [ej min ana], vars mor hade gift om sig med min ff ff mf ff), men det som verkligen gav mig en känsla av att vara släkt med mänskligheten var när jag fick tillgång till antavlor med kändisars sörmländska anor och snabbt insåg diverse släktskap med en massa berömda svenskar (det blev lite roligt när jag för en viss del av släkten kunde meddela släktskap med Dolph Lundgren), där de gemensamma anorna var födda på 1700- och 1600-talet, i ett fall en som var född på 1800-talet. Jag fick verkligen en insikt om att om jag gick tillräckligt långt tillbaka (vilket källäget inte tillåter) så skulle jag visa mig vara släkt med varenda människa som någonsin levat. Den teoretiska kunskapen om detta hade jag redan, men nu blev det verkligen levande för mig.

Jag har flera anförluster och en del lustiga kopplingar (exempelvis var min ff ff ff f i sitt första gifte gift med Lena Torkelsdotter [ej min ana], vars mor hade gift om sig med min ff ff mf ff), men det som verkligen gav mig en känsla av att vara släkt med mänskligheten var när jag fick tillgång till antavlor med kändisars sörmländska anor och snabbt insåg diverse släktskap med en massa berömda svenskar (det blev lite roligt när jag för en viss del av släkten kunde meddela släktskap med Dolph Lundgren), där de gemensamma anorna var födda på 1700- och 1600-talet, i ett fall en som var född på 1800-talet. Jag fick verkligen en insikt om att om jag gick tillräckligt långt tillbaka (vilket källäget inte tillåter) så skulle jag visa mig vara släkt med varenda människa som någonsin levat. Den teoretiska kunskapen om detta hade jag redan, men nu blev det verkligen levande för mig.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
31 mars 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
279 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
103 inlägg
Helena Nordbäck
100 inlägg
Anton Rosendahl
47 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser