400

Den där sena julinatten för 13 år sedan, när maken och jag upptäckte att vi kunde hitta hans farföräldrar i kyrkboken från 1890-talet, den känns fortfarande lite magisk. Den förändrade mitt liv.

Så här var det:
Maken hade många år tidigare (innan vi kände varandra) börjat fundera på sin fars släkt och att släktforska om den. Han hade samlat lite information och visste en del. Det var bra för hans far, min svärfar, gick bort 2001 och kunde inte längre berätta om sin släkt.
På den tiden, för 13 år sedan, kostade det att använda Riksarkivets digitaliserade kyrkböcker. Vi hade tagit ett tretimmars abonnemang för 50 kronor ganska sent på kvällen, efter nio i alla fall för klockan var över midnatt innan det tog slut.
Tillsammans kunde vi följa min svärfars föräldrar i kyrkböckerna. Båda är födda 1867, fadern i Ryssby och modern i Berga i västra Småland. Ryssby kände vi till, det var i stort sett allt, plus var de bott i Västrum sedan de flyttat till ostkusten.

Holger1922 familjen

Min svärfar Holger Karlsson fotograferad för precis hundra år sedan, sommaren 1922. Det är han som är den yngste gossen, han var sladdbarn i familjen och född 1914. Han står alldeles till vänster om sina föräldrar Emilia och Axel Karlsson en sommardag i trädgården i Helgerum. Längst till höger sitter hans mormor Anna Lisa Carlsdotter, född 1839 och död 1929. Sex av Holgers syskon är med plus en svägerska. Vi har fotografiet både som svartvitt och som kolorerat. Jag fick möjlighet att lära känna Holger på hans ålders höst, något år innan han gick bort.

Nu ska jag inte berätta deras historia utan bara att det här var avgörande för mig. En livsavgörande händelse. Jag blev så gripen av letandet i kyrkböckerna, att kunna läsa om människor som sedan länge var döda. Jag kunde inte släppa det. Sedan dess har en stor del av mitt liv handlat om släktforskning.

Det här tänker jag på idag, när jag nu skriver mitt 400:e inlägg i Rötterbloggen. Den startades 2014 och jag blev inbjuden att vara en av flera bloggare. Det är jag verkligen glad för. Mitt första inlägg skrev jag också om hur det kom sig att jag började släktforska.
För mig är Rötterbloggen en viktig kontaktyta mot er andra släktforskare. Jag får dela med mig av mina funderingar, av de kunskaper jag tillskansat mig under 13 år med släktforskning och få ny kunskap genom kommentarer från er läsare. Tack!
Varje lördag bloggar jag här och kommer att fortsätta med det så länge jag får. Om jag lever och har förståndet i behåll om två år blir det ett inlägg nummer 500 och då får jag nog fira ordentligt och slå på stort.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Snirklande stigar
Lyssna
 

Kommentarer 6

Ann-Christin Magnusson den lördag, 23 juli 2022 16:36

Hurra och grattis til 400! Såklart att du måste fira redan nu! Vänta inte till 500!
Jag gillar er alla rötter-bloggare, för ni gör det på olika sätt. Mest praktiskt nytta och användning har jag av dina inlägg, men läser vartenda inlägg av de andra också. Man vet aldrig när det dyker upp något inspirerande eller upplysande.
Så håll ut med din generositet med tips och trix.
Gladaste hälsningar från Ann-Christin i södra Halland

Hurra och grattis til 400! Såklart att du måste fira redan nu! Vänta inte till 500! Jag gillar er alla rötter-bloggare, för ni gör det på olika sätt. Mest praktiskt nytta och användning har jag av dina inlägg, men läser vartenda inlägg av de andra också. Man vet aldrig när det dyker upp något inspirerande eller upplysande. Så håll ut med din generositet med tips och trix. Gladaste hälsningar från Ann-Christin i södra Halland
Eva Johansson den lördag, 23 juli 2022 17:56

Ann-Christin: Varmt tack för din kommentar!

Ann-Christin: Varmt tack för din kommentar!
Eva Wassén Eriksson den onsdag, 27 juli 2022 12:50

Hej Eva,
Stort tack för alla inlägg på lördagarna. Alltid lika trevligt att ta del av dina tankar.
Jag håller med Ann-Christin - varför ska du vänta med att fira? Livet är så kort och vad som väntar runt hörnet är okänt.
Varma släktforskarhälsningar från Eva i Åmål

Hej Eva, Stort tack för alla inlägg på lördagarna. Alltid lika trevligt att ta del av dina tankar. Jag håller med Ann-Christin - varför ska du vänta med att fira? Livet är så kort och vad som väntar runt hörnet är okänt. Varma släktforskarhälsningar från Eva i Åmål
Eva Johansson den onsdag, 27 juli 2022 22:51

Eva: Tack för din kommentar, det värmer!

Eva: Tack för din kommentar, det värmer!
Neta Hedberg den torsdag, 28 juli 2022 23:15

Stort Grattis till inlägg nummer 400 . Jag minns också känslan när jag hittade släkten i kykböckerna - hisnande. Det var nog 22 år sedan, då var Genline nytt och hade, lyckligtvis för mig, digitaliserat de län jag var intresserad av.
Jag hoppas du får och vill fortsätta blogga länge än.

Stort Grattis till inlägg nummer 400 :) . Jag minns också känslan när jag hittade släkten i kykböckerna - hisnande. Det var nog 22 år sedan, då var Genline nytt och hade, lyckligtvis för mig, digitaliserat de län jag var intresserad av. Jag hoppas du får och vill fortsätta blogga länge än.
Eva Johansson den fredag, 29 juli 2022 22:17

Neta: Tack! Ja, det hoppas jag också.

Neta: Tack! Ja, det hoppas jag också.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
10 augusti 2022

Captcha bild