Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
Då och då dyker inlägg av gästbloggare upp här på Rötter. Är du själv intresserad av att bidra med ett inlägg? Kontakta redaktor@genealogi.se
Jag började släktforska ganska sent i livet, har nu hållit på sedan 2003, med en ökning i aktiviteterna efter att jag lämnade mitt yrkesverksamma liv inom IT-industrin 2009. Det som började med min egen släkt blev ganska snart en inriktning på emigranter, där det blivit många kontakter över Atlanten.
Ganska snart efter att jag börjat släktforska...
Jag började släktforska ganska sent i livet, har nu hållit på sedan 2003, med en ökning i aktiviteterna efter att jag lämnade mitt yrkesverksamma liv inom IT-industrin 2009. Det som började med min egen släkt blev ganska snart en inriktning på emigranter, där det blivit många kontakter över Atlanten.
Ganska snart efter att jag börjat släktforska blev jag även intresserad av det föreningsliv, som på ett eller annat sätt är kopplat till olika delar av släktforskningen. Att delta i medlemsvärvning likväl som i medlemsvård blev allt mer intressant. Viljan att se vilka möjligheter det fanns på nationell nivå, likväl på lokal nivå, gjorde att jag engagerade mig i olika förningar och grupper.
En del som ligger mig varmt om hjärtat är den nya genetiska genealogin, DNA i släktforskning, som blir ett alltmer intressant komplement till den traditionella släktforskningen.
Jag är en blandning från olika delar av landet och brukar säga att jag är från Västergötland, Östergötland, Bergslagen och Roslagen. Fast med hjälp av DNA så vet jag att jag är mer blandad än så.
Min släkt kommer från Halland och västra Sverige men själv har jag valt att först bo på ostkusten, vid en havsvik söder om Västervik, sedan i Västerås. I Västervik har jag arbetat som journalist större delen av mitt vuxna liv, bland annat 17 år på Västerviks-Tidningen där jag varit nyhetsreporter, bilageredaktör, kulturredaktör och...
Min släkt kommer från Halland och västra Sverige men själv har jag valt att först bo på ostkusten, vid en havsvik söder om Västervik, sedan i Västerås. I Västervik har jag arbetat som journalist större delen av mitt vuxna liv, bland annat 17 år på Västerviks-Tidningen där jag varit nyhetsreporter, bilageredaktör, kulturredaktör och webbredaktör. Numera arbetar jag som frilansskribent och släktforskare och har bland annat skrivit ett par lokalhistoriska böcker och tre handböcker utgivna av Sveriges Släktforskarförbund. I min ungdom var jag till sjöss några år.
Släktforskat har jag gjort sedan 2010. Det startade med ett brutet ben och soffläge några månader. Så snart jag börjat blev det ett allt uppslukande intresse.
I Tjust Släktforskarförening är jag medlem och redaktör för vår föreningstidning Wåra Rötter, liksom i DIS Småland.
Våren 2013 gav jag ut den första skrivhandboken för släktforskare som vill komma igång med att skriva sin släkthistoria. Boken säljs i Rötterbokhandeln. På hösten samma år utsågs jag till redaktör för Släktforskarförbundets årsbok, ett uppdrag som jag lämnade 2016.
Jag har två vuxna söner, sex barnbarn och en make vars farfar för hundra år sedan var rättare på Helgerum där vi bodde i tio år. Givetvis har jag forskat om den släkten.
Min släkt kommer från Västerbotten, där jag också bor, i en liten by några mil söder om Skellefteå. Jag har alltid gillat att skriva men har inte haft det som yrke. Jag började släktforska 2011 efter att min mormor hade gått bort. Hon släktforskade medan hon levde och jag fick ta hand om hennes släktforskning. Det var så mitt intresse väcktes...
Min släkt kommer från Västerbotten, där jag också bor, i en liten by några mil söder om Skellefteå. Jag har alltid gillat att skriva men har inte haft det som yrke. Jag började släktforska 2011 efter att min mormor hade gått bort. Hon släktforskade medan hon levde och jag fick ta hand om hennes släktforskning. Det var så mitt intresse väcktes för släktforskning. När jag väl hade börjat var det svårt att sluta släktforska.
Jag har haft ett antal kurser i släktforskning i ABF:s regi. Jag har även varit delaktig i arbetet med en bok om byn där jag är uppväxt och där jag även bor. I dag är jag involverad i arbetet med två till tre ”byaböcker”. Förutom släktforskning är mina intressen fotografering, lokalhistoria, bilar, titta på sport, jakt och fiske samt arbete på den egna gården.
Markus Gunshaga, född 1986, bor i Helsingborg och började släktforska 2000. Forskar med fokus på Skåne, särskilt klockare, enskilda släkter och olika yrkesgrupper.
Intresset för släkten och dess historia har nog alltid funnits där, men tog riktig fart när farfar visade mig sitt gamla fotoalbum, och berättade om de gamla släktingarna. De...
Markus Gunshaga, född 1986, bor i Helsingborg och började släktforska 2000. Forskar med fokus på Skåne, särskilt klockare, enskilda släkter och olika yrkesgrupper.
Intresset för släkten och dess historia har nog alltid funnits där, men tog riktig fart när farfar visade mig sitt gamla fotoalbum, och berättade om de gamla släktingarna. De gulnade fotografierna fångade mitt intresse, och när farfar sa "jag har hört att min morfars far var kvarnbyggare, men jag vet inte vad han hette" - då fastnade jag för gott. Jag och farfar började släktforska tillsammans - han skickade brev till diverse pastorsexpeditioner och jag beställde mikrokort från SVAR, som jag noggrant undersökte i stadsbibliotekets dunkla källare. Det var en helt ny värld som öppnade sig, och jag ville veta mer för varje nytt namn eller yrke som poppade upp.
Jag minns det första besöket på landsarkivet i Lund. De vita handskarna, doften av gamla handlingar, det kändes som att jag hade hittat hem. Jag minns även de nyfikna blickarna från de andra arkivbesökarna - jag var blott tretton år gammal, så medelåldern sjönk rejält när jag satte mig i landsarkivets forskarsal med mitt lilla anteckningsblock. Sedan dess har ett stort antal förfäder trätt fram ur historiens mörker, allt från mördare och mantalskommissarier till klockare och kolare. Förfäderna är spridda lite överallt, främst i Skåne och sydöstra Norge, men det finns även avstickare till Västergötland, Värmland, Dalsland, Närke, Västmanland, Småland, Danmark och Frankrike.